Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

j3rx6bsjd

Szerintem max.30-40mp-es darabidővel lehetne gyártani,persze jó lenne hozzá valami "kemény" műanyag.Persze azért ki kéne próbálni,ilyen téren még nincs tapasztalatom nekem sem.
A falvastagság szerintem nem ciki,inkább az egytengelyűség,de az mint látszik a mellékelt rajzról nem olyan fontos:)

43pbwjg8s

Sziasztok!
Elektronikai gond jött elő a gépnél. Kérném a segítségeteket.
Ha a frekiváltót bekapcsolom, a léptecsek elindulnak össze vissza.
Ha a főorsó motort leveszem a gépről, és nem érintkezik a testje (és ezzel együtt a frekiváltó testje) a géppel, akkor nincs gond.

Azt nem értem, miért jött ez egyik napról a másikra elő. Elvileg semmit nem módosítottam.

Hol keressem a hibát?

Fát egyéb hasonlót ugy tudtam ma marni, hogy teljesen leszigeteltem a főorsót a géptől. De ez nem megoldás semmire.

000000000

Szinte hihetetlen, hogy nem lehet találni valami műanyag peremes csévetestet vagy perselyt valamelyik barkácsáruházban.[#fejvakaras]

Rabb Ferenc

Két hibalehetőség fordulhat elő: Vagy egy eddig be nem kötött vezeték vagy földelés földhurkot hoz létre, és ez sugároz mint Csernobil, vagy megszakadt valahol egy földelés. De nézd át a frekiváltó és a vezérlő zavarszűrését, védőföldjeit is.  

Minden földelés egy közös pontba legyen bekötve. És csak az egyik végén. Ha a másik végeket is összekötöd - na az a földhurok. És ez erősen kerülendő.

43pbwjg8s

Szia Feri!

Nagyon köszönöm a tippet! Átnézem az egészet az elejéről.
A zavarszűsés mikéntjével sajnos nem vagyok tisztában. De próbálok utánanézni.

43pbwjg8s

Most gondolkodok....
Jó hog beszétlük a dologról mert tényleg rendesen át kell ezt néznem.
A vezérlőnél a hálózati védőföld például nincs is bekötve.... Elfeledkeztem róla, hogy mi is lesz vele. Csak a fázis és a 0 megy a trafóra.
Onnan pedig szétválsztva a digi és a motortáp.
István utasításának megfelelően.

Na ezt tényleg át kell nézem rendesen.....

A frekiváltón bemenetnek ott van rendesen a fázis a 0 és a hálózat földje. Onnan megy a három fázis és a föld tovább a főorsóra. Ott a föld a motor burkolatán van.
Ha ez érintkezik  a gépvázzal akkor van most gond.

43pbwjg8s

Hát ez lehet zavaros volt lentebb.
Bocsánat érte.

Rabb Ferenc

A gépváz is le van földelve önállóan is?

43pbwjg8s

Megpróbálom leírni rendesen mi az ami most van:

Az egyik sor a frekiváltó és a főorsó motor, ahogy lentebb írtam, bemenet a hálóztai föld, a 0 és a fázis. A kimenetén ugye megy a motorhoz a három fázis és a föld. A három fázis a motor megfelelőő csatlakozóira, a föld a motor házára van kötve.  Alapeseten ez ugye tisztán érintkezik a gép vázával a mechanikai elemeken keresztül.  

A másik sor a vezérléstől a motorokig.
Először: a vezérlő most egy István féle H1-es.
Ahogy ez a sor indul:
Hálózatról megy be a 0 és a fázis és a föld is.
A föld itt megszakad jelenleg, mert egy csatlakozóra van kivezetve a vezérlőő dobozának hátulján. Elvileg azért volt, hogy majd ezen keresztül földeljem a gépvázat. Ezt nem tettem meg, tehát ott lóg a semmiben ez a hálózati föld.
A 0 és a fázis felmegy egy trafóra, ami két helyen van csapolva. Az egyik helyen a motortápnak, a másik helyen a digitápnak.
Ezek külön külün vannak szűrve kondikkal egyebekkel. Valahol megvan a rajz. A trafó nincs földelve.
Lényeges (?): Külön megy fel a szűrt táp a vezérlőre a motoroknak és a digi résznek. Ezt István a vezérlőn közösítette. (kifjezetten előrás volt Tőle) Innen kimenet az unipolárisan kötött motorokhoz.

A vezérlő bemenete az LPT1 ről sima szabványos LPT kábbellel.  

A vezetékek:
A frekiváltóig sima hálózati vezeték (3 ér).
A frekiváltótól a főorsómotorig 4 eres 0.5-ös árnyékolt vezeték. Az árnyékolás jelenleg nincs lekötve semmihez.
Megpróbáltam a frekiváltó oldalon a GND-hez kötni, de még intenzívebben mozogtak a léptecsek ilyenkor kivezérlés nélkül. Ugyhogy lekötöttem ujra.

A vezérlőnél a bemenet hálózati tápkábel 3 eres.

A motorokhoz 6 eres árnyékolt kábelek mennek a vezérlőből. A végeken mindig van egy kis rész, ami a motorhoz közel nem fedett árnyékolással.

Azt hiszem ennyi elsőre.
Talán átláthatóbb.

s7manbs8

Szerintem ezután a regény után fessél is, pontosabban mondva rajzoljál, ne is annyira mórickásat, hogy mi hol van, mi van összekötve mivel és úgy jobban átlátjuk, tanácsot is könnyebb osztani, és ha meg nem tudunk, majd a megoldás után mi is okosodunk, már aki fel fogja egyáltalán, a végén. :)

43pbwjg8s

43pbwjg8s

Egyébként Éppen Te nem ismered a vezérlő oldalt?????? :) :)
Te csináltad a szűrő és egyeniránytó táprészt. :)
Én csak annyit tettem hogy szétvágtam egy helyen, hogy külön menjen a digi táp és a motor táp, és beletettem egy LED-et, hogy kikapcsolás után kisüljenek a kondik. :)

svejk

Ez az FBS-ecetsav kérdés már máskor is felmerült.
Én már nagyon régen használom az FBS-t, de régi visszanézett dolgaimnál sem találtam sosem korrodálásra utaló nyomokat sem az alkatrészlábaknál, sem a mezei kezeletlen réz nyák-fóliánál sem. Talán annak tudható be hogy aránylag gyorsan(rétegvastagságtól függően 1-24 óra) alatt kikeményedik, de a lassú kötésnél is a felülete gyorsan "bőrösödik". (ettől van aztán az hogy nagyobb mennyiségben lassan térhálósodik)
A térhálósodott megkötött FBS szilikongumi pedig a rajta levő felirat szerint is ártalmatlan az egészségre, tehát valószínű nem is korrodálhat semmit később.

Ellenben az elektronikában főleg az olcsó ferdeszemű gyártók előszeretettel alkalmaznak "programozható hibaforrásnak" egy alapban sárga színű, majd később megkeményedő, bebarnuló ragasztó anyagot, mely a Pálmatex-hez hasonlít talán legjobban.  
Ez valóban csúnya munkát tud végezni, vasat, alut, rezet, mindent visz. Jellemzően frekventált helyekre nyomnak belőle :(

svejk

Tehát tapsztalatom alapján szerintem ez az FBS-es dolog Urban Legend :))

s7manbs8

Na ott van elbaltázva lehet :). Nem kellet volna rám hallgatni.

Tehetsz a táp elé is egy kis hálózati zavarszűrést, az sem árt neki.  

Nálam is volt olyan, hogy A földelés nem volt megfelelő, nem volt a hálózatban a szobában pl. és amiatt szépen ugra-bugráltak a motorok, mikor AC szervót vezéreltem, egy külső áramkörrel. A motor és vezérlő együttese nem volt földelve, mikor az megoldódott, mindjárt abbahagyta az ugra-bugrát.