Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

"Mert ha fut egy program akkor már előfordul hogy több asztal mozgásakor elakad valamelyik, gondolom a rezonancia miatt szorul meg"

Na most milyen program fut, a g kód program , ugye, vagy egy másik valami a windows alatt ? Nem mindegy, mert ha más zavar be és kihagy a Mach, az megint más baj.

000000000

s7manbs8

Vagy a több motor mozgásakor leeshet a tápfeszültség és ezért gyengülnek a motorok, nem tudom erről volt e már itt szó, mint lehetőség. Egy motort mozgatva még jónak tűnik, de ha többet beindítasz, akkor pl. ilyen is lehet, okként.

Jozs

"Mert ha fut egy program akkor már előfordul hogy több asztal mozgásakor elakad valamelyik, gondolom a rezonancia miatt szorul meg,"

Nincs kizárva, de szerintem inkább valami alul van méretezve: táp, vagy az ámítógépben valamelyik erőforrás.

000000000

A trafó egy 24V 160VA Biztonsági trafó. A gép meg valmi Asus deszka, AMD Athlon 3800+, 2Gb DDR2 Ram, 6800Gt stb. Oprendszer Win7 Ultimate. A drivertestnél sima a vonal. Viszont van egy másik gép ami eredetileg lett volna, de az csak 1Ghz 512Mb ram, de vezérléskor kattogó hangja volt a motornak.

000000000

Jah igen a trafó után van kötve egy Amper mérő ami idáig 2-2,5A-nél nem mért nagyobbat és azt is csak motor indításakor, tehát folyamatos forgáskor ha jól emlékszem 1 max 1,5A

besirkyjh

Szia  

Hátha segit valamit .Elégsokat használom a 6560-at és van némi tapasztalatom vele :)  

Azt vettem észre hogy nálam a motor fesz nem mehet 4-5 volt felé mert erösen zuhan felette a nyomaték és a fordulat is . Annak idején mikor a H2-ki jött ( tudom hogy Neked nem az van de az is 6560-al megy ) az István külön felhivta a figyelmet rá hogy 5V felett ne használjunk léptetöt .Ez igaz is .

Kérj egy kissebb feszültségü motort és probáld azzal , szinte biztos hogy megszünik a problémád .Valahol a határon lehetsz hogy az eggyik tengely megy a másik meg nem mindig .Szereld le a motort ahogy a Kozo mondja és ugy probáld , ezzel is szükitve a hiba lehetöséget .A 24V szerintem jo ( 20V-ig nincs probléma veleük ) bár nem ismerem a vezérlödet .

Használtam M10-es menetes szárat és ezzel 1200mm volt a max ( léptetö beépitve ) és 7-800mm-el tudtam dolgozni ( néha 1000-el is )bár azok 1,8fokos motorok voltak és 3,5V-ak .

s7manbs8

Nálam is ilyen paraméterekkel megy az ilyesmi motor, jól mondod.

besirkyjh

Az ilyen nagyobb feszültség igényü léptetöket inkább az L297-298 párossal lehet jol kihajtani ( tapasztalat ) de az meg csak féllépéses .

000000000

Szia először is köszömöm a választ. Másodszor meg ennek most nem örülök amit mondtál mert sajnos senkit nem tudok aki ne nézne rám furán ha azt mondanám neki hogy tud e nekem kölcsönbe adni egy léptetőmocit. [#gonosz3] Nah de majd körbekérdezem az ismerősöket. Egyébként ennek a L297-298 párosnak van valahol kapcsolási rajza, vagy esetleg nyákterve?

besirkyjh

http://www.otocoup.com/CarteL6208_e.htm" TARGET=_fnew>ezt probáld

A lap alján a 298 .

Hány vezetékes a motorod ?

000000000

Köszönöm a linkeket.
A motorok 6 vezetékesek. (Vexta 5,5V 1,34A 0,9°-osak Tekercs ellenállás 4 Ohm)

besirkyjh

Szia  

Esetleg még a bekötés is lényeges lehet .
A 6 kivezetéses léptetö bekötése a képszerint igy lenne jo .
A 6-os pont párja a 3-as vagy 4-es vezeték az 5-ös pont párja az 1-es vagy a 2-es vezeték .A 4 ohmot igy mérted ?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kulcsar%20Zoltan/stepper-coils.jpg" border=0>

000000000

Jelenleg úgy van bekötve hogy: fekete, sárga, piros, fehér. fekete sárga között 4 ohm. piros fehér között 4 ohm. ezekhez van még egy zöld, kék de most hirtelen nem tudom melyik melyikhez tartozik de a lényeg hogy úgy már 8 ohm lenne az ellenállása a tekercseknek.