Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

robokacsa

a lényeg az ez igen, még nem is volt bent menet, mert egyből betétesre akarom készíteni.

4um5b65d

Na akkor innen tiszta a dolog.
A rugóshoz már sok a 3,5-es furat ahhoz, hogy 3-as menetet tegyél bele.
Tehát a rugós nem lesz jó.

robokacsa

esztergám sajna nincs, de cégemnél van. lehet igénybe kell vennem...

robokacsa

hja ez az amit nem tudok, hogy a rugósnak mekkora furat kell, hogy még menet is kerüljön bele.

4um5b65d

Én rézből csinálnám vagy automata acélból, mivel a gyári acél menetes szárak nagyon rossz, ragadós anyagból vannak. A 3-as menetfúró nem fogja szeretni.

Az eszterga tokmányba kell fogni egy M6-os metszőt , a szegnyeregbe pedig a fúrótokmányba fogni a méteres anyagot, aztán megmetszeni az egész szálat.

4um5b65d

Ezt próbálom magyarázni.
Rugósnál az M3-as kész menethez 3-as furat kell.
Ennél a rugós megoldásnál nincs plusz falvastagság amit rá kell számolni.

robokacsa

most már tudom....,  már csak azt nem értem miért?? de ez annyira prototipus, hogy ha kell, akkor lesz bent 4 es csavar, esetleg végszükséglet esetén 5 ös.
de miért is kell ehez speckó menetfúró???

robokacsa

ugye normál metrikus menetről lenne szó...

3k74cecek

Lehetne tudni (kép esetleg), hogy mi ez az új, meg mi a régi ?
Mert marha jól elbeszélgettek, de gőzöm sincs hogy miről. Pedig rohadt kíváncsi ember vagyok[#wow1][#conf]

4um5b65d

Na akkor Robo és Szigi figyuzzatok.

A varázsszó a Gugliban:  Helicoil

- Úgy működik a dolog, hogy adva van egy M10-es menet ami kiszakadt a helyéről.
- Az egyszerűség kedvéért 10-es menetnek 1,5-es az emelkedése és 8,5-ös a magfurata.
- Van a Helicoil készletben egy kvázi M11,5x1,5-ös menetfúró , ezzel belefúrunk kb 10mm-esre kiszakadt furatba. Lesz egy M11,5x1,5 menetű furatunk.
- Van egy speciális rozsdamentes spirálrugó szerű alkatrészünk. Ennek a rugónak nem kör a keresztmetszete ha elcsípjük egy harapó fogóval hanem rombusz, mégpedig olyan forma mintha 2db 60 fokos egyenlő oldalú háromszöget összeraknánk.
A rugónak a külső átmérője 11,5 , míg a belseje 8,5 és a rugó egyik vége úgy van meghajlítva, hogy sugárirányban a rugó belseje felé mutasson. Ez egy kis fülecske amivel be lehet hajtani a rugót a helyére.  
Na szóval a 2 kis háromszög formából összerakott rugónak az egyik háromszög része a 11,5-ös menetbe tekeredik bele, a másik háromszög része pedig kialakítja az M10-es menetet.
- Amikor betekertük a rugót akkor egy erre rendszeresített szerszámmal letörjük a kis fület.
-Kész az új menet.

4um5b65d

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQBxrlZAHwlFegAgAcIng0gxtPR5RIHwHgPNGIiO063Dl_KxfAKkQ" border=0>

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSS6U6mBsi_F-3-SXYZmRUo_zIBmrWOpaNMzbz6cPCFqeGukhSYOA" border=0>

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQn3dx2UNR8pNj8kC6ifi7LPlJpM6WFkTiz-_Bl2cOEeonR6_V0zA" border=0>

4um5b65d

Ha ez egy prototípus és később is gyártásra kerülne és szintén betétekben gondolkodsz akkor viszont a Helicoil-al jobban jársz.
Olcsóbb 1db rugó, mint gyártani menetes szárból.
Persze ha fröccs önteni fogod a későbbi nagyobb darabszámot akkor már csak az esztergált lesz jó, mivel akkor érdemes az anyagába bele fröccs önteni a fém betéteket.

3k74cecek

OK. Ezt ismerem. Gondolom ez a régi, mert igen rég volt mikor találkoztam vele. De mi az új ?

4um5b65d

Nem, ez az új.
Persze régi is, mert az Apollo 13 is már ezzel repült.

A régi pedig a sima esztergált fém betét a műanyagban.

3k74cecek

robokacsa a #9409-ben valami hagyományosat emlegetett, akkor az mi? Ott műanyagról nem szólt.