Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Az új technika kiszorítja az
elavult dolgokat, erre
egy kézenfekfő példa, a digitális
fényképezők terén, már
telefonnal jobb képeket
lehet csinálni mint egy tíz éves digitális
kamerával, pedig az is milyen nagy szám volt.
Az meg hogy miként műxik
aznem nagyon izgat, csak tegye a dolgát.

RJancsi

A cikk valóságtartalmát kétségbe vonhatod (bár nem Blikk, hanem orvosi publikáció), de hogy félre olvastam volna? Két doki párhuzamos mérést végzett egy goniométerrel (azaz szögmérő műszerrel) és okostelefonnal. A kapott abszolút eltérést a hozzászólásomban láthatod. [#wave]
A visszaállási pontosság csak egy dolog, a szögmérés pontossága más kérdés. Ha egy digitális tolómérő mindig nullát mutat amikor összezárod, még semmi sem garantálja, hogy lineárisan és pontos értéket mutat bármilyen más távolságnál.
Persze egy sima vízszintezésnél elég lehet ha a telefonod csak egy helyen mutat nullát. De kipróbáltad 180°-al átforgatva is?

svejk

A lelkük a gyorsulásmérő chip.
0,1 fokos pontosságnál nagyobb nem igen érhető el velük, az ismétlési pontosságuk általában még rosszabb.

svejk

Általában kapacitív elven működnek.
Az biztos, hogy maga a chip csúcstechnológia lassan már atomi szintű méretekkel a belsejében.

remrendes

Az én vízmértékem kisebb, mint a telefonom.

ywathzay

Pontosan itt kezdődik a probléma, amikor a jónak gondolt dolog teret hódít és az lesz az etalon. Természetesen sokkal egyszerűbb egy digit eszközzel méréseket végezni, de nem mindegy hol, és miért. Mivel itt sokan vannak akik forgácsolás témakörben gondolkodnak, te azt mondod gépbeállításra használod a telefont. Az neked egy hegesztéshez használt forgató szögbeállítását jelenti mint kiderült -ahol azért nagyon nem számít 1-2 tized fok eltérés, másnak meg egy forgácsoló gép szintbeállítását jelenti, ahol bizony a 0.02mm/m a megfelelő pontosság.
Amúgy pont a telefonok kameráján látszik, bizony nem kis torzítás jön létre sokszor, mert tulajdonképpen már nem lencsével fókuszálnak, szinte digitális az egész jel feldolgozás. Természetesen mikor kollégista voltam nekem is jó volt a grízes/ mákos/ túrós/ káposztás/ diós tészta, mert azt kaptunk, de mikor otthon voltam, azért anyám rántotthúsa mindentől jobban esett.

sufnituning

Ok akkor ezt meg is beszéltük.

remrendes

Nálam a "high precision" nem közel 1mm-t jelent méterenként.

sufnituning

Sőt, még egy-két fok se számít,
de rakétakilövő állás építésén nem gondolkozom.

ywathzay

Erre gondoltam, van nekem lézeres távolságmérő ami egyben vízmérték is (márkás, nem kínai) azt ha átfordítom vízszintezésnél van 0.2 fok eltérés általában. De ebbe nincs is mozgó alkatrész. De van egy Sufni által feltett kis négyzetes kínai digit szögmérőm, na az egyszer szét lett szedve mert meghibásodott, abban egy forgó fűggő állítja elő a jelet, az sokkal pontosabb.

sufnituning

Hehe jó én befejeztem a témát
Mindenki azt használ amit akar.

87rsi64j

Sziasztok,

A segítségeteket szeretném kérni [#csodalk][#wilting]

Adott egy házi készítésű cnc maró az alábbi adatokkal:

Léptetőmotorok: X,Z: Vexta 2 fázis, 1,8"/step

Y: Pacific Scientific P22N 2:1-es áttétel

a motorok jelenleg 3,125 A árammal mennek. 32-33 Celsius a hőmérsékletük.

Motorvezérlők: Pacific Scientific 6410

Vezérzőkártya USB driver board ebayről (noname)

Marómotor: Kress 1050 FME-1

Munkaterület: 280x280x100 mm

Szoftver: MACH3

A gép még tesztelés alatt áll. Hetek óta nem tudok rájönni, hogy mi okozhat lépéstévesztést.

Bármilyen G kódot adok neki, Artcam és Vectric Aspire szoftverrel is próbáltam, elcsúszik X és Y irányban.

A csatolt képeken látható, hogy az utoljára felrakott ékezetek már nem a helyükre kerülnek. Nagyobb munkánál még látványosabb az eltérés.

Tudnátok segíteni azzal kapcsolatban, hogy mit nézzek, mit teszteljek rajta?

Esetleg ajánlanátok valakit aki Debrecenben vagy környékén rá tudna nézni személyesen is?

Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Lengyel Imi

Tari Gábor

Sziasztok,

A forgó A tengelyen pozícióját le akarom elvasni Mach3 ban, de az első két számjegy nem látszik. Hogyan tudom csökkenteni a tizedes értékek számát?

Köszi

Tari Gábor

Hogy egyértelmű legyen mi a baj...

D.Laci

Jól van az beállitva?
Ha 2 számjegy nem látszik, és azt veszűk alapul, hogy "10" nem látszik akkor az bizony ~28.000 fordulat...
Nem sokk egy kicsit?

Lehet szerkeszteni a képernyőt, nagyobbra állitod a kijelzőt.