Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Mivel frekiváltó nélkül nem volt gond, én úgy gondolom hogy elsősorban a zavarforrást kell megszüntetni.

43pbwjg8s

Szia!
Köszi a tippet!
Elsőre cserélem egy másikra. Utána azért csak végignézem a vezérlőn belül is a kábelezést.
Ha tudok keresek leválasztó kártyát azért.
Soha nem gond ha van.

svejk

Valóban lassan már ott tartunk mint: "Hány fórumtag kell a villanykörte kicseréléséhez" esetben :))

Rabb Ferenc

Azt hiszem Te mondtad a frankót! Kipróbáltam. Nekem is H1-es vezérlőm van. A kikapcsolt PC-ből kihúztam az LPT kábelt és mellédobtam a frekiváltótól a motorra menő kábeleknek. A léptecsek olyan vitustáncot jártak, hogy csak na!  

Remélem túlélte minden a "próbát". De ezt már nem ma fogom tesztelni...

43pbwjg8s

Azt hiszem holnap szépen összegzem a tanácsaitokat és megpróbálok egy képet alkotni magamban a segíségükkel.

Svejk!
Te nem tudod milyen isten vagy egyébként. :) :)
Meg akartam mutatni, hogy melyik ez a most ideiglenesen használt vezérlő. Ez:

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/H1vezerlo/H1_doboz_1.JPG" border=0>

De nem tudod mi ebben a lényeg.
A képet nézve rájöttem, hogy hol van az a 10m vezeték amit a multkor lerendeltem éppen a frekivátó mellé. :) :)

KÉT HETE KERESEM!!!!! :)

Isten vagy!! :)

hostya

"ezek alapján itt inkáb a földelés hiánya az ami gyanús,"

Bizony-bizony!  
Sztem a 70-es években a bervai villanyszerelők nem biztos hogy betartották az akkor érvényben levő érintésvédelmi előírásokat.
A szomszéd garázssoron én találkoztam olyannal, hogy az egykori sima dugaljat (röfi) lecserélték védőföldelésesre, csak éppen a védőérintkező nem volt bekötve sehova..!!
Mielőtt bármit is csinálsz a továbbiakban, a védőföld meglétét feltétlenül ELLENŐRIZD!

7vpav5d32

Simán tudsz 5-10 voltot mérni benne :-)

43pbwjg8s

Köszönöm Hostya!
Ez volt talán az egyik legfontosabb amit most mondtál!
Szerencsére ismered a környezetet.
Jogos és köszönöm!

s7manbs8

Az is fontos, hogy a közelben ne legyen zavarforrás, de ha a szomszéd faluban villámlik, azt sajnos nem tudod megakadályozni, így a gyengeáramú jelvezetékeket is minél jobban védeni kell a zavaroktól nyilván.

keri

Rengeteg ötletem volt nekem is. Nem találtam megfelelőt.
Még egy vacak 10-es PVC csövet sem találtam, amit melegen meg peremezhetnék.
Van átlátszó rugalmas nipolán cső, ami csak kicsivel vékonyabb ezért lötyög a helyén, ráadásul túl vastag ezért nehéz belerakni, és nem ragasztható hozá a plexi mert ez hajlékony a plexi meg nem.

Szóval nem vagyok teljesen ötlettelen, sok mindent végigjártam már, de elfogytak a lehetőségeim, de most kaptam megint sok ötelete, így folytatom a kísérletezést.

keri

Egyébként a barkácsáruházakra jellemző, hogy mindig pont az az egyszerű és alapvető dolog hiányzik a kínálatukból amire az embernek szüksége van, ha pedig van valami hasonló ami használható, akkor azt valami speciális szerelvény tartozékaként árulják horribilis összegekért. Ilyen pl. a 10mm külső átmérőjű műanyag cső is.

nv5firipz

Előállt egy olyan probléma, hogy nemtudom a túl nagy vagy túl kicsi a tápegységem.
Lehet attól melegedés, hogy ha alulméretezett a táp? A motorok is elég jól melegednek, ha használatban vannak, és az egyenirányitó is. Tegnap például az egyenirányitó lábáról leolvadt a forrasztás. Azt gondolom, hogy ha a tápfeszültség túl nagy lenne, akkor a motorok égnének le nem? A bekötések jók, profi1 vezérlőm van a motorok pedig 103H7126-07D1 típusúak. Konkrét feszültség adatot nem találtam még rá.
Valakinek van ötlete?

s7manbs8

Pár adatot még mondhatnál mennyi az össz. áramfelvétel, feszültség, ilyesmik.

sanyi84

A pinceműhelyem (inkább lomos mint műhely) sem volt leföldelve, minden műszer rázott aminél a földelés ki volt téve a házra, ne adj Isten a GND re. Huszárvágással nem hallgatva a "villanyszerelő mesterre" nem a nullához kötöttem a földelést TILOS!!! hanem külön földnyársat vertem le. Ipari gépeknél ha jól tudom minden nagyobb de egymással nem érintkező fémfelülethez külön el kell vinni egy pontból a földelést, a csapágy ilyen szempontból "szigetelő" tehát ahol van egy lineális csapágy vagy kocsi közé már kell az összekötés. Én erre emlékszem. Ezek szerint minden tengelyt földelni kell, és közös földpotba elhozni a földelést. Nálunk a daru tengelye egy főgerendán van, a daru gerendája és a főgerenda között van összekötve egy zöld sárga vezetékkel. Nos ha jól veszem ki akkor leföldelem az Y tengelyt, innen átjöhetek az X tengelyre majd a Z tengelyt is összekötöm az X el.

nv5firipz

Mértem pár dolgot:  
Terheletlen feszültség 17,5V
Terhelt feszültség 13V
Terheletlen áramerősség 1,5A
Terhelt áram 9,5-10A
Az egyenirányitó KBPC2506 van utána egy 10000uF kondi. Olvasgatom a motor tuning részt, csak nagyon nehezen akar belemenni a fejembe.