Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

galiba

szerintetek...

Párhuzamos fénysugarakat szeretnék előállítani, 18-20 -as nagyságrendben. El lehet osztani valahogy a fényt, vagy próbálkozzak inkább annyi külön fényforrással? Mert azok párhuzamosságát összelőni nem lesz túl egyszerű dolog.

Ötlete valakinek?

000000000

Tényleg abból indultam ki, hogy a terheléssel együtt növekszik a súrlódás. Hogy milyen arányban, azt nem tudom.
Mert ugye, egy dolog, hogy milyen erős egy mozdony. A másik, meg hogy mennyit nyom.
Pl, negyedét, mint most, szerintem abból nem lesz vontatás.  
Ha az orsó és az anya között növekszik a terhelés, akkor gondolom, hogy a súrlódás is.
Ha növekszik a súrlódás, egyre több energia alakul hővé.
Amiből az is következhet, ha nem a hő fejlesztése a cél, akkor minden fejlődő hő a hatásfokot csökkenti.
Nekem itt a tanyán ez jött ki.

Arra is gondoltam, hogy éppen azért használnak kenőanyagot a tudatlanok (pl. én)hogy a súrlódást csökkentsék. Közvetve, hogy a hatásfok növekedjék. De legalább is, ne romoljon.
De ha nem így van, legfeljebb tévedtem.

000000000

Ez most lehet, hogy nem volt jó példa.
Akkor érvénybe lép az első pont. (lcd monitor)

svejk

Kerinek is ez jött ki  Budapesten... :)

Csak hogy hatásfokot írt...
Erre meg ugye kapott az ellenfél, igaz csak csendben jegyezte meg.

No mindegy, ugorjunk, mondta Pósalaky uram.

000000000

Nagyon vigyázz, miket írkálsz itt!!!
Az ugye ebben az országban rendben van, hogy műszaki analfabéta, hülye lehetsz következmény nélkül.
Normális moderálású Fórumon azonban te egy-egy ilyen minősíthetetlen stílusú beírás után 1 perc múlva repülnél onnan.
A közmondás rád tökéletesen illik:
"Disznóval ne birkózz, mert te is sáros leszel!"

000000000

Ezt bővebben kifejthetnéd hogy mégis mennyire kell azoknak a sugaraknak párhuzamosnak lennie.  
Mert a lézer sugarak sem tökéletesen párhuzamosak (divergencia 1.5 mRAD)
Ez azt takarja ha a földről a holdra küldött lézersugár mire odaérne 1 km átmérőjű lenne.
Nem beszélve arról is hogy a mezei fényt közel se lehet ennyire párhuzamosra fókuszálni.
Mivel a fény amit az emberi szem lát sok hullámhossz összessége és minden irányban haladnak a fotonjai.
Valami speciális prizma rendszerrel talán meg tudnád oldani , de az közel se lenne a legolcsóbb megoldás.
Talán 18-20 külön fényforrással járnál a legjobban, vagy ennyi kis lézer pointerrel.
De nagyságrendekkel egyszerűbb lenne a kérdésre válaszolni ha meglenne a konkrét elképzelés mire is szeretnéd használni.  

e7c897sd8

Sok az egy perc! Nálunk a fele alatt is repülne! De ez egy "szabad" fórum. (sajnos) [#ejnye1]

galiba

Egy raszterhálót szeretnék kivetíteni, kb. 1-1.5 m-re. Elképzelésem szerint ha 1 mm-en belül van a párhuzamosságuk olyan távolságban, már elfogadható. a 9-10 vízszintes, és ugyanennyi függőleges sugarat már egy mozgó tükörrel el tudom "vonalasítani". Hasonló lenne, mint a 3D-s szkennelés, csak itt több fénysugár lenne.

000000000

http://www.demotivalo.net/pic/1309302385-5xLYFp.jpg?1016" border=0>

Ez konkrétan azoknak szól akire vonatkozik !

Már párszor el lett ugatva hogy NE etessétek a trollokat !!!  

Az ilyeneknek ettől hízik a májuk hogy arctalanul hány embernek tudják felbaxni a vérnyomását!

Ha nem etetitek előbb utóbb éhen döglik. [#hehe]

mex

"szabad" fórum. (sajnos)  
Nekem az ilyen beírásoktól is hányingerem lesz...
Sajnos?

svejk

Egy fórumtársunk felhívta a figyelmemet magánban, hogy Pósalaky úr azt mondta, hogy "ugorgyunk" és nem azt, hogy ugorjunk.

Elnézést Móricz Zsigmondtól és akiket még zavart. [#worship]

000000000

Szimplán használj projektort és ennek a hálónak a többszörösét is meg tudod csinálni.  
Nem a legolcsóbb , de mint tudjuk olcsó húsnak híg a leve.
És legtöbbször az olcsó megoldások a legdrágábbak a végén !    

000000000

Projektorral ilyen eredményt fogsz kapni.
Gondolom te is valami ilyesmire törekednél.
Esetleg írásvetítő és egy raszterháló is megfelelő lehetne.    

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/7-toolmark.jpg" border=0>

galiba

Ez a projektor egy nagyon jó ötlet, érdemes lesz végiggondolnom. Köszönöm. A rasztert meg úgy állítom elő a számítógépemen, ahogy akarom...
Az olcsóság meg? 40-50 eFt-től indulnak, ahogy néztem az árakat - ha megveszek 20 lézerpointert, összebuherálom a tükrökkel, legalább két motor, megvezérlem - simán többe lenne.
Egy dolog aggat. Vajon elég kontrasztos és fényes képe lesz a projektornak ilyen távolságból?

000000000

Ez a kontraszt arány eléggé sötét ló a projektoroknál.
De nézz utána, vannak elég jó leírások.
Egy biztos hogy a gyártók eléggé rugalmasan mérik ezt az arányt.
A fényerőnél meg a lényeg hogy 2000-2500 ANSI lumen alatt ne is gondolkozz.
A DSP rendszerűeknek jobb a kontrasztjuk mint az LCD-s berendezéseknek.