Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

fisrcxuk3

Őrizgetek egy ilyen motort , amiről azt hittem hogy dahlander, de most elbizonytalanodtam;Ez csak simán két moci egybe?És nem kell dahlander kapcsoló?

Rabb Ferenc

Jogos az elbizonytalanodásod. Ez valóban nem Dahlander motor, hanem egy kettős állórész tekercseléssel ellátott. Egy három és egy négy póluspárú tekercse van, de ezek közül mindig csak az egyik Üzemel.

A klasszikus Dahlanderek fordulatszám átfogása 1:2 és mindkét tekercsfél mindkét fordulaton üzemben van.

fisrcxuk3

Előszedtem az összes kétfordulatút;ezek micsodák?

Virbo

Egy kis tanácsot szeretnék kérni villanyszerelés témakörben.

A házunkat mostanában körbeszigetelik a szokásos hungaroel táblákkal, azonban most vagy soha alapon jó lenne pár szobát összekötni/bővíteni villany ügyileg. Elsősorban külső villany és hozzátatozó kapcsoló, valamint internetkábelnek lehetőség ami felmerült. Belül magam véstem, védőcsöveztem, alakítottam amire lehetőség volt korábban, sajnos bent már nem lehet tovább fokozni a helyzetet. :)

Technikai kérdésként kérdezném, hogy ilyenkor hogy érdemes csinálni? Szigetelés alá véssek be védőcsövet, vagy a felrakott szigetelésbe tegyem ugyanezt?
Egy cirka 10m hosszon 2-3 kanyar esetén kell-e tegyek kötődobozt, vagy van esély hogy el lehet benne húzni 1-2 UTP kábelt, vagy 3x2,5mm2 MKH vezetéket?
Egy 4-5 méteres hosszon 4 kanyar esetén szintén ugyanez a kérdésem.
Külső szerelvényezés esetén mihez lehet rögzíteni a lámpát/kapcsolókat? Eddig két villanyász boltban jártam, de gyakorlatilag néztek rám boci szemekkel hogy mit akarok. [#rolleyes] Nehezen tudom elképzelni hogy nincs erre kitalált szisztéma, nem hiszem hogy a szigeteléshez csavarozzák a szerelvényeket...

Igen, túrhatnám a netet is, de pár kérdésre sok az ellentmondásos információ, jobb szeretném olyanok véleményét kikérni akik ezzel adott esetben foglalkoznak.

Jozs

Sziasztok !

Tudnátok segíteni, hogy mit jelent hogy egy billenő kapcsoló "reteszelős" ? Pl. ez: https://www.conrad.hu/p/marquardt-billenokapcsolo-018001102-02-250-vac-6-a-1-x-kibe-ip40-reteszelo-1-db-1296832

Csuhás

Átbillented és elengedve úgy marad... lehetne ezzel szemben nyomógomb jellegű, ahol elengedve visszatér.

gaben

Szia,

van erre technológia több is, sajnos a legtöbb boltos nem ért a szakmához.
Ha van lehetőséged, akkor symalen csövet használj, mert abban könnyebb elhúzni bármit, de sajnos a hajlítási sugara elég nagy kell legyen.
Szerelvények, dobozok, lámpatestek, stb. rögzítésére én a Kaiser vagy a Spelsberg termékeit ajánlom.
Csatolom a linket a homlokzati hőszigeteléshez való cuccokhoz: Kaiser Ultima webáruház

Érdemes végig böngészni a többi oldalt is, mert sok hasznos ötletet talál az ember.

Üdv, Gábor

Jozs

Tehát pl. egy normál villanykapcsoló is reteszelő tulajdonképpen ?
Ez azért furcsa számomra, mert pl. a Conrad kínálatában sokkal-sokkal kevesebb a "reteszelő", mint a "sima". Pedig ugye úgy lenne a logikus, hogy a normál átbillenős (ottmaradós) kapcsolóból van több, a visszabillenősből pedig kevesebb.

Virbo

Köszönöm, ebből már el tudok indulni.

A kábelezés csöveihez van tapasztalati tanácsod? Szigetelés alá, vagy utólag érdemes?

gaben

Én bevésném a falba, mert ha csak simán a szigetelésbe teszed, akkor ott hőhidas lesz a rohadt drága szigetelés.

Rabb Ferenc

[#nemtudom]  A kapocsléc bekötési vázlata szerint mezei aszinkron motor csillag/delta bekötéssel. A Dahlandernek nem ilyen a bekötése.

Na de a két fordulat... Nem lehet, hogy ezek áttételes motorok voltak 1:2 lassítással?

jani300

Reteszelő kapcsoló [#csodalk]
Nem lehet hogy megint átvettek valamit az angolból ész nélkül ?
A reteszelés azt jelenti hogy nem tudom átkapcsolni míg meg nem szüntetek valami okot . Mondjuk leveszem a lakatot a kapcsolóról .
A billenő kapcsoló semmit nem reteszel .
Na de megint én vagyok a tudatlan ...............

2vkx6unz

Szia, Ahogy Gábor írta Symalen (más gyártóknál betonflex-nek hívják) csövet javaslok én is. A hajlítási sugár jóval nagyobb mint egy gégecsőben ellenben 10-15 méterre több kanyar esetén is könnyen be lehet húzni a vezetéket.

A csövet nem tenném a szigetelés külső felébe mert ott nagyon le tud hűlni és kondenzáció lehet. Később meg fog jelenni a nyoma a fal külső oldalán merre mennek a csövek.

Dobozokra én is Kaiser vagy Kopos dobozokat javaslok, a Koposnak is van hőszigetelésbe való szerkezete ami a falon támaszkodik és lámpatesteket is lehet rá szerelni.

Csuhás

Fene se érti. Próbáltam magyarázatot adni miért hívhatnak egy szimpla kétállású billenőkapcsolót reteszelősnek.

fisrcxuk3

Én is a bekötést furcsállom.Viszont a DIETZ motor   adattábláján rajta a jel , újrafotóztam hogy látható legyen . Előveszem az elenállásmérőt ,rájuk mérek . A négyből három kötögép motor, az EVIG nem tudom mikor került a padlásra.
 Egy sem áttételes mindegyiken szíj tárcsa van