Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

"hall"-nak lenni kell szervonál, különben csak nyílthurkú BLDC, illetve ma már elektronikai csodákkal képesek csak a fázisáramokból kinyerni infókat de az még nem ez a technológia.

A hall-t azért raktam idézőjelbe, mert ténylegesen már nem Hall szenzort használnak hanem az encoder tárcsán vannak a megfelelő kódolások.

svejk

Az hogy Tamagawa nem jelent semmi, olyat gyárt amit kér a szervo gyártó és OEM-ként adja.

designr

Köszi..
Több gyártó..pl Panasonic, Samsung, forgalmazott inkrementális encoderrel szerelt motort.Ahol csak A,B,Z, és negativjaik voltak kivezetve.
Ezek csereszabatosak..ha a forgórészre megfelelő pozicióba rakjuk fel az encodert..
Eddig azt hittem a hibás poziciót a fázisáramokból érzékeli..de akkor lehet ezeknél is volt a jelekbe kódolt Hall?
Szép tudomány..

TBS-TEAM

Nem egyformák nem cserélhetők fel más a bemenet és a kimenet

József

svejk

svejk

Az ős Panasonic MSD-ben biztosan, Csizi gépében olyat használtunk.

designr

Azokban a régi MSD Panasonicokban van még Rx és -Rx jel is..
Azt sem tudom mi célt szolgál..
De van néhány nekem is..jobbak mint a maiak..
Akkor tehát olyan encoder kell amiben a fázisjelek és a Z jel azonos pozicióju mint a Delta motorok..
Az azért érdekes hogy ezekben az encoderekben tényleg ott van a nyákon a Hall jel..de nincs nincs mindig kivezetékelve.
Nem volna egyszerübb még 3 vezeték mint kódolgatni?

svejk

He-he... azért ők sem háttal ülnek a moziba, nehogymá' majd te másik gyártó motorját vagy vezérlőjét használd.

No meg ugye ezek a motorok, vezérlők azért össze vannak valamilyen szinten lőve egymással.

svejk

Ennél még genyóbb a SigmaII ott egymás közt sem cserélheted az encodert mert a motorteljesítményt is onnan olvassa ki.

No meg az már csak 2 szál vezeték meg a táp.

designr

Márpedig de..amikben nincs ez a szivatós..szépen átmásolva az encoder beállitást szépen megy.
Panasonic motorokat Samsunggal.
Estun motort Deltával.
Samsungnál pl ha kiütöm az automata felismerést akkor én mondom meg milyen motor.
A beállitott paraméterekkl fogja hajtani.
Persze a mostani 17bites az más tészta..de a szervómotor olyan mint az LCD panel..néhány gyártó van csak a piacon a többiek tőllük veszik..
Panasonic és omron ugyanaz.Még az encoder is bennük.Rexroth egy része is..
Siemens, Kuka, Mitsubishi ezeket meg kerülöm..
Bevezethetnének már egy szabványt itt is..

designr

Ezeknek a Hall jeleknek csak utána kellene nézni..
Szkóppal semmit sem látni.
Encodereknél általában azt irja hogy a Z jel hol kezdődik..melyk fázisjellel esik egybe..én azt hittem ebből számolja a forgórész helyzetét..

svejk

Az Omron a Yaskawával tesó, aligha megy Panasonic-kal,
De ha Te próbáltad írhatnál típuspárt.

Persze a Yaskawa is csak egy brand az ős szervojaik mind Fuji Electric feliratokat tartalmaztak belül. Ma már a mikrokontrollerek is Yaskawa feliratokat kapnak.

Ma egyébként már senki sem tudja ki kivel van épp úgy mint az autóknál.

Sajnos ma az irány nem hogy a kompatibilitás hanem a minél nagyobb eltérés az ipari elektronika terén.

designr

Ezekben a 400w -os Omronok és Panasonicok ugyanazok..még az encoder is ugyanaz bennük..
R88M G40030H-S2

svejk

Köszi!

Aha, hozzám ilyen új cuccok nem kerülnek.
Lehet az Omron átpártolt más beszállítóhoz(is)?

designr

Lehet Ac szervó topicba jobban illik , de itt van egy kis összefoglaló ha érdekel valakit.
https://www.nidec-netherlands.nl/media/2927-an-engineering-guide-to-position-and-speed-feedback-devices-for-variable-speed-drives-and-servos-iss2x-0704-0010-02x.pdf

Rejtett jelekről még tényleg semmi infót nem találtam..
De hátha más is próbálkozik hasonlóval..