Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Ja és persze a naptükrös generátor is van közte.

s7manbs8

ENnek is szép ára van, napi tiz darabot csinál, az 600 000 Ft, jó kis kereset, ha megveszi valaki.

keri

Lehet, de nem mindegy milyen a parabola.
A kommersz cuccok nem elég pontosak és a szemétség, hogy minnél nagyobb annál nagyobb a fókuszpont is. Nekünk viszont military parabolánk volt ami optikailag is pontos volt :)

De találkoztam már kommersz parabolával is ami kiemelkedően pontos fókuszt tudott.

000000000

ezt csak azért linkeltem ha má csinálsz és sok idöt szánsz egy 110cm parabola lavort teli ragasztot kis tükröle hogy ne csak papir gyujtogatásra legyen jo ilyenre is lehet aztán használni!

keri

És valójában pontosan ezért nem fog működni sem a tükrördarabos, sem az alufóliás parabola, mert már eleve a parabola sem elég pontos és azt még rontja a kézzel felrakott felület is.

s7manbs8

Jön is pont az öhön szezon !

000000000

jol mondod![#eplus2]
sör a hütöbe kolbász a naptüzhelyre!
lazitani is kell most lesz az ideje a sok téli gubasztos benti napok után![#dumcsi]

000000000

Nem fogalmaztam pontosan.
Olyan stirling érdekelne, ami otthon is megvalósítható. Erre írtam, hogy ilyen nincs. Szerintem, kellhet hozzá pár spéci anyag, amihez nem biztos, hogy hozzáférhetek. Nálam, még nem a NASA technológiája van meg.
Szerintem, később sem.

Szerintem, CNC-t is lehet készen venni. Az is lehet, hogy jobb, mint a sufni tuning. Ettől, mér próbálkozunk vele.

000000000

számit az alap anyagis biztos sokat is!
egyenlöre maketröl volt szo az nemlesz pézkidobás ha nem sikerül is!
cnct is lehet épiteni jol alap anyagokbol is mint egy bármilyen gyári meközelitésben pontosági tényezök alaján ami a cncnél nem árt ha jok ezek a paraméterek!
jobb stirling motoroknál nem vizet hevitenek hanem gázt aminek többszöröse a höelvonási tényezöje mint a sima vizé igy jobb a hatás foka a rendszernek!

000000000

Kedves Próbálgatom
Elnézést hogy belekotyogok, de ha elektromos áram termelésben gondolkodsz, miért nem turbinával akarod megvalósítani? Ugyebár a hőerőművekben is az van (atomerőmű, stb). Persze oda tényleg nem elég a 4-5 bar nyomás. szerintem járd körbe ezt a lehetőséget is.

keri

Miért kellene spéci anyag hozzá? Pont annyi egy stirling motort összerakni mint egy gőzmotort. Sőt valójában a stirling motor egyszerűbb szerkezet, de ahogy gőzmotort, úgy stirling motort is csak érdekesség képen szoktak házilag építeni.

keri

pontosabban nagynyomású héliumot vagy hidrogént, de talán az argon is megfelelő.
Víz soha nem volt a stirling motorban, mert az levegővel működik alapvetően. A gáztöltés már csak a teljesítmény növelés része.
Lehet még ferrofuid dugattyú tömítést használni. Ez sem NASA anyag, lehet kapni és nem is vészesen drága.
Ezen felül hőcserélő elkészítése ami inkább probléma. Zárt stirling generátor estén a generátort is a nagynyomású térben helyezik el így nincs gond a tömítéssel, csak a vezetékek jönnek ki.

keri

Mondjuk ha ennyire nem értesz hozzá akkor szerintem ne foglalkozz ezzel a témával amíg az alap dolgokkal nem vagy tisztában.
Nézegesd a neten a különböző megoldásokat, van ennek saját fóruma is, ott már egész  komoly dolgokat épített néhány megszállott, de ők is évek óta reszelnek. Kész, működő, házilag is megépthető és jó hatásfokú megoldást pedig nem fogsz találni.

Én is így szereztem  minden infót róla.
De nem állnék neki se gőz, se stirling motort építeni, mert ezekhez elég komoly hőtechnikai méretezések tartoznak amihez egyszerűen nincs kedvem. PErsze játék gőzmotort építettem már, az eredeti játékról másolva, de ott nem számít a hatásfok, csak egy lendkereket kell forgatni, ahogy a játék stirling motorok is kb. erre képesek.

Én is akarok villanyt a napenergiából, ezért lesz nekem napelem a háztetőn, ugyanis jelenleg ez a legjobb megoldás házi viszonylatban.

Nem gondolod ha lenne olcsóbb megoldás akkor az terjedne, nem pedig a napelem? Bár az is lehet hogy a napelem lobbi elintézi azokat akik a megváltó technológiát kifejlesztik ;-)))

Egyújabbgépépítő

Légyszíves ezt kicsit fejtsd ki bővebben mert nagyon érdekel:
"Apám csak kondenzációs kazánt vett, ez sem volt olcsó de gyakorlatilag 1 év alatt behozta az árát a gázmegtakarítással."

000000000

Biztosan nagy lehet a köd a stirling körül, mert sokan szeretnének, de nem igazán sikerül ahogy hallom.