Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

MoparMan

hallgassatok dtb-re. ne szervizeljetek látatlanban, főleg tudás nélkül, főleg ha akinek a távolban el kell azt végeznie még annyi tudással sem rendelkezik...

remrendes

Miért csinálna kárt? Ha nem lesz benne a HDD, nem lesz adatvesztése, ez egészen biztos.
Utána pedg az SSD-t tudja AHCI-ra telepíteni.

Devecz Miklós

Utólag felesleges ötletelni.

A gépben levő winchester alapra állt (nem látható rajta adat)
Az op rendszert már újra telepítettem, jelenleg egy adatmentő programmal próbálom visszanyerni, ami lehet.

2am4nwzib

Visszanyerni adatokat  reménytelen mivel RAID-ban volt SSD+HDD az adatok elosztása 2db fizikailag független merevlemezen.

remrendes

Gyorsítótárként üzemelt, kb a swap/lapozófájl szokott rajta lenni.

dtb

Egyre jobb... swap/lapozó SSD-n...[#csodalk]

remrendes

Olvastad a kezdő hozzászólást?
Valaki cserélt már a számítógépében mSATA SSD gyorsítótárat?

dtb

Az én ismereteim szerint az SSD egy korlátozott írásszámú eszköz, és mint ilyen, pont nem javasolt SWAP célokra használni. Szerintem ne bonyolódjunk bele... felesleges, már nem javítunk vele semmit. Még azt sem irta meg Miklós, hágy darab HDD volt a gépben? 2? 3? Ha két azonos HDD volt és  RAID(1) mirror volt, akkor szerviz, vagy hozzáértő ember még most is helyrehozhatja. Ha RAID(0) striping, akkor csak szerviz, feltéve hogy még sértetlenek az adatok. Ilyenkor a kapkodás a legnagyobb ellenség.

remrendes

Egy XPS-ről van szó. Nemigen volt benne gyárilag 3 meghajtó.
Ezek egy nagyméretű HDD-vel és egy kis SSD gyorsítótárral jöttek ki. Utóbbit az IRST kezeli cachként. Akkor bootolt volna, ha a tönkremenetel előtt kikapcsolja ezt az opciót. Az adatok pedig menthetők lettek volna, ha rendszer telepítés után csatolja csak fel a meghajtót, így már lehet, hogy le is formázta.

TBS-TEAM

DELL XPS Laptop
1db 32Gb MSata SSD gyorsítótár (ez posztult el)
1db 2TB HDD

120Gb SSD kapott.

Ezeket az infókat írta Miklós. [#kacsint]
József

dtb

Én ebből indultam ki: "Két választás van, AHCI vagy RAID. Ha átállítom AHCI-re, akkor el sem akar indulni a gép".

MoparMan

amíg nem tudjuk mit jelent Miklósnak a gyorsítótár...
igazából semmit nem tudunk az egész konfigurációról, mi történt, mi a jelenlegi állapot, hibajelenség...
de már mindenki biost frissítene meg mindenféle csudaságot csinálna mielőtt ezeket felmérné[#vigyor][#vigyor]

remrendes

Gyárilag RAID beállítással jöttek ki (kb 2 éve vettem az utolsót, azóta nem tudom változott e a helyzet) a Dell gépek, függetlenül a meghajtók fajtájától, számától. De attól a benne lévő lemezt nincs mivel RAID-be kötni (pláne nem tükrözve a 2TB-ot a 32GB-ra).

TBS-TEAM

Nekem van 2db DELL XPS laptop.
Ahogy megvettem 2 nap múlva rendeltem bele 512GB M2 SSD (128 volt gyárilag)
Belerakva nem ismerte fel.
Del support ..... frisítsek Bios-t.
Néztem bután 2 héttel a magyarországi megjelenése után?
Lefrissítve láss csodát működik.

Azért írtam mert egy napot vacakoltam vele.
József

remrendes

Ti, mint informatikusok, milyen esetben kötnétek RAID-be egy 2TB-os és egy 32GB-os meghajtót?