Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Ja mert itt közvetlenül motort akarsz meghajtani vele?
Akkor valami FET-et rakjál be, pl IRLZ44N a kedvencem. Jó nagy áramokat tud és logikai szinttel közvetlenül lehet vezérelni.

De ha tranzisztor akkor BD135, BD139 az első ami a kezembe akadt. 1A, 80V, megfelelő lábkiosztás, ~30forint darabja a Lomexnél.

Arany János

Köszönöm! Azthiszem ez már jó lesz bele!

xfg6v697j

valóban ez tipikusan BD tranbzisztor lábkiosztássan.
de a kapcsrajzból nem derült ki, hogy nagyteljesítményű tranyó kell.
némelyik fet sem köthető be mert a nagyteljesítményűek 5mm-es lábkiosztással vannak.

Messer

Valaki tudna segíteni Precise SC 52 bekötésében?
Szét kellett szednem, mert el volt tömítve sziloplaszt szerűséggel a zsírzó csöve.
Balf@sz voltam ennyire nem kellett volna szétszedni. :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Messer/kepek/Precise%20SC%2052.JPG" border=0>

xfg6v697j

mégegyszer megnéztem a kapcsrajzot a fetet én nem ajánlanám, mert töbnyire 12V nyitófesz kell neki, itt pedig 5V áll rendelkezésre.

besirkyjh

Szia  

A rajzot megnézted de az Keri irását nem olvastad el :) Az IRLZ logikai szinttel ( 5V ) vezérelhetö .

xfg6v697j

elolvastam de elkerülte a figyelmemet[#falbav]

Sz.József

Van egy Yaskawa SGMAH-04AAAC6D-OY AC szervó motorom. (DC fékes)
Mivel ez az első találkozásom ilyen motorral ezért a kérdésem a következő lenne:
 Kb. 10 fokot kotyog a fék. (legalább is azt hiszem a fék), ez javítható?
 Ha nem javítható, akkor mire kell odafigyelni, ha ki akarom iktatni (szerelni).
Itt elsősorban az enkóderre gondolok.  
Kell-e trükközni ahhoz, hogy épségbe visszakerüljön a helyére az enkóder?
Nagy „mutatvány” ehhez occó vezérlőt szerezni?
Meg lehet forgatni valahogyan vezérlő nélkül? (pl. frekiváltó)
Nem a fejem fölött gondoltam megforgatni  … 
Segítségeteket előre is köszönöm …

svejk

A frekiváltót nagy ívben felejtsd el, ha szerencséd van csak rángatózni fog egyes helyeken, ha nincs akkor kijön a füst a frekiváltódból, vagy akár a motorból!

000000000

2 mm falvastagságú rozsdamentes zártszelvényt akartam fúrni. Korábban gépre fogva gond nélkül ment, egy fúróval pár tucat lyuk. Most már be van építve (házba, nem gépész alkalmazás), csak kézifúróval lehetséges. Itt gyorsan koptak a fúrók, pedig csak 4,2-es furat kellett M5 menetnek. Nem is ez a baj, hanem gépi menetfúróval (jelzése M5-6H HSSE) akartam bele menetet fúrni. A 4,2-es lyukba nem bírtam belehajtani, pedig volt kenés. Később 4,5, majd 4,75-ös lyukba sem. Erőkar nem nagyon volt, mert fal mellett kell fúrni, de éreztem már a rugalmas deformációt, nem is akartam beletörni. Mi ennek az oka? Hogy lehet ebbe menetet fúrni?
Köszönöm, szia: Balázs

Szalai György

Javarészt kék gyűrűvel jelölt menetfúróval érdemes korrózióálló acélban próbálkozni. A HHS-től keményebb anyagból gyúrt HSS Co vagy HSS XS1 szerszám illik hozzá. De az meg nem szereti az oldalirányú hajlítgatást, Mc mesterek kezében hamar törik.
HSS szerszámmal esetleg kisebb fogással, vagyis több fokozatú kézi menetfúró készlettel.
(Korranyagból is már annyi féle van, hogy több a soknál. Én csak szívességből kértem egy darabot a hulladékból hajóalkatrésznek tavaly, azután egy perc alatt belekopott a vágótárcsám itthon. Vehettem hozzá való tárcsát, meg HHS Co fúrókat, mert kellett nekem emberkedni, hogy majd én megcsinálom. A korranyag nem játék.)

000000000

Van direkte rozsdamenteshez való menetfúró. Amúgy általában kis vágósebességgel kell megmunkálni. Ha megnézed a katalógusokat, kb. ugyanazzal a vágósebességgel lehet dolgozni, mint az edzett acélnál.

000000000

2mm még hss gépi furoval bele lehet vágni könyen
persze 90 fok jobra balra haladásos modszerel
vastagab 4...5...6mm vastagságu ko anyagba csak furat kikönyitésel lehet meg munkálni a kis átmérövel rendelkezö furatok menet furást sajnos
mezei hssg menet furoval is....

Sz.József

Ha kézi fúróval oda adtad neki a max fordulatot akkor a gyors fúrókopáson ne csodálkozz.
A megoldás (fúrásra), éles fúró, kis fordulat (4.2-es fúrónál 400 körüli)és persze egy kis kence-fice.
Menet fúrásra kék jelzésű a megfelelő a Te  esetedben.

000000000

Kézi fúróval nem tudok kis fordulaton fúrni. Ugyanabba a rozsdamentesbe marógépen kis fordulaton nagyon jól ment, a fúró éle sem ment ki. Menetfúrásnál 90 fok jobbra-balra és faggyús kenés megvolt, de nem használt. Mondjuk le kellett vegyem a hajtókarokat, mert fal mellett dolgoztam, és nagyobb nyomatékot is elbírt volna, de nem mertem. Végül beragasztottam a menetes szárakat fémragasztóval, tök jó lett.