Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

mfrfj8vv3

Hali,

Köszi, mondjuk én nem átmérővel hanem 30-40 mm kerülettel számoltam, de nem godoltam 600-as motorfordulatra sem, csak olyan 100-150/percre.
Legalábbis anno a vásárolt géppel való próbálkozások során úgy vettem észre, hogy bár a motor diagramja szerint 500-as fordulatszám körül kezdene markánsan csökkenni a nyomaték, már 300-nál is elég volt a legkisebb gubanc a megálláshoz, míg 200 alatt egész jól működött a dolog.
Tehát fordulatonként kb. 40 mm úttal, maximum 100-as fordulattal számoltam és mondjuk 1/4 steppel.(0.05 mm/lépés?) De gondolom nem vinné el így direktben sem az 1 NM-es sem a 3 NM -es motor, legalábbis még nem láttam a neten ilyen direkt hajtást, mindenhol volt áttétel használva...  

000000000

Bocs, ezt a kerület dolgot elnéztem.
Viszont a dolog változatlan, ha kiakarod használni a motor tudását akkor szerintem nem érdemes kikerülni az áttételt.

mfrfj8vv3

Köszi... közben nézegettem a neten árakat. Nem tudom jól láttam-e, de milliméterenként 50-60 forintos árakkal találkoztam folyóméteres fogasszíjaknál. Ha tényleg ennyi, akkor nyilván nem is ez lesz a befutó, hanem marad a vmilyen menetes száras hajtás...

yuagaci9g

A milliméter ár a szélességre vonatkozik!

mfrfj8vv3

Köszi, furcsállottam is hogy milyen horror ár jön ki, de ez nem jutott eszembe...  :-)

000000000

Szia Zoli!

Szerintem, akármilyen nehezen is de inkább golyós orsót vegyél, rakjál. Lehet már viszonylag olcsón venni. Mert megint úgy jársz, mint régen. Belerakok sok pénzt, és mégse tudja azt, amire szükséged lenne.  
Marónál, áttételre, orsó összekötésre jó a szíj, de mozgatásra nem.  
Az 1 Nm –es motorokat ne rakd ide, mert nem lesz jó.
Igazán, megérdemelnél már egy használható, jó gépet.

mfrfj8vv3

Szia Danibá!

Eltelt pár év. Én közben költöztem egyet, vakoltam, betonoztam,stb...Hát, egyelőre meglátjuk, hogy amikor összerakom a barkács mechanikát, az milyennek fog látszani. Ha nem fog nagyon gagyinak tűnni, akkor megpróbálom eladni a habvágót aztán meglátjuk az mire lesz elég.

000000000

Szívesen segítek, amiben tudok. Írhatsz magánba is.  
Sok, sok építési tapasztalatom van már az óta, amikor találkoztunk.  
Már nem ott laksz ahol, akkor? Jól értem?

Szedlay Pál

Ne izgasd magad és sem értettem az árát, most már tudom.[#circling]

s7manbs8

Én is nemrég vettem párat, de valahogy az se annyi jött ki mint amit számítottam ... több lett jóval. Nem tudom hogy végül mit szoroztam milyen adattal de jól meglökte az árat.

mfrfj8vv3

Ti sosem alszotok? :-)
Kösz Danibá, ha gurulnak a tengelyek, majd elagyalok a továbbon. Akkor meglehet köszönettel igénybe veszem majd a privát segítségedet, majd küldök egy két képet is a produkcióról.(Isaszeg az új városom amúgy.) Ide már nem merném feltölteni, mert olyan volna mintha a lányom óvodás rajzait akarnám kiakasztani a Nemzeti Galériában :-)  Elképesztő masinák születnek már itt, afrikai országok nemzeti ipara is büszkén mutogatná némelyiket.

hostya

Ma szétszedtem, kimostam a g-anyát.
Úgy van ahogy írtad. Néhány golyót(5db)kisebb méretűvel pótolták.
Szerencsére volt belevaló 2mm-es golyó itthon, és pótoltam... :)
Összeraktam és úgy megy ahogy kell... :)

Köszönöm a segítséget! [#worship]

Rabb Ferenc

Gondolom, pontosan mérted :) Mert az 5/64"-os is már majdnem 2mm (1,984375)

hostya

A STAR (ma már Rexroth) katalógus szerint ebbe a típusba 2mm golyó kell,(és meg is mértem a 'kimosott' golyókat egyenként. [#wow1])

A csapágyboltban vásárolt 2mm-es golyók(30db) közül, 12dbot kellett megmérni, ahhoz hogy 5db tényleg 2mm-es kerüljön beszerelésre.

Ennyit a csapágyboltban kapható golyók pontosságáról... :)

000000000

Hidd el, hogy nem a csapágybolt a felelős ezért!
A golyóknak van egy tűréshatáruk. Ha abba beleesik, akkor az annyi. Ha +/- 0,01mm akkor azon belül van az összes. Ha több, akkor annyi. Ehez tudni kell a katalógus adatokat és csak utána minősíteni azt, akit kell.