Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

http://www.31260606.com.cn/images/pic-2/HSR10RM_005_j.png" border=0>

000000000

Szalai György

me3ua0a6

Érdekességek és fejlemények:
A kompresszort kissé felújítgattam, kitisztítottam, lefestettem, stb. Csacsi-ragyi állapotba került.
Tisztítás, festés után visrosszaktam a lefújószelepet, mivel egyből tartalmaz egy visszacsapó szelepet is, na meg így nem kell a szereléssel szenvednem. Kicsit még szelel a lefúvó, de a hasznos levegőfogyasztáshoz képest ez elhanyagolható.
Azóta van hozzá egy nyomáskapcsoló és egy nyomásmérőm.

Gondoltam, megnézem mit bír a kicsike. 2-3 bar-ig nincs gond se a nyomástartással, se az indítással. 4 barig fel megy a nyomás, akár mikor elindítható a motor. Viszont 4 bar-nál lefulladt a motor. Nem volt képes tovább forogni a motor. Nincs elég nyomaték benne :(
Nekem elég lenne a 3bar is. Bőven.
Kb összesen fél percet erőltettem a motort. Viszont 4 barra felküzdi magát kb 40 másodperc alatt.

Viszont: nem indul többet a motor. Terhelés nélkül (levett szíjjal) szépen pörög a motor, hol az egyik, hol a másik irányba, de feltett szíjjal meg sem moccan, csak zümmög.
Lehet hogy leégettem a motort? [#csodalk] De akkor tudtommal nem pörögne üresben sem. A motor egyfázisú, és az alja kb 35fokos, de a teteje hideg.

xfg6v697j

esetleg szoros lett a kompresszor tengeje valami okbol.
a motor kondija is haldokolhat, elég réginek tűnt.

ANTAL GÁBOR

szia!.Éveken keresztül tanítottam a kompresszorokat . A szükséges teljesítmény kiszámítására több összefüggés is létezik attól függően hogy a levegő állapotváltozását milyennek tételezzük fel. Általnosan politrópikus de akkor sem tévedünk nagyot ha izotermikusnak tételezzük fel és egy izotermikus hatásfokkal " vesszük figyelembe az egyszerűsítést. Azért irom ide az izotermikus öszzefüggést mert egyszerű a következtetéseket levonni: P= tömegáram*R *T ln(p2/p1)   R a technikai gázállandó , a p2 a komprimálási nyomás P1 a légköri nyomás
Namármost nézd meg hogy  milyen gyorsan nő a szükséges teljesítmény ha növeljük a p2 értékét (pl p2 =2 bar ln érték 0.69 de ha 4 bár akkor 1.38  ,ha 6 bár akkor 1.79  

Vagyis ha a tartály nyomásától nagyon függ az igényelt teljesítmény, vele a nyomaték is .Nem kell ezen csodálkozni .

Szalai György

Szerintem nem égetted le, csak ezeknek az egyfázisú (kétfázisú) aszinkron motoroknak szánalmas az indító nyomatéka.
Ha jobb kell, akkor alakítsad háromfázisúra, minél több póluspárú motorral.

me3ua0a6

2 perccel előtte még ment. Üres tartállyal sem indul.

7vpav5d32

"Terhelés nélkül (levett szíjjal) szépen pörög a motor, hol az egyik, hol a másik irányba"

Azt hiszem a lényeg a hol az egyik hol a másik irányon van! (220V-s motor)

PSoft

"Terhelés nélkül (levett szíjjal) szépen pörög a motor, hol az egyik, hol a másik irányba, de feltett szíjjal meg sem moccan, csak zümmög."

Ebből én arra következtetek,hogy a segédfázis kőrben lett valami"gixer".
Segédfázis tekercsszakadás,vagy kondenzátorhiba,esetleg laza kötés valahol.

A hol erre,hol arra indulás egyfázisú,segédfázisú motornál nekem egyértelműen erre utal.

Sz.József

Segédfázishiba ...
Vagy tekercs, vagy kondi ...

000000000

Nekem 4 gépemen van 220-as 1 lovas 2800 fordulatú motor amiben egy indítórelé kapcsolta a segédfázisra a kondit.Ma már csak egyben működik mert vagy összeolvadt vagy az érintkezők ősszeégtek aztán a segédfázis állandóan bekapcsolva maradt. A hangján észrevettem a változást vagy az autómatát csapta le,szerencsére a tekercs nem károsodott.Most nyomógombos a segédfázis és 80 mikrós kondival indul mint a villám.Ahogy a képet elnéztem a kompresszoron elég kicsi az ékszíjtárcsa,nagyobbat kell rakni rá igaz hogy lassabban termel de jobban fogja bírni a motor.Csak még annyit hogy a betonkeverőmön levő motor kondi nélkül üzemelt, arra forgott amerre a dobot megtekertük.

me3ua0a6

Ennél sem számít a forgásirány, így ez nem zavart. Fel sem tünt, hogy ez hiba lehet :(

Varga Ferenc

Üdv Mindekinek!
Sir-Nyeteget nem értem el ezért írok egy pár szót. Először is tisztázni kell, milyen a motor, üzemi, vagy indító kondenzátoros.Mind két esetben meg kell nézni, hogy a kondenzátor az előírt értéknek megfelel-e, az indtó kondenzátorosnál az indító relé nem éget-e be .A viszacsapó szelep tehermentesíti-e kompreszort, és még sorolhatnám az e-ket.A komreszor és a viszacsapó szelep közé furni kell egy pici (0.5mm)furatot ha kikapcsol a motor ez tehermentesíti a komreszort, de annyi levegő nem távozik hogy ez befolyásolja a kompreszor működésést.

000000000

Papámnak több olyan villanymotorja is van,mint ami a kompresszort hajtja és egyikben sincs kondi.Egy zsineget szoktunk az ékszíjtárcsára tekerni azt meghúzzuk,rögtön bedugjuk a konnektorból éppen hogy csak kihúzott dug-villát,rárakjuk az ékszíjat és kész.