Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Pont a kontur marás az egyik buktatója a dolognak igy első ránézésre. Egy 6mm-s maró nem hiszem hogy beférne, 3mm-s maróval (márha az sem nagy) 10mm-t több fogásból lehet csak, de még úgyis kockázatos a beragadó forgács miat. Nem lehetetlen de valszeg 4-5ezer ft.-os olcsó merót is kevés hobbista fog megkockáztatni. Azt hiszem van is egy kisdarab 10mm-s rétegelt lemezem.
Fát a nagyobb fogaskerekekhez nem ajánlom, nagy a vetemedési hajlama és könnyen reped.

35kpazcgr

Hidd el, jó a keményfa, a megfelelően száraz nem vetemedik. A legjobb (de nem annyira szép) a rétegelt lemez, az nem vetemedik.  
A 3 mm-es maró sajnos sok lenne, max 2 mm-es jöhet szóba. Ezt majd meg fogod látni az elküldendő rajzon, hogy miért.

Addig is nézd meg ezeket a videókat, erről lenne szó:

http://www.google.com/search?q=cnc+woods+clock&hl=hu&prmd=ivns&source=univ&tbs=vid:1&tbo=u&ei=ubg1TeGyGMSEOvPy4bYC&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCIQqwQwAA" TARGET=_fnew>Fa fogaskerék CNC marása

s7manbs8

Jó nagy hanggal van a kivágási művelet, de utána szép halkan ketyeghet az óra, ha kész van. :) Pár napja egy haverom jött befele, azt kérdezte, mi ez az irtózatos zaj, nem tudta mit csinálok, hát mondom videót nézek, pont valami CNC marás volt.

D.Laci

A 3mm-es maró talán jó lenne..  
Kellene a Z64-es fogaskerék párja hogy megnézem akkor hogyan alakulna. Ha a párjának is ugyan ez a profilja akor kb. 0,8mm kotyanása lenne a fogak közt,  ha pontosan van kimunkálva.

35kpazcgr

A fogak profilja nem evolvens!
A Z64 párja, mivel csak 8 fogú, főleg nem az.
2 mm-nél nem lehet nagyobb a maró, mert a fogak tövénél tartani kell az R=1 mm-es rádiuszt!
A kis fogaskerék így néz ki:

http://cnctar.hobbycnc.hu/tomahawk/%d3ra/Z8.JPG" border=0>

35kpazcgr

A hézag elég nagy, de mivel a csak egyirányú a mozgás, ez nem zavaró:
http://cnctar.hobbycnc.hu/tomahawk/%d3ra/R%e9szlet.JPG" border=0>

Rabb Ferenc

Fa órákhoz általában ciklois fogazást illene alkalmazni. Szerintem a fogtőben lehet 1,5-ös is a rádiusz. Eredetileg én is 2-es maróval terveztem, de jó lett 3-assal is. Pedig az ellendarabja 32 fogú. (Clock1)

35kpazcgr

Na végre egy szakértő!
Valószínűleg a képen látható fagazat is cikloist  utánoz. Lehet, hogy jó a 3 mm is. Kipróbáltam a modellen!
Elég necces, de jó! De egy tizeddel sem lehet több, mert különben megszorulnak a kerekek.

Rabb Ferenc

Sajnos nem vagyok szakértő - csak próbálkozom. De van aki már előrébb tart: pl Bajusz. A legutóbbi hatvani talin Cudar31 is erősen nyomult a témában. Ők biztosan tudnának érdemi segítséget is adni...

88nwcf22d

Ez engem is érdekelne de egyenlőre mint néző,
nem lehetne ennek az óra-témának egy külön topikot nyitni?
Szerintem elég nagy és komplikált dolog igy megérdemelne ha van rá igény.
(csak egy 5let)

35kpazcgr

Hmmm.
Szóval, marad a lombfűrész.

Egyújabbgépépítő

Nekem viszonylag kis munka területű gépem van (200x400).
Ha elég megpróbálnám.

svejk

Papíripari gépek bigelő, stancoló formák készítésének egyik lehetséges formája hogy 2db 9 mm-es nyír rétegelt lemezbe marják 0,8 mm-es maróval. Majd a két lemezt  összefordítják, ebbe a horonyba passzolnak bele a kések.
Ma már lézerrel csinálják, régebben kézzel fűrészelték.

000000000

nem okosikodásként de lehetne ezt egy kicsi és egy nagyobb maroval kontur marást csinálni hogy
a belsö kis rádiuszokat külön maro pályával kimarni aztán az egész fogaskerék nagyobb rádiuszokat nagyobb maro átmérövel igy lehet haladosab lene egy egy fogaskerék legyártása
nem kismaroval keljen az egész fogaskereket körbejárni....
persze a lézer a legyszerübb bizonyos rétegvastagságig
[#circling]

s7manbs8

A nagyobb maróval gyorsabban lehet haladni...