Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Láttam ilyeneket régebben vastelepeken kidobva mennyit ezelőtt évekkel.

guliver83

Nekem is van egy ilyen! Kíváncsi vagyok az eredményre!!!  

mxjj54gxi

Külső forgórészes motor.
Hogyan fogatod fel a gépre olyan stabilan, hogy pontosan dolgozzon?
Annál a pilincka felfogatásnál sztem nem elég.

000000000

Sziasztok, látom csupa profi szaki van itt, remélem, tudtok nekem segíteni. Ki kellene dolgozni egy koncepciót forgó sport táncrúdra.  
Egy kb 45-50 mm átmérőjű polírozott rozsdamentes acélcsövet forgatna a szabadalom szerint 5 db csapágy (alul 3 mélyhornyú-axiális-mélyhornyú, felül 2 mélyhornyú)

Az lenne a kérdésem, hogy milyen perselyt (talapzatot) kell ehhez esztergálni, hogy a rúd kiszerelhető és alulról befesztíhető legyen?)Azaz a fix talp a plafonon lenne.
A mostani statikus kivitelnél alul egy a rúdba becsavarható és csavarral fixálható menetszár segítségével lehet befeszíteni a födém és az aljzat közé. Mennyiben változik ez a koncepció, ha már csapágyas persely az alja? És milyen módon lehet fixálni a forgást? Hol kell a fixáló csavaroknak megfúrni a perselyt? Köszönök minden segítséget. (abszolút kép -és hang nélkül vagyok efféle műszaki dolgokban) Rien

000000000

Nem értesz a mechanikához, de lányokat szeretnél forgatni vasrúdon.
Ez szép.
Keresned kellene egy gépész szakembert és ő majd megoldja a kérdést.
Egy statikus sem ártana, mielőtt megemeled a födémet a feszítéssel, vagy éppen magadra húzatod.

2vkx6unz

Engem is érdekel a megoldás, én ilyenből szalagcsiszolót terveztem csinálni...

000000000

Eszemben sincs megemelni a födémet, főleg hogy Porotherm kerámia béléstestes, azaz csak a gerendáknál lehet a befeszítést megcsinálni.  
Én is lány vagyok, és magam is "vasrúdon forgok",szigorúan sport célból, és miért baj, hogy saját készítésű rudat szeretnék beszerelni, nem pedig 3-4 darabból  álló méregdrága összerakhatósat?  
Tudom, a monolit födém sokkal szerencsésebb lett volna, de nem a rúdhoz építettük a házat....

mxjj54gxi

A gerendáknál viszont óvatosan!
Eszetekbe ne jusson megfúrni, és dűbellel/tiplivel rögzíteni a rudat!
A gerendának az alsó oldala húzásra van igénybe véve, mindenféle fúrás eszméletlenül csökkenti a teherbírását!
Ott valami trükköt kellhet alkalmazni eldőlés ellen!

000000000

Hát ez az... nem tudom, hogy lenne jó... mivel a rúd a garázsban lesz, így alul nem maradhat benn a talp, mert a kocsinek útban van... bár rá nem állna, de balesetveszélyes. A födémre kell felvarázsolni egy tartót amibe beleillesztem, alul meg a menetszár tekerésével beállítom a magasságot... de hogy hogyan... félek a kerámiabéléstestektől meg a ropi gerendákat sem akarom bántani. Ötlet? :)

Alulra még lehet helyezni bármiféle menetet, vagy előkészítést, amibe majd csavar tekerhető, mivel az aljzatbeton még nincs ráöntve.

000000000

Én még mindíg azt mondom, hogy keress először is egy statikust és az megaszondja, hogy mit és mekkora erővel használhatsz.
A többi utána következhet.

000000000

Statikusom az van. (mivel most építkezünk) Megkérdem. Hátha tud valami jó ötletet.

000000000

De attól még a persely kivitelezése kérdés marad...

mxjj54gxi

Akkor semmi gáz nincsen!
A betonozás előtt kell megcsinálni a rúd alsó illesztését, és beönteni a betonba.
A rúd alul támaszkodik, viseli a súlyodat.
Felül meg csak eldőlés ellen lazán van illesztve, nem veszed igénybe se húzásra, se nyomásra a felsö födémet.
Alulra én nem tennék talpcsapágyat, hanem csak egy önbeállót a forgásnak, és egy nagy golyót a teherviselésnek.
Felülre szintén csak egy önbeállót.
A talpcsapágy kényes a derékszögre, de ezt egy épített rendszernél, ahol kőműves is dolgozott lehetetlen garantálni.
A súlyod meg akkora nem lehet, hogy egy 20-as vasgolyó egy acélrúddal el ne bírná! :)))
Szóval alul tömör rúddarab csapágyazva golyózva, és a rúd felső vége leszűkítve a cső belső méretére,  a rúddarab felső szintje a  padlószint alatt.
Aztán erre ráhúzni a csövet, majd a felső végénél egy galléros csapágyházban az önbeálló, ami a csövön hosszirányban el tud csúszni. Ezt a gallért meg a kefnikre rá lehet dűbelezni, mert rúdiárnyú erőket nem közvetít, csak oldalirányút.

Ha gyors ki-beszerelés követelmény, akkor a felső gallért úgy felerősíteni a plafonra, hogy a födémből lefelé kilógnak fej nélküli M8-M10 csavarok, azokra húzod fel a gallér furatoknál, majd a csavarokra mehetnek szárnyasanyák, vagy karosanyák.
Percek alatt telepíthető, leszerelhető.

A cső forgásának blokkolása is felül, a gallér és a cső átfúrásával, és egy stift keresztüldugásával megoldható

000000000

Kedves Feri! Nagyon köszönöm, és akkor most jön az, amit írtam, hogy síkhülye vagyok ehhez a részéhez azaz amint meglátom pontosan lerajzolva a koncepciót, megértem, de addig azon agyalok, hogy akkor mit is kérek a csapágy meg a vas szaküzletben :) A fej nélküli M8-M10 es csavar az tiszta :)

mxjj54gxi

A bolt ide kevés, mert esztergályosmunkák is vannak benne!
A boltból kell két csapágy, meg egy golyó, a csőanyag, rúdanyag meg a csapágyházaknak való anyag.
A bebetonozni való csapágyház, meg a plafonra való gallér az bizony összetettebb eszköz. Ott esztergálás, sőt talán hegesztés is játszik.