Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Nem jó megoldás a frekiváltó, mert az emelési teljesítmény
drasztikusan csökken.
József

sarktibsi

Gondolataim szerint működnie kell , érdemes kezdésnek egy 15-20 %-os változtatást beállitani majd éberen figyelni.
Én eddig csak lapátos meg centrifugál viz szivattyúra raktam váltót 20-80 Hz-ig használom őket , szépen mennek.

lari

Folytó-visszacsapószelep az egyik irányba nem lenne jó megoldás lassítás céljából?

onagy

Lefele irányban van, szépen állítható is a visszatérés sebessége.

TBS-TEAM

Hidraulikus szabályzó szelep ezzel megoldott a folyamatos szabályzás le fel irányban.
József

TBS-TEAM

József

onagy

Az ollós asztalgyári adatok szerinti teherbírása 1t, de az adott alkalmazásban maximum 300 kg-ot kell tudnia, tehát kompromisszumot lehet kötni.
Két db egyutas munkahenger csatlakozik a szivattyú nyomóágba, tehát egy bekötés van. Fojtó-visszacsapó van beépítve a süllyesztés sebességének állíthatósága érdekében. Ha a szivattyú/motor üzemel, a gép emel. A süllyesztés két 24V-os hidraulikaszeleppel van megoldva, süllyesztéskor a szivattyú áll, a zuhanásgátló nyitásához nem kell a nyomás, arra külön szelep van.
A szivattyú konstrukciója számomra ismeretlen, de valószínűleg fogaskerekes kialakítású.
A cél a jelenlegi sebesség harmadára csökkentése, lágy elindulással.

Gaborkik

Sziasztok,
Előkerült a szekrény aljából az irodában egy Profi2S CNC vezérlő szett. Alap + 2 servo kártya. Érdemes foglalkozni vele vagy manapság nagyon meghaladott technika ?
Köszönöm!

ywathzay

Elméletileg nem lesz jó a frekiváltós lassítás. Az általad elgondolt 1/3 fordulatnál olyan gyenge lesz a motor, hogy nem fogja bírni a terhelést. Elméletileg jó lenne, mert a szállított mennyiség a szivattyú fordulatszámától függ, viszont egy adott nyomás eléréséhez van egy minimális teljesítmény igény (amit feltételezem szintén nem ismerünk, mert az egész rendszert sem ismerjük), és ha az alá csökken akkor "lefullad" a motor, rosszabb esetben le is ég. Ha mindenáron lassítani kell akkor az előremenő ágba is beteszel egy fojtószelepet, és kívánalom szerint beállítod az emelés sebességét. Ugyan nem lesz lágyindítás de eleve lassabban kezd majd emelni. Mivel nem folyamatos az üzem, így ezzel tudod szabályozni a legegyszerűbben.

ywathzay

Okulásul annak, aki elolvadta az eddigi hozzászólásokat a hidraulikus emelő témában, Antal Gábor felvilágosított, hogy működőképes a frekiváltós lassítás az adott alkalmazásban.

onagy

Beszéltem én is vele, hétvégén sor kerül a próbára, beszámolok majd az eredményről.
O.

istvan3

Sziasztok!
Véletlenül tiltó listára raktam egy fórum tagot privát üzenet küldés gomb helyett. Csak nekem nem megy a tiltólista beállítások menüpont? Nem tölti be.

jani300

Megnéztem , nálam sem megy .

mex

Próbaképp tiltottalak, azután visszaállítottam. Tökéletesen működik, (most használtam először).[#nemtudom]

onagy

Elkövettem a hidraulika szivattyú/motor és frekvenciaváltó házasításat. Egy 2.5kW-os Bonfiglioli Vectron Agile frekvenciaváltó volt kéznél, a célra megfelelt.
 A szivattyú megfelelően üzemelt, elég alacsony frekvencián (7-9Hz) indult, de az alacsony nyomás és térfogatáram miatt a fojtó-visszacsapószelepben lévő golyó vagy záróelem némi zörgést produkált, ami szerintem várható volt. 10-12Hz fölött teljesen üzemszerűen, vajpuhán működött. Az elvárt emelési sebességet 20Hz környékén teljesítette, (ez kb 1000-1200rpm lehet, a motor négypólusú 2800rpm@50Hz, az asztal 300kg-mal terhelve).
 A lágy indítás és sebességszabályzás révén teljesen targoncaszerűen működik, egészen jó dinamikatartomány érhető el így vele.
 Köszönettel tartozom Antal Gábor és Alga76 fórumtársunknak, akikkel telefonon egyeztettem.
A próbák során természetesen sikerült a beépített végálláskapcsolón túlmenni (az eredeti elektronika használja ugyan, de én a motort közvetlenül a frekvenciaváltóba kötöttem), ezért az egyik munkahenger felső lélegzőnyílásába betekert, pneumatikus rendszereknél hangtompítóként használt   bronz golyócskás "szűrőn" keresztül némi hidraulika olajjal beteríteni a műhelyt. Feltételezem, hogy icipicit szivárog a dugattyú, összegyűlt egy kevés olaj fölötte és azt köpte ki, de sebaj, ilyenkor jön meg az ihlet a takarításhoz.
 Köszönöm, hogy foglakoztatok a feladattal.

O.