Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

rokonok

Bios hiba okozhat olyat nem menti le a beállításokat.

pvg92u9ui

Szia! A lieáris szerencsésebb eset. Nekem karos van 6 csuklópontal, egy lineáris szánnal meg egy osztófejjel. Az osztófej meg a lineáris szán nem gond ,de a karcsuklók szögeit kézikerékkel tekergetem a megfelelö helyre.  A beállított koordinátákat szeretném valahogy rörzíteni g codban, egyenlőre nem sok sikerrel.

dtb

Az F1-es indítás lehet valamilyen periféria hibája is (pl. billenyűzet, vagy beállított, de nem létező 'A' meghajtó (floppy) és ezt ki lehet kapcsolni a BIOS-ban. Az mondjuk sokat segítene, ha leírnád, hogy mit ír ki, vagy lefényképeznéd a képernyőt.

8zjxcu9v2

" minél drágább annál jobb"
Tudom. De mit takar a "jobb"? Kettő közül amit küldtem például miben jobb az egyik mint a másik?

Csak mert vehetek egy CNC-t 5millióért is. De ha nem használom ki azt hogy az "jobb" akkor nem vagyok előrébb. Az ugyan úgy pénz kidobás.

Szeretném megtalálni a közép utat és ezért kérdezem hogy például mi a baj azokkal amiket küldtem?

"főleg a csavarok miatt"
Hogy érted?

"de attól függ mit vársz el tőlük, mire akarod használni"
valószínűleg csak nyák maratásra vagy fából valamilyen 2,5D-s formákat maratnék ki. Esetleg valami akril lapra gravíroztatni valamit.

dtb

Szerintem rosszul közelítetted meg az egész kérdést. Az, hogy CNC, egy összefoglaló név, amely alatt elsősorban azt értjük, hogy a megmunkálás nem manuálisan, hanem valamilyen kód vagy számítógép által vezérelt eszköz végzi a vezérlést, és emiatt nagyságrendekkel pontosabb, mint a hagyományos megmunkálás. Igazából azt kéne eldöntened, mit szeretnél csinálni?
Lézerezni? Könnyű, egyszerű mechanika kell, szíj hajtással, és elég hozzá akár egy nema17 léptetőmotor is.
Gravírozni? Erősebb váz, de akár egy gyengébb marómotor is jó, nincs igazán nagy mechanikai igénybevétel, és már erősebb léptető motor is kell.
Marni akarsz pl. fából 3D reliefeket? Még erősebb mechanikus kialakítás, erősebb, legalább 1,5Kw marómotor, és olyan kialakítás, hogy ennek a marómotornak a gyors irányváltásait is kibirja....
Nem folytatom, mert az egész oldalt tele lehetne írni, és még akkor se jutnánk a végére, pedig még ott a 3D nyomtatás, a habvágás, fém megmunkálás, stb. Döntsd el, hogy mire akarod használni, és a legerősebb igénybevétel szerint válassz gépet.

8zjxcu9v2

" Igazából azt kéne eldöntened, mit szeretnél csinálni?"
Rendben.
Gondolkodtam rajta és arra jutottam hogy fémet nem akarok megmunkálni.
Szerintem nagyrészt gravírozásra, fából 3D reliefek készítésére használnám.
(lézer nélkül)

Nem szeretnék makacsnak tűnni vagy aki minden áron ragaszkodik az általa küldötthöz csak még egyenlőre nem látom át kellőképpen a dolgokat:

Szóval a fent leírtakra megfelelő lenne az amit küldtem?

Ebben a videóban mintha azt a típust használnák és jónak tűnik.
Legalábbis a tapasztalatlan szememnek jónak tűnik

TBS-TEAM

A megmunkálási idö az a tényező ami a legjobban meghatározza
a gépet. Minnél rövidebb idő alatt kell elkészíteni az adott
munkadarabot annál masszívabb gépváz és annál nagyobb teljesítményű motorok kellenek, ami magával vonzza az árat.
József

hostya

Természetesen mentettem, és úgy léptem ki.

8zjxcu9v2

Csak magamnak szeretnék készíteni dolgokat így a megmunkálási idő akár 1 nap is lehet.

Szalai György

Én nem javaslok neked semmit, csak magamba tekintek. Vennék egy ilyet? Nem!
Ez egy nyeklő-nyakló vacak. Szemre látom, nem is kell megtaszigálnom.
Hobbyra csak olyat vennék, amitől boldog leszek. Bármibe kerül, vagy meg tudom venni, vagy nem, de hobbyra bánatot olcsón se veszek.
Az oldalirányú kitámasztás nélküli hídszerkezet, az alátámasztatlan, levegőben lógó lineáris vezetékek, a legvékonyabb alumíniumból összedobált keretrendszer, mind csak az eladónak okoz boldogságot.
Szerintem.
Masszív, minden irányban merevített váz, nem baj, ha vasból van. Végig alátámasztott vezetékek. Golyós orsós mellékhajtások. Ettől boldog a magamfajta lukas fenekű parasztgyerek.

TBS-TEAM

A rászánt pénzmag fogja meghatározni, és a ráfordított idő
a döntésedet.

Gondolj bele:
Tehát egy relif pl:24 óra a választott géppel.pl: (az utolsó linkelt)
1:A számítógép a CNC programmal, és a tápellátás stabilnak kell lenni.
2: A marómotor 24 órát ki kell bírnia folyamatos üzemben és nem csak egyszer ha lehet.
3:Jó szerszám vagy szerszámok.
4:Jól megválasztott megmunkálási paraméterek.
5: Olyan hely ahol 24 órán keresztűl zümmöghet (nem halk az biztos egy marómotor sem).

Ha ez mind összejön akkor boldogság.

Az interneten felrakott bemutató munkák nem tükrözik soha az
előtte lévő többheti vagy havi sz..pást, és a beleőlt zsáknyi anyagot és szerszámot.[#eplus2]

Persze lebeszélni nem akarlak akár a 3018 is teljesen megfelelő, a lényeg mindegyiknek megvannak a korlátai, amit úgy sem lehet túllépni, akárhogy is erölködnek sokan. [#integet2]
József

hostya

"...vagy beállított, de nem létező 'A' meghajtó (floppy) és ezt ki lehet kapcsolni a BIOS-ban."
==========
Pontosan ez a probléma..!
Beállítom a BIOSt..(flopi letiltva, mert nincs, dátum idő beállítva, Primary boot HDD..stb) mentem)
Elindul a gép úgy ahogy szeretném, indul a Win, és minden OK.
-Kilépek a Win-ből -kikapcsolással- a gép leáll..
-Néhány perc múlva elindítom rendesen indul a Win,tehát OK. (NEM jelenik meg a lenti kép)
- Ezt a jó tulajdonságát többszöri indítás után is megtartja..
DE...
- Ha a szgép tápkábelét kihúzom a konnektorból,(vagy kikapcsolom az elosztót, -mert minden este kikapcsolom-) és utána visszadugom,(visszakapcsolom) akkor mindent "elfelejt" a Bios..

Ekkor jelenik meg a lenti kép.. [#rinya]

Azt tudom hogy a gép kikapcsolásakor a gép ugyan leáll, de a tápegység még stand by üzemmódban marad, tehát ezért nem vesznek el a Bios beállításai.
Ha megszűnik a tápellátás akkor sem kéne elvesznie a beállításoknak..
-Gondolom erre van kitalálva az alaplapi batery, hogy ez ne következzen be..
Ezért kértem segítséget, hátha van valakinek ötlete a megoldásra..

Az jutott még eszembe hogy az alaplapon az elem-foglalat forrasztása elengedett az évek alatt, vagy valamelyik illesztő kondi kiszáradt... nem tudom..[#nemtudom]

dtb

Mindkét előttem szóló már remekül leírta ezzel a géppel kapcsolatban a lényeget, én csak annyit tennék hozzá, hogyha erre a vázra rátennénk egy 1,5Kw vízhűtéses marómotort, már ez önmagában szétrázná az egész vázat órákon (lehet perceken?) belül.
Ha ennyire tanácstalan vagy akkor itt a fórumon is van, aki készít eladásra gépet. Vedd fel vele a kapcsolatot, írd meg neki, hogy mennyit szánnál rá, és majd ő összehoz neked valami használhatót. Lehet (sőt biztos) hogy használt alkatrészekből fogja csinálni, de akkor is többet fog érni, mint a videóban látott kínai. ...és nem véletlenül emlegetem mindig a 1,5Kw marómotort. Az én véleményem szerint ez a minimum, de még ennél is vannak időnként teljesítmény problémák. (a videón talán 500, vagy 800W maró látható)

dtb

Azt nézd meg, hogy ha kihúzód a tápból teljesen, akkor a dátum beállítás megmarad? Mert ha igen, akkor nem a BIOS mentésével van baj szerintem. Egyébként ehhez a verzióhoz van BIOS frissítés is, én azt is megpróbálnám felrakni (BIOS)
Nincs már ilyen régi gép a közelembe, de nagyon úgy emlékszek, hogy az ilyen perifériás hibákat ki lehetett kapcsolnia BIOS-ban, azt próbáld meg megkeresni, talán a második oldalon volt, "Standard CMOS", vagy valami ilyesmi, és "Halt - All,but keyboard" menüt keress. Ha ezt letiltod, nem fog megjelenni az F1 error blabla...

hostya

Sajnos a dátum-idő beállítás is elveszik.. - ha kihúzom a konnektorból-
Ezért írtam hogy a Bios beállításokat elmenti, és meg is őrzi amíg a tápegység stand by üzemben van.