Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

keri

7. Csak akkor könnyen megvalósítható ha nem érdekel a pontosság és tartósság, de akkor meg a húzott profilból is csinálhatod, az még olcsó is.

2f428kduf

Tisztelt Uraim
Segítség kellene. Ügyesen ki hullattam a golyókat a kocsikból. Most tanács kellene, telegyömöszöljem golyókkal, vagy egy kis hézaggal.
Köszönöm

keri

kb fél, negyed golyónyi hézag szokott maradni, nem szabad szorosan lennie a golyóknak, mert nagyon súrlódna.

torrente

Szia Keri, köszönöm a választ! Lehet, hogy  nem voltam elég világos a kigondolt konstrukciómmal.. szóval egy Y tengelyre (ami egy egyszerű zártszelvény lehet, hasraütésre pl 80X80mm 3mm falvastagsággal) lenne felcsavarozva az a szerencsétlen acéllemez ami 110cm fesztávú 10cm magas és 5mm vastag, tehát nem nagyon hajladozik főleg ha a futó élekhez közel megy a két csavarsor. Nem akarok síkbamaratni, köszörültetni és egyéb drága dolgokat csináltatni, főleg, hogy nem is kell századpontos gép. Habanyagokat szeretnék marni (nem lassan). Szóval a zártszelvényre felcsavarozom a szóban forgó acéllemezt és kész, tökéletesen párhuzamos éleket kapok amin gurulhat a Z tengely. Nem hinném, hogy 1 max 2 tizednél nagyobb egyenetlenség lenne a rendszerben.  
A kérdés az, hogy milyen acéllemez legyen, hogy a felület alkalmas legyen arra, hogy csapágyak guruljanak rajta. Pl a madarvas.hu-n melyik lenne alkalmas? melegen hengerelt, hidegen hózott, vagy ezek teljesen felejtősek?

xkbv3nx0d

hidegen húzott tökéletesen megfelel

keri

Hát ha ragaszkodsz ehhez a megoldáshoz, akkor az amit szőkés is mond.
Működni fog, csak feleslegesen bonyolítod. Az eredmény ugyan az lesz.

torrente

Nem akarom bonyolítani, szerintem az én elgondolásom a legegyszerűbb. Két egymástól függeltlen sínt felszerelni egy sima zártszelvényre, hogy párhuzamos is legyen nem egyszerű. Heggeszteni, csavarozni, hornyot marni neki, teljesen párhuzamos furatsor, stb szerintem eléggé megbonyolítaná, és precíziós gépmunkát igényelne.

keri

Az igen, de a zárszelvényt használni futófelületnek egyszerűbb és nem rosszabb mint amit szeretnél.

De figyu. Elmondtam a véleményemet, amit én látok ebből.
Nem kell meggyőznöd engem, nem kötelező hallgatnod rám. Azt csinálsz amit akarsz. [#wave]

torrente

Végigolvastam még egyszer amit írtál, de a zárszelvényt mint futófelületet nem mondtad.  Már felmerült bennem is ilyen megoldás, de azzal az a gond, hogy csak egy szabadsági fokot tud meghatározni, az Y tengely esetében a Z irányban oké de X irányban már nem tudod megoldani, csak ha esetleg körbeöleli a az egész zártszelvényt a futószerkezet. igy:  
http://www.youtube.com/watch?v=OpKo3_SGIzU

mfrfj8vv3

Hello,

Éppen most ügyködöm egy ilyen csapágyas szerkezeten. Itt van 1-2 kép, bár az Y-Z kocsikat éppen ma fogom újraönteni, más elrendezés lesz.

Motorossal pár éve beszélgettem erről a megoldásról, ő mutatott akkor egészen pontosan, profin kivitelezett megoldást, de már akkor azt mondta, nem éri meg vele vacakolni, jobb ha az ember megveszi a bolti síneket, kocsikat.  
Hát, jobbnak jobb, de én is csak játszom ezzel a dologgal, tehát próbálok olcsón kijönni.
Egyelőre egész jónak tűnik, 20-30 dkg vonóerővel  már szépen elhúzható a híd. Nagyon hasznos, hogy  amit lehetett állíthatóra csináltam. Így a derékszögek, magasságok állíthatók, a nem egészen pontosan kivitelezett alkatrészek esetleges hibái korrigálhatók lesznek. Legalábbis remélem. :-)

http://www.veres-m.hu/cnc/1.JPG" TARGET=_fnew>kép 1.http://www.veres-m.hu/cnc/2.JPG" TARGET=_fnew>kép 2http://www.veres-m.hu/cnc/3.JPG" TARGET=_fnew>Kép3http://www.veres-m.hu/cnc/4.JPG" TARGET=_fnew>Kép 4

keri

Linkeltem videót is a megoldásról.
Szmutku Zoli képein is jól látszik hogy működik.

Én is egy ilyesmi gépből indultam ki annó, szintén Motorost másolva, de aztán továbbléptem. Öntvények nélkül is megoldható, bár így szebb.

De mint mondtam én csak javaslok, nem kell rám hallgatni, legtöbb kezdő (köztük én is) saját hibájából jön rá hogy igaza volt annak a hülyének aki az elején pofázott neki [#wink]

keri

RÉgen volt olyan hogy HobbyCNC oldal, de megszűnt, ott sok remek házilagos megoldás volt fent összegyűjtve, nem tudom hol lehetne elérni, de valaki biztos lementette magának.

mfrfj8vv3

Hello,

Valamikor 2006-ban valaki készített egy mentést az egész akkori oldalról pdf formátumban.
Persze rég volt, de sok téma úgyis mindig ismétlődik. Ami a legjobb, hogy az a pdf kereshető is, nem úgy mint a fórum. Ha kell valakinek írjon rám és elküldöm.

keri

Nem a fórumról beszélek, hanem a Magi István féle HobbyCNC honlapról. Azt is lementette valaki. Ott a bal oldalon volt vagy 30-40 féle mechanika fotózva, rövid leírásokkal az akkori tagok építéseiből.

000000000

Úgy olvastam itt, hogy valaki megvette tőle.
Azóta viszont semmi infó nem szivárgott ki.
Nagy kár érte, hogy oda a sok hasznos ismertető (gépek, telepítések...).
Talán érdemes lenne elgondolkozni, hogy közösen meg kellene venni (persze törölni belőle a Magi Istvánra való hivatkozásokat...). Milyen sokszor dobtunk össze pénzt számunkra fontos dolgokért, ez legalább annyira fontos lenne.