Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok!
Nyáron majd ha lesz megint munkám,akkor szeretnék venni egy 3d tapintót és azt szeretném tőletek megkérdezni,hogy szerintetek olyat lehetne-e vele csinálni hogy van egy http://n1.vatera.hu/photos/2a/c0/3f55_1_big.jpg" TARGET=_fnew>ilyen simson blokközép,amihez nem lehet kapni normális anyagú http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ9H13bsGPfRowLSrVR4g5V8-jbA835rzcrw0B8a9JLmlYB7NYZ&t=1" TARGET=_fnew>tömítést és ezért nekem a tapintóval kellene egy 2d-s formát bemérnem,hogy tudjak kivágni klingeritből olyan tömítést,mint amit linkeltem.Szerintetek megoldható lenne ez?A képeket nézzétek meg,szerintem valahogy úgy kellene csinálni,hogy a tapintócsúcsa pár mm-el lejjebb van tolva,mint az alkatrész magassága és így valahogy kellene "körbejárni" az alkatrészt.Szerintetek ezt meg tudnám oldani majdnem kezdő cnc-sként,vagy nagyon bonyolult g-kódokat kellene tudnom hozzá szerkeszteni?Megrajzolni sajnos nem tudok még szinte semmit,milyen rajzprogramot ajánlanátok ilyen 2d-s alakzatok rajzolására,amit könnyen meg lehet tanulni kezelni,vagy ezt jobb ha inkább tapintóval mérem be?

8uup9xs82

Agyuval verebre ismet.

Fogj egy vonalzot, egy nem kinyult tomitest mintanak es rajzolj mondjuk Artcamben. G code-bol egyetlen sort sem kell latnod egyelore. Vedd ugy, hogy nincs is.

D

Robika37

Körbe kell azt kopogtatni , tökéletesen megfelel a műszaki rajzlap 20 éve jó volt most is jónak kell annak lenni....

000000000

A kopogtatásos technikát ismerem,de sajnos nincsen rá most időm az érettségi miatt,meg nyáron amúgy is szeretnék egy ilyen 3d tapintót venni és arra gondoltam,hogy a haveroknak is csinálhatnék akkor egy párat,hogyha működne a dolog.

000000000

Mint említettem nem tudok rajzolni még artcam-ban sem,valószínűleg azért mert nem is ismerem a műszaki rajzolást,még egy furatot is csak szemmértékre tudok elhelyezni.Esetleg valaki tudna ajánlani egy jó forrást,ahonnan meg lehetne tanulni,hogyha egy alkatrészről rajzot szeretnék készíteni akkor egyáltalán mit,hol és hogyan kellene mérni?
Előre is köszönöm.

hostya

Minek ehhez 3d-s tapintó..??
Vegyél egy "mezei" papír tömítést, tedd rá a klingeritre, rajzold körbe, vágd ki, (olló+bőrlyukasztó) és már kész is.

Csak halkan jegyzem meg, hogy annak a Simson blokknak régen rossz, ha nem jó neki az eredeti papír tömítés...

MoparMan

müszaki rajzlap, vagy kartonpapír (nem festett, nem hullámkarton mint a csomagolódobozok!)

yb8iik8sz

Simson blokktömítéshez tapintó. Nem semmi.
Szerintem 3D szkenner kéne, akkor meglenne a blokk 3d-ben, amiből egy szerkesztővel már egész egyszerűen kivágjuk a közepét, marópályát generálunk rá, majd CNC-vel a megfelelő anyagban kivágjuk.
Szerintem mire a PC bekapcsol, addig a lentebb leírtakkal már elkészült a tömítés.
(Ha a kopogtatóst nem ismered, a tiszta felületet színezd be filccel és nyomd rá egy rajzlapra, azt vágd ki. Az összes szimom így volt összerakva és hibátlan volt, Akkoriban még pasztákat se használtunk, mégse folyt az olaj)

hostya

Elsőre ezt ajánlom: Dr Vörös Imre Géprajz c. könyve.
Ebből megtanulhatod a rajzolást, ill. a rajzolvasást.
Amíg ezekkel nem vagy tisztában, addig hiába bármilyen rajzoló/szerkesztő program.

Nekem meg van ez a könyv .pdf ben, ha akarod és a postafiókod tudja fogadni, szivesen elküldöm.
 A mérete kb 26 Mb.

000000000

Nincs 5 azaz ÖT perced, egy ilyen tömítés körbe kopácsolásához?????????
Szerinted CNC-vel hány napig tartana ezt megoldani?
Mire megrajzolod úgy, hogy jó is legyen, bicskával faraghatsz egy új motorblokkot is.

PSoft

Arról nem is beszélve,ha jóval vastagabb klingerit kerül a két félblokk közé,még az is előfordulhat,hogy újra kell hézagolni a csapágyakat.

Az,pedig elég macerás művelet.:((

A csapágyhézagok akkor jók,ha az eredeti vastagságú tömítéssel van szerelve a blokk.

Sose volt ilyen gondom,mindíg elég volt az iskolai rajzlap,vagy műszaki rajzlap.

De,még bőrlyukasztó sem kellett.

Elég volt egy pici zsír,vagy olaj a félblokkra kenve,rá a papír,és már látszott is,hogy hol kell a kisollóval kanyarítani.:))

A bőrlyukasztó,meg egy nagyobb csapágygolyó,a furatnál a helyén odakoppintva,és már lyukas is a papír.

Összerakásnál esetleg kevés "gumiám",vagy mostanság FBS,és soha se szivárgott az olaj.:))

000000000

Tudja fogadni,1 gigáig mindent,szóval akkor jövök neked egy sörrel:-),remélem valamelyik talira eljutok majd és meghálálhatom.Nincs nekem klingeritem,csak olvastam,hogy a gyári,nagyon jó minőségű tömítések ebből készülnek,azért gondoltam,hátha megfelelne ide is.A papírral még olcsóbban is jövök ki,de abban nincs semii élvezet ha bemegyek a boltba és 100ft-ért veszek egy egész szettet.A tömítést mindenféleképpen a következő gépemmel szeretném kivágni,van csapágyazott fóliavágóm is.Kaptam hozzá 3db kést,valki tudja,hogy milyen anyaghoz melyik élszögűt célszerű használni?

neduddgi

spirálfüzet borítója, én abból kalapáltam tömítéseket ... a golyós megoldású lukasztás helyett kapupánt csavar...
Még tavaly is alkalmaztam a technikát, vasárnap cseréltem termosztátot az autómon és nem vettem tömítést ... azóta sem folyik.

xfg6v697j

nem szeretnék tolakodónak tűnni, de én is megkaphatnám azt a pdf-et?

000000000

Benézek a tapintós topicba,asszem van ilyen,hogy egyáltalán akkor mire is tudnék egy ilyen tapintót használni.
Amit mondtam azt nem lehetne kivitelezni?Mintha csak egy ilyen furcsa alakú munkaanyag lenne úgy kezelni és elméletileg akkor 2d-s képet kapok,a furatokat meg majd csak rá tudom rajzolni egy cam progival.Belülről és kívűlről kellene "végigmenni" a tapintóval,nincs neki útban semmi,szóval hailyet meg lehet oldani,akkor már működik is a dolog.Belül is legalább 3cm-re bele kellene tolni a munkadarab belsejébe a tapintót,hogy el tudjon akadni én meg csak pár mm-re tolnám le.