Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Jozs

Lehet hogy belenézek és ha nem túl nagy feladat megpróbálom, de sajnos nincsenek itthon eszközeim ilyen munkákhoz.

RJancsi

És mitől kotyog? A tokmányban levő kúp nem illeszkedik az orsóhoz? Melyik a sérült (hibás)? Esetleg az orsó kotyog de a tokmány stabilan ül rajta?
Nem szép dolog, de amikor az orosz fúrógépemet megkaptam, az orsó végén levő B12 kúp rendesen be volt rágódva. Gondolom párszor elfordult rajta a tokmány. Mivel tokmány nélkül kaptam vettem rá egyet. Ugyan nem kotyogott, de érezhetően a "gerinceken" feküdt fel és nem teljes felületén. Jobb híján bekentem olajos csiszolópasztával az orsó végét és közepes fordulaton kézzel rátoltam a tokmányt. Bíztam benne, hogy a tokmány a keményebb, az fog kevésbé kopni. Pár perc alatt sikerült "összeszoktatni" őket. Alapos benzines mosás után felütöttem a tokmányt az orsó végére és köszöni jól van, egyáltalán nem üt/kotyog azóta.

Jozs

Igazából nem is a tokmány kotyog, hanem maga a tengely ( főorsó ). Alaphelyzetben rendben van, de minél jobban tekerem az előtoló kart, vagyis minél lejjebb ereszkedik a tokmány, annál nagyobb a főorsó oldalirányú játéka.

RJancsi

Gyanús volt nekem, hogy ez a helyzet azért kérdeztem rá. Ez kétség kívül nehezebb ügy, mintha tényleg a tokmány lötyögne.

jani300

Erre gondoltam én is .
De igazából a csigafúró vezeti saját magát , és általában pontozásból kezdjük a fúrást .
Az meg hogy pontozás nélkül kezdeni mondjuk csúcsfúróval ,hát arra maga a gép is alkalmatlan szerkezetileg ,legalábbis az egész stabilitása miatt .
A marási szándékot pedig említeni sem érdemes szerintem ,ilyen gépen .
Ezért én szerintem nem érdemes ezzel foglalkozni .
De persze akit zavar megoldhatja .

jani300

De pontosítsunk kicsit .
Valószínűleg nem a főorsó kotyog ,hanem a járóhüvely a beleszerelt nem kotyogós tengellyel együtt .

3ebj3bk8b

Sziasztok!

Tud valaki abban tanácsot adni, hogy KO-33-as 1.4301 saválló acélt milyen szerszámmal kellene megmunkálni?

Fúrás, menetfúrás, és kontúrmarás a feladat. A menet átmenő M6 8mm hosszan. A Furatok 5 és 5,5mm. A kontúr az csak egy simítás kb. 0,1-0,3mm mélyen.

p5s9vm6cw

Marni még nem próbáltam, de fúrni még kézből is a sima kobaltos fúrókkal lehet, de több kisebb lépésben (én nálam a 3-4-5 lépéssor bejött M6 menethez).
Menetet szintén kézzel fúrtam M6-ig kobaltos egyeneshornyú gépi menetfúróval (rátettem a kézi hajtókart).
A fúrásnál kennés kellett neki. Nagyobbat még nem próbáltam. Valahol valamelyik fórumon nekem a Tivoly szerszámokat javasolták, azzal dolgoztam, eddig meg vagyok vele elégedve (azt leszámítva, hogy drága).

p5s9vm6cw

Bocs! A menetfúró nem kobaltos, ott a Tivoly ajánlása szerinti bevonattal vettem, nem tudom milyen bevonat van rajta.

Jozs

Hát nemtom. Én aztán pontozhatok [#wow3].

PSoft

IdézDe igazából a csigafúró vezeti saját magát , és általában pontozásból kezdjük a fúrást .

Régi szakiktól láttam/hallottam...
-Minden fúróba be van építve a pontozó.
-Egy koppintás az anyagra a már forgó fúróval és...mehet!
No persze akkoriban még, nem NASA megrendelésre készültek a dolgok. :)
Tapasztaltam, adott esetekben működik is.

PSoft

Opppsz, ez kimaradt...

Akkoriban még ismeretlen vasdarab, vagy fogalom volt a kínai asztali fúrógép. :)
A boltokban csak egy kínai terméket lehetett venni...rizsát. [#nyes]

svejk

svejk

Szalai György

Az nem hazai?
Rizsában meg sóderban mindég jók voltunk.[#vigyor2]