Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Lenne egy furfangos kérdésem.
A minap vettem egy 110 Voltos
mágnesasztalt, bekapcsolom, gyönyörűen
tartja a munkadarabot, amikor
kikapcsolom, ugyanúgy fogja.
Ha mellé rakok másik vasat, azt nem
vonzza magához így kikapcsolt állapotban,
de az eredeti vasat magához vonzza
továbbra is.
Érdekes nem? Mondjuk én örülök neki.
De mitől van ez?

Rabb Ferenc

Felmágneseződött a munkadarab és kikapcsolás után az vonzza a mágnesasztal vas részeit.

A 110V-ot trafóról kapja, vagy más furfangos módon?

sufnituning

Trafóról kapja az áramot egyenirányítva, pufferelve,
de miután kikapcsoltam, még 3 óra elteltével is rögzítette a vasat az asztal, leválasztottam a trafóról, ugyanúgy vonzza.

Utána jóval nagyobb erővel lebillentettem az anyagot, ezután azt visrosszakva már nem vonzotta.

Feltaláltam az örök energiát??[#zavart2]

sufnituning

A "ki kell vonni" nem tudom miért írtam bele, bocs

Bencze András

Ellenkező polaritással (növelve az áramot amíg elengedi) le kell mágnesezni, oszt egyszerre elengedi a vasadat.

onagy

Léteznek kvázi-permanens mágnesasztalok is, ezeket a DC-vel mágnesezik fel, amikor rajta a munkadarab és akkor is fogja, amikor már nincs rajta feszültség. Lecsengő hullámformájú AC feszültséggel demágnesezik, akkor lehet levenni a munkadarabot.
Egyik ügyfelem síkköszörűjén majd egy hétig rajta volt egy szerszámlap, mert a demágnesező elektronika elromlott. Közben a kliense vitte volna, de leszedni nem sikerült.
Szerintem a munkadarab felmágneseződött a te esetedben.
O.

g89ketty

Próbálj egy kondin keresztül egy fordított polaritású impulzust adni neki. A kondi értékét kísérletezd ki és a polaritásra figyelj. Lekapcsolod a pufferről, trafó lekapcsol és a puffert fordítva kisütöd rajta.[#integet2]

sufnituning

Köszönöm![#eljen]

Ez jó, akkor AC-val le tudom mágnesezni.[#eljen]
Úgy fogom akkor bekötni, hogy ki tudjam iktatni az egyenirányítót.

Na ezt holnap kipróbálom.

sufnituning

Ez sem rossz megoldás! Köszönöm!
Ezt is kipróbálom.[#eljen]

g89ketty

Előfordulhat, hogy ellenkező irányba újra fog, azért jobb kondin keresztül.

g89ketty

Lecsengő AC kéne neki, amit előállítani nem amatőr vállalkozás.[#pias]

svejk

"Utána jóval nagyobb erővel lebillentettem az anyagot, ezután azt visrosszakva már nem vonzotta."

Valószínű az asztalban AlNiCo szerű mágnesek lehetnek, ha egyszer felmágnesezik akkor addig erős/tart amíg meg nem szakad a mágneskör- vagy lemágnesezik ellenkező polaritással vagy lecsengő AC-val.

Az utólag mellé feltett darabot azért nem fogta mert azok a mágneskörök nem voltak zártak a felmágnesezéskor.

(én a DC tárcsamotorokban találkoztam ilyenekkel, bár azért ott a kör megszakítása után is marad valamennyi mágnesesség)

sufnituning

Nem elég ugyanaz az árammennyiség a polaritásváltásnál?

Mert úgy gondoltam, hogy a mágnesasztal annyi áramot vesz fel, amennyi neki kell.

A feszültséget tudom emelni valahogy

De lehet sorbakötök egy ellenállást az alaphelyzethez,
de még ezen agyalok egy kicsit, mert az elektromosság nem az erősségem.

svejk

Legegyszerűbb egy toroid trafó -a megfelelő illesztéssel- amit szépen le lehet tekerni.

sufnituning

Igen egy nagyon kis vonzás (mágnesesség) mindig van.

Mi az a lecsengő? Erre van valami áramkör?