Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Vista driver sem megy? Általában kis nógatásra a Win7 megeszi a Vista drivereket, csak nem az installer-rel kell felrakni.

000000000

Sajnos azt sem találok.

000000000

000000000

Elnézést kérek a csacsi kérdésemért de nem igazán számitok a haladó kategóriába. Vettem egy komplett Mechanika 2 gépet taulás céljából. Sikerült 2 dbHALL-IC végálláa kapcsolót hidegre tenni. Érdeklődni szeretnék kapható e valahol vagy milyen más helyettesítő megoldás létezik.

s5f8tmfv3

Szerintem kérdezd meg az Adok-Veszek topikban, biztos hogy lesz valakinél.

000000000

Köszönöm mindenkinek a vélemyényét trapézmenetes orsó vs. golyósorsó ügyben.

Úgy döntöttem, hogy mivel ígyis-úgyis fel tudom használni, kipróbálnék egy trapézmenetes megoldást. Hol tudom ezt ésszerű áron beszerezni? 14mm-esben gondolkodom, ehhez kellene egy bronz, nem peremes anya.

Még egy kérdés:

Ha nincs jelentős axiális terhelés, megfelel (több) mélyhornyú golyóscsapágy az orsóhoz, vagy mindenképpen ferde hatásvonalúban szabad csak gondolkodnom?

keri

Megfelel, akár egy darab is.
Kollégák nagyon aggódnak a kottyanás miatt, de ha megnézed, egy mélyhornyú csapágy axiális játéka önmagában is elhanyagolható, illetve jóval kissebb mint a hobbi váz deformáció.

keri

000000000

0,1mm....0,05mm újrapozícionálási pontosság a célom, azt hiszem próbáknak elég lesz a mélyhornyú.

hostya

[#eljen]
Ez az a dolog amit a hobbisták soha sem érzékelnek...  (hajszolják a ferdeh.cs alkalmazását)

Általában nem a csapágyhézag a gond, hanem a gép mechanikájának a 'tűrőképessége', + az alkalmazott technológiai (ford.szám-előtolás) paraméterek megválasztása.

keri

Tudod amikor megvettem a spéci aluötvözetből a 20mm-es lemezt, első dolgom volt hogy két végén alátámasztottam, közepére mérőórát raktam és megnéztam mekkora a behajlás. A testsúlyommal 0,05mm jött össze. Pedig egy ilyen anyagból összerakott gép elég masszív már. Ezek után feleslegesnek érzem hogy előfeszített ferdehatásvonalú csapáhgyakat használjak, pedig van otthon az is :)

ra8nsmk6w

Elég massziv lesz ha megszorzod 3-al. Vagy 20mm lemezekböl egy szelvényt épitesz. A lemez az márcsak ilyen, legyen az akár gránitból is.

3k74cecek

Tökéletesen megfelel a mélyhornyú csapágy. Ha lehet, akkor úgy alakítsd ki az orsó csapágyazását, hogy az orsó húzásra legyen állítható módon előfeszítve, és akkor nem lesz semmi kotyogás.

3k74cecek

Ez a teszt sajnos semmit sem jelent (egyik irányba sem). Egyrészt nem tudni milyen széles darabot vizsgáltál, és milyen távolságra volt az alátámasztás. Ezek a mértek hogyan viszonyulnak a gépedben alkalmazott  méretekhez?
Továbbá az ilyen vastag anyagból készített gépeknél előszeretettel alkalmazzák az egyes elemek összeerősítésére azt a megoldást, hogy az egyik lemezbe a síkjával párhuzamos menetes furatot készítenek, és a rá merőleges elemet az azon átmenő furaton keresztül összecsavarozzák, és kész. Nos az ilyen összecsavarozás merevsége nagyságrenddel rosszabb mint az alkatrész lemezének merevsége. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy rettentően erős anyagból is lehet pocsék gépet készíteni, és ez fordítva is igaz. Vagyis gyenge anyagból is lehet merev gépet készíteni. Gondolj a viszonylag vékony lemezből megfelelően kialakított zártszelvényre, vagy szekrényes vázkonstrukcióra. Ezek mindig az adott feladat függvényében mérlegelendő dolgok, tehát nem lehet általános érvényű kijelentést tenni rá. Igen széles skálán mozognak ugyanis a hobby gépek méretei, és a terhelésük.

keri

Kedves Szigma!
Köszönöm a segítő szándékot, de kiragadtad egy beszélgetés végét. [#worship][#wave]

Arról beszélgettünk, hogy kell e feltétlenül ferde hatásvonalú csapágy az orsóhoz.
Erre írtam példának, hogy az átlag hobbi gépnél masszívabb szerkezet sem olyan merev, mint azt elképzelik páran, mivel azért 20mm-es "lemez" önmagában masszívabb mint sok hobbi gép amire erőltetik a ferde hatásvonalú csapágyakat.

Tehát oda jutottunk, hogy elég a mélyhornyu, mivel annak a merevsége nem sokat ront az egész gépen.

De ettől függetlenül szívesen társalgok veled a témáról.

Én természetesen tudom azokat az adatokat amiket felvetettél, csak adott beszélgetésnél irreleváns volt, csak egy mellékes példaként.
Szeretek számolni ezért kiszámoltam a statikus merevségét a gépnek és kíváncsi voltam, hogy én tévedtem, vagy tényleg ennyit hajlik. Tényleg ennyit hajlik. Persze ez nem a komplett gép csak egy alkatrész, de arra jó volt, hogy ellenőrizzem a számításaim helyességét egy méréssel.

Ez egyébként a híd lesz. 160mm széles, 450mm hosszú és jön még rá a két sín, ami jelentősen javítja még a merevségét.

Az építés egyszerűsítése miatt nem lesz doboz szerkezet egyenlőre, de úgy készül, hogy szükség esetén átalakítható legyen.