Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Az enkóder mocskosul el tud koszolódni. Vastagon belepi a kefepor (DC szervo - mint írod) Hasonló ok miatt mosogattam már alkoholos vattával egy SMD beültető üvegtárcsás enkódertárcsáját. Szinte átlátszatlan volt már, és mellétette az alkatrészeket.

4u88hx8j6

Kívülről tisztának tűnik majd jövő héten kiderül milyen belülről (egyébként nem volt sokat használva)
Még soha sem szedtem szét, mire figyeljek nagyon oda? Esetleg van-e olyan alkatrész benne ami roncsolás nélkül nem szedhető ki?

ra8nsmk6w

Ebben az esetben az enkóder nem a motor tengelyén van hanem az orsón. Ez egy viszonylag védett terület, de a gép előéletét nem ismervén akármilyen is lehet. Maga az enkóder viszont nem túl jó védettségű. Az "x" tengelyén lévőbe a viz nagyon szeret bejutni, amig ki nincs fúrva a burkolat addig benne is marad.
Ha jól emlékszem az enkóder fémtárcsás (erre mérget nem iszom)

Rabb Ferenc

Először mindent jelölj össze alkoholos filctollal, és esetleg írd le a szétszerelési sorrendet. Az enkódert szereld le elsőnek, mert az érzékeny a mechanikai behatásokra. Különösen ha üvegtárcsás. A tárcsa pontos helyzetét a tengelyen nagyon precízen jelöld.

A többi része "már csak egy villanymotor" Szétszedés előtt a keféket távolítsd el, nehogy eltörjenek, ha kihúzod a forgórészt.

Ha szedtél már szét kézifúrógépet vagy porszívót, ezt is megoldod

ra8nsmk6w

Mérjél tápot az enkóderen. Ha mérőórával méred a megtett utat az mindig ugyanaz az  érték vagy változó?
Az enkódernek elég a burkolatát levenni egy pici csavarhúzóval.

Rabb Ferenc

Akkor ez nem egy alaposan átgondolt konstrukció! Ahova a víz be tud jutni, ott kárt is tud tenni. És tesz is. Fenntartom az előző hozzászólásomban leírtakat, most is az enkóder ÓVATOS szétszerelésével kell kezdeni. Sok sikert hozzá!

ra8nsmk6w

Azért irtam, az én gépembe kárt is tett. Egész pontosan a nyákról lemarta a vezetékezést és a bekötést is.
Aztán megjavitottam majd kifúrtam. A hütőviz ugyanúgy befolyik, de hasonló lendülettel távozik. Megbizható jó gép és ha az ember ismeri a programozását akkor nem akar töle megszabadulni. Én szeretnék tőle szabadulni

Rabb Ferenc

doil

Sziasztok  

Van 1 kis gondom fogaskereket vágnék ki keményfából megvan a dxf file is meg minden de a cnc gépem nem a kontúr mentén vágja :( ezért sajna sérülnek a fogak :(  a maró 2mm es  tud valaki segíteni hogy ne másszon bele a fogakba :(

doil

ja a g kodot nc plot nevü progival generálom le dxf ből

nffab2gnr

Szia!
Az Autocad-ben a kontúrt mellé tégy párhuzamos vonalat a szerszám rádiuszával megegyező méretben és arról generáld a kódot. Belemászik a maró a kontúrba,pont rádiusznyit?

Miki2

Esetleg olvasd el a Mach 3 kézikönyvben a G41, G42 kódok alkalmazását.
Ezk segíthetnek a bajodon.

doil

okés köszönöm áttolvasom :)

doil

Szia igen :( tehát pont a vonal mentén halad 2mm es maróval csinálom és 1milimétert  belóg 1 milimétert meg ki persze ez nem gond csak ami belóg :(

000000000

tudok neked bene segiteni szerintem hagyd az ncplot progit ne szenvedj vele!
szimulálni jo de másra....
ha még nem oldodot meg a problémás közbne keres meg privibe..
[#vigyor0]