Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

kicsi1990

kicsi1990

Gondolom akkor a fék tekercs mehet folyamatosan,nem fog leégni ha jól sejtem,már csak azért gondolok erre ,mert ugye bizonyos trafók ( mondjuk mikro nagyfesz trafók vagy hobby hegesztő trafók is vannak szakaszos üzemre tervezve.
Inkább megkérdezem ,minthogy leègessem...

Csuhás

Magam nagyon elkerülném a relék alkalmazását, pláne induktív terhelés kapcsolására. Akármilyen vezérléshez manapság valami logikai szintről vezérelhető teljesítmény fetet használnék korrekt túlfesz védelemmel, dióda, kondi, varisztor kombinációban. Ilyen terhelésre egy kis relének hamar elfogy az érintkezője. Azt viszont nem értem mire szolgált az a sok relé az eredeti vezérlőben, ha csak két tekercset kellett kapcsolni?

Csuhás

Behúzó tekercses akármiket úgy szokás vezérelni hogy egy kondi rásütésével nagyobb feszültséggel rántják be majd egy jóval kisebb tartóárammal hajtják hosszú ideig.

kicsi1990

Huuu elnézést!

B.meg előbb véletlen letiltottalak :(
Rosszat nyomtam ,remélem nincs gáz ,vissza engedélyeztem, bocsánat!

A kérdèsedre válaszolva:

A gèp több funkciós volt anno .
Van benne egy Omron fordulat számláló relé , több időrelè ,szintérzékelők.
Akkoriban a logikai vezérlők max nyugaton voltak , nálunk meg abból èpítkeztek ami volt...
De az biztos ,hogy tudtak tervezni az akkori mérnökök...

Mèg nyár elején egy sedin 1516 karusszel reléblokkjàt kellett újrakàbeleznem ,mert szètègett a köteg.
Hát vakartam a fejem ,mi lesz ebből .
Végülis műkszik mostmár.

Néztem hogy a fenébe oldották meg az automata fordulat fel-le szabályozást simán relèkkel .
Hát lenne  mit tanulnom a régi szakiktól...
Pár fotó a sedinről volt ,lett:

kicsi1990

Ja a lényeg: nagyon köszönöm a tanàcsod , akkor fèlvezető lesz relé helyett  ,ahogy Svejk ,ès Te is javasoltad nekem .

vp0ek7s5

Sziasztok. Elromlott a szárítógépünk, a hiba hogy a BLDC motor forgórészéről leesett 4db mágnes. Szeretném visrosszagsztani. Számít a mágnesek pólusa? Ha igen akkor hogy tudom megállapítani a pólusokat hogy helyesen álljanak?

svejk

Szerintem addig érdemes fékezni amíg meg nem áll, hacsak nem hajt vissza a terhelés.

A többi már energiapocsékolás.

Persze a konkrét időzítéseket nem írtad le, így nem lehet tutit mondani.

svejk

A kondis megoldás elég bizonytalan, főleg ha nem állandó idők vannak.
De a vezérelt áramgenerátor már jobban hangzik, ennek ugye őse amikor behúzás után egy korlátozó ellenállás ikatatnak a körbe.
No ez ugye megint nem energiatakarékos megoldás.

Messer

Mennyi maradt a helyén?
Kicsit becsapós a legtöbb kép...
A mágnesek a motor tengelyére merőlegesen vannak felmágnesezve.
Kövesd a (megfelelő) képen lévő logikát.
(Hátha ez is új információ)  Az ellentétes pólusok vonzzák egymást, az azonosak taszítják. [#smile]
BLDC

2f428kduf

RJancsi

Az már segédeszköz. [#papakacsint] Ha csak néhány mágnes potyogott le, egy leesett mágnessel végigtapizva a fentmaradtakat ki lehet találni a pólusokat és sorrendjüket is. Hogy melyik az északi és a déli sarok az tök mindegy, a lényeg, hogy a fentmaradt mágnesek pólusváltásai alapján a visrosszagasztásra kerülők kövessék a "mintázatot".

zozo

Mivel ragasztod vissza? Bírnia kell a meleget/hideget.

Meg kéne nézni azt is, hogy mitől melegedett túl a motor. Legalábbis amivel eddig találkoztam 3 db BLDC motorral, azok mindegyike a túlmelegedés miatt dobta el a mágnesét.

Legcsúnyábban egy 2KW-os hajómotor végezte, annak a széttört mágnesei szétrobbantották az egész forgóházat. (Oka, hogy felcsavart egy marha nagy öl hínárt-nádat, de a bérlője csak nyomta neki full gázon, km-eken keresztül. :) )

2f428kduf

Megvagyok lőve, egy lapos darabot szeretnék nyomtatni, 4 LiPo aksi csatlakozójához, de már második kisérletem is kudarc. Úgy 3-4 mm vastagságnál elválik, 7mm lenne összesen. Már megtisztítottam az asztalt, mégsem megy. Ender 3-assal küszködök.
Mit tegyek??

RJancsi

A legolcsóbb iskolai ragasztóstift csodákra képes (pl. Nebuló, vagy Auchan). Persze használhatsz drágábbat is de felesleges, ezek is jók.