Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

me3ua0a6

Akkor jelenleg ott tartok ahol a legelején, annyi különbséggel, hogy kidobtam egy csomó pénzt festékre :(
13ezerért találtam megfelelő motort 1.1kW-osat vaterán. Annak ventilapát volt a másik végén.
Ennyiért már kapok egy kompresszort.[#falbav]

me3ua0a6

Jah, az a gyenge motor, ami most van rajta, az 40mp alatt felpumpálja a tartályt 4barra. Ha 5-öd ennyi a fordulatszáma, még az is csak 3-4 perc...

ANTAL GÁBOR

Tényleg vedd komolyan Laslie és Szatmári tanácsát a tartállyal kapcsolatban. A légtartályok domborított fenékkel készülnek,mert akkor a hegesztési varratban húzófeszültség ébred.A tied sarokvarrattal készült ami életveszélyes!!!. Biztos lehet kész tartályt venni is. (fedelet azt hiszem Svejk hazájában (Kecskemét) gyártanak de akkor jó lenne egy szakemberrel hegesztetni mert a fusi hegesztéssel megint kidobod a pénzed.

me3ua0a6

Köszi, sajnos már beugrott, hogy ez így tényleg elég vacak megoldás. Magyarán kidobott napok állnak mögöttem, és a topik mögött is.
Egy tartály 10ezres körül van, egy 1kW-os motor 13ezres körül van, 21-ért új kompresszort lehet kapni, 15-ért használt kompresszort lehet kapni. Kár volt belekezdeni az egészbe. [#rinya]

Szalai György

Na, kezd a dolog sírdogálássá fajulni. Azért nem rossz minden a kompresszorodon attól még, hogy lehetne jobb is.
Nem is tudjuk még, hogy milyen vastag anyagból van a tartályod. Lehet akár tízes lemezből is.
Szerintem tegyél csak rá egy lendkereket, (Keressek egyet?) azután majd meglátod mi változik. Kondi is kell rá, az is van.
Ha már minden indításnál egy irányba indul majd, akkor nagyobb lesz a billenő nyomaték is.
Dobd el azt a rövid kötelet a hurokkal a végén, és menj neki a feladatnak.

Szalai György

Rémésztő jóslat. De szerencsére Bummm az akkor van, ha szétreped a tartály anyaga. Ha elreped a varrat, akkor az csak Pszzzz. Az kevésbé ijesztő.

svejk

Mondjuk a Betta és klónjai az más.
kimondottan nagy fordulatra készült kompresszor más löket/átmérő viszonnyal.
A Betta motorját nem ismerem, de a direkthajtású nagy hűtőkompresszorok egy speciális un. koszorútekercseléssel készülnek, melyek nyomatéka egy fordulaton belül sokkal egyenletesebb, mint pl. a nagyobbodó tekercselésnél.
Egy ilyen motort nekm 40 % felárral tekercselt meg az ismerős tekercselő.  
Munkaigényesebb mint egy mezei motor tekercselése.

svejk

Tudod igaza van Szalinak hogy tessék csak befejezni, de máskor részletesebb előképet adj a dolgokról ha tanácsot kérsz.
A hobby már csak ilyen sokszor gondolatlanul is veszélyes dolgokat művelünk.
Engem itt a fórumon egyszer már majdnem nyíltan gyilkossággal vádoltak :))
Tudod tanácsadó mindig több van mint kompresszor adó:)

svejk

Kissé félreérthető a #9788 írásom, csoda hogy nem kötött bele senki, bár alapvetően nem helytelen az állítás.
Az igaz hogy az átmérővel másodfokú függvény szerint változik az inercia, de az átmérő növelésével a tömeg is növekszik, mely növekedés szintén az átmérőt tekintve négyzetesen nő.
Tehát ha azonos anyagú és tárcsavastagságú kereket nézünk, akkor a 2-szeres átmérőhöz 16-szoros "lendkerékhatás" (inercia) tartozik.

Vetesi75

Cipőt a cipőboltból - kompresszor tartályt az autóbontóból! Autó gáztartály. (nem a pótkerék helyére való) Olyat kell kérni ami már nem beépíthető papir hiányában. Általában kilós áron szabadulnak tőle, ca. 4000Ft. Ráhegeszteni nem kell , mert vékony a fala - egyébként 10 Bar-ig hót biztonságos.

f2266unib

Tartályra 2 megoldás: BKV (Hév légtartály akár 200l-ig is, ha a műhelyben kifogsz egy jóembert egy 10-ért kapsz akkorát) ez 100 bar-ig tuti. A környékeden Csepel végállomás, vagy Ráckeve. Vagy kiöregedett porraloltó tartály. kissebb de ez is jó annak. MÉH telepeken sok van.  

Rabb Ferenc

Az a 100bár ugye csak 10 akart lenni?

hostya

Azt a 100 bar-t azért senki ne vegye komolyan!![#ejnye1]  Talán 10bar...

Rabb Ferenc

me3ua0a6

Köszönöm a további bíztatást. Reggel elég nyűgösen keltem, és lehet hogy megmaradt ez a hozzáállás, főleg a tegnapi után.
Egy tartály és egy motorcsere tényleg felér egy új kompresszor árával, így nem látom értelmét.
Remélem sikerül szereznem egy indítórelét, és akkor elég egy jókora lendkerekes áttétel egy kompromisszumos kompresszorhoz :D
(Esetleg egy saját építésű üzemi kondenzátoros indító-egység, melyet egy nyomáskapcsoló vezérelne, és tennék bele leállás-érzékelést is. Szép álmok :D )
Esetleg nyomógombos indítás, és felügyelettel működtetés. Ezáltal minden indítási-nyomaték-lefúvószelep gond kiiktatva, és csak nyomástárolásra használnám a tartályt, semmi automatika nem lenne benne.