Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

istvan58

ilyen lett:

http://kepfeltoltes.hu/130120/orso1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Sz.József

Nem kötözködésnek szánom, de hová fog ütközni a csapágy?
Egyébként szép lett...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/orso1k.jpg" border=0>

istvan58

Nem lehet mindenki tökéletes :)

Van minimum 0.5mm-es vál az orsó menetfenéken,  máshol meg értelemszerüen több

000000000

Tulajdonképpen én sem akarok kötözködni, de a köszörüléssel vannak aggályaim!
Mégpedig az, kogy nem egyenletes. Ez abból látszik, hogy orsó menetemelkedésnyit megy az előtolás fordulatonként.
Az pedig inkább menetköszörülésnek tünik, mint símításnak!
Vagy csak én látom így?

istvan58

amiuitán rétoltam és lehuztam a csapágyat valóban látszik egy kis menet nyom, de néhány ezrelék lehett, nem mérhető 0,01-es órával, és szerintem nem zavaró tényező.
Köszöröléskor minden span után az orsó el volt tolva hosziránban hogy mindég más nyomon menjen.
ezt lehettet kihozni egy Proxon Minimot 40-el, és egy 10mm átmérőjü kővel.

istvan58

persze egy tengelyköszörű és patronba fogás jobb lett volna , de az nem volt...

000000000

Köszörüléskor az előtolás, a korongszélesség háromnegyede, vagy ilyesmi.
Ebből nehezen lesz menet.

istvan58

kb a korongszeleség negyedével volt eltolva, ugy hogy elég jó volt az étfedés...

istvan58

szóval az előtolás maga az orsó emelkedése, 5mm.
A kő kb 3-4mm-ert vitt., minden span után az anyák és az orsó el lettek tolva a tartó prizmában 1mm-el hossz irányban, igy végül egyenletes lett. Az utolsó span kb 1 szazad mm volt hogy a kő kopása ne lehyen nagy.

000000000

De körkörösség is!

zozo

Én azt nem értem, hogyan köszörülik az orsót úgy, hogy egy tized ütés legyen benne. Ennyire rossz gépen csinálják? Egy rossz tokmányba fogták a végét és úgy köszörülték a golyóhornyot?  Rejtély nekem. A palástköszörűt tartottam mindig a gépek királyának, mert szép és pontos munka jött le róla, mára már ez se így van...?

istvan58

A golyós orsó az hengerelt orsó, a vágmegmunkálás volt utólag, leszabás után, és szerintem csak simán esztergáták nem köszörülték....

zozo

Aha, értem. Akkor legalább patronba fognák a golyóhornyos részt.

istvan58

a végmegmunkálásért 8$-t szémoltak fel, enyiért ilyen munka jár...

mxjj54gxi

Ne vicceljetek már gyerekek!
A méteres rudat befogták a tokmányba, tulizott a másik vége rendesen, ami kilógott a gépből, ettől szerintetek nem kerül bele esztergáláskor a tokmányból kilógó részbe öt tized?
SImán, még több is!