Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Egy értelmezés: 3 szögmásodperc elfordulásra 2mm ( 1 osztást ) mozdul el a buborék.

RJancsi

Így van! A libella "állandója" az egy osztáshoz tartozó "középponti szög". Egyszerű geometriával számítható az osztás távolság (a példában 2 mm) és a libella csiszolt belső ívének sugarából.

ywathzay

A libella rádiusza ismeretlen. Én másképp értelmeztem, persze, mert szeretném ha így lenne[#nyes]. Ha 1000mm mérési hosszra számolok 3" dőléssel (emelkedéssel), akkor jön ki a 0.0148mm emelkedési magasság, kerekítve a 0.02mm/m.

RJancsi

Ismeretlen de számítható. Nagy rádiuszoknál (a pontos libellák 100-150 m sugarúak), el lehet tekinteni a libella osztásának megfelelő körcikk és a hozzá tartozó húr hosszának különbségétől. Magyarul a libella ívét az osztásával megegyező oldalhosszúságú sokszöggel közelíthetjük. Apró kiegészítés, hogy az SI óta 2 mm a libellák osztása, eredetileg 1L volt. Az "L" a "ligne", azaz párizsi vonal, ami kicsit eltér az Inch tizedétől, nem 2,54 hanem csak 2,26 mm. Persze kerekítve mert eredetileg szép hosszú tizedes törttel lehet megadni.

ywathzay

Akkor úgy vélem mégis jól gondoltam, habár ezt a libella dolgot még eddig nem ismertem, mármint miért ennyi, miért ilyen... Szóval ha elmozdul egy osztást, akkor tulajdonképpen elfordul 3"-et, így ha síkra helyezem, 1000mm végpontokkal számolom az alátámasztást és 0.0148mm emelem az egyik végét, akkor fog 3"-et (egy vonást elmozdulni). Tehát nem kell ismernem a görbületét.

RJancsi

Gyakorlatilag igen. Ezt a szögmásodperces érzékenységet a geodéziában használják, a gépipar sokkal gyakorlatiasabb, ott mm/m a szokásos, azaz 1 m hosszon hány mm-t kell emelni /süllyeszteni, hogy 1 osztást mozogjon a bubi.

RJancsi

Pl. idén januárban volt itt eladó portékaként egy gépbeállító vízmérték. [#t19p133059#]

9hpa53xy

nyiszi

Sziasztok,
Hogyan lehet ezeket a csatlakozókat be azonosítani?
Kéne mindegyikből 4db.

jani300

Megint belefutottam egy érdekes autószerelési problémába .
Annyiban kapcsolódhat a fórum fő témájához hogy új valószínűleg CNC technológiával előállított alkatrésszel van nem értelmezhető problémán .
Peugeot első kerékagy elcseszték benne a kerékcsavarok meneteit .
Rendes javítás van , kerékagy és kerékcsapágy cserével ,új alkatrésszel .
A gond az hogy az eredeti kerékagyban húzósan illeszkedik a féltengelycsukló a bordás kötésével .
Most már a második új kerékagy is viszont rendesen lötyögősen illeszkedik a féltengelycsukló bordáihoz , én elvárnám a hasonló pontosságot az eredetivel egy utángyártott alkatrésztől is .
Az a gondom hogy nem értem miért lötyög az új alkatrészben a féltengely .
Szerintem egyértelmüen selejt a két utángyártott alkatrész  .
Most kényszerből visszakerül az eredeti kerékagy a menetfúróval hátulról megigazított meneteivel .

jani300

Egy ilyesmi alkatrészről van szó .

sufnituning

Én ilyennel szoktam gépbeállítani.

ywathzay

Ezt a képet bárhogy mozgatnám mindig 43.8fokot mutat, ezzel hogy lehet gépet beállítani?[#vigyor]

remrendes

Biztos jó típushoz való?

jani300

Forgalmi szerint kettőt is rendeltek .
Más minden méret stimmel .