Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Elméletileg mindegy a géptípus. A gyakorlatban viszont el tudok képzelni eltéréseket. De ez csak valami kis gépnél és olyan esetekben ha nagyon rossz a csapágyazás és ékszíjas a főorsó hajtás. Esetleg bezavarhat, hogy melyik irányba húzza el az ékszíj a főorsót.

000000000

Megnyitod Corelban, majd mented, DXF, PLT stb. Vezérlő progi függő is lehet a formátum.   Ezt eteted meg a vezérlő progival.  
Mach nál azthiszem, csak a LazCam en keresztül megy. PL. KCAM4 közvetlen fogadja és G kódot csinál belőle. Akár mentheted is.  

keri

Na ennek már látom értelmét, hiszen ilyenkor leszorítja az orsó végét, nem megemeli mint normál esetben, ezért stabilabb lesz dinamikailag a rendszer. Más kérdés hogy fúrásnál ez a jelenség és tök mindegy.

f35ezvjs

Sziasztok!

Segítségeteket kérném márvány marással, és gravírizással kapcsolatban. Mi a tapasztalat.
Mennyi a fordulat, előtolás, fogás mélység és természetesen milyen szerszámmal érdemes ezeket a műveleteket készíteni.

279nwbpsa

A fordulat 5-6000/perc minimum,előtolástól függ.
(ez utóbbi pedig a géptől és a marótól is ,szerintem)
A márványhoz kétélű,a gránitokhoz egyélű szerszámot próbálj.Keményfémlapkást lehetőleg.Ha nincs ilyened.akkor 1-1db-ot adok.Hűtés nélkül,lehetőség szerint elszívással dolgozz.

279nwbpsa

A fogásmélységre a géped paramétarei nélkül nem tudok megbízható választ adni.Próbálkoznod kell.
Márvány esetén egy átlagos felirat(erre való géppel)két,max. három fogásból megvan.
Ne félj a márványtól,könnyű megmunkálni,puha,virsli anyag:)

f35ezvjs

Tamás !
Nagyon köszönöm válaszod.
régóta dédelgetek egy darab márványlapot és most rászántam magam kipróbálom.a motorom 10000-30000 ig forog remélem a 10000 el nem fogom a szerszámot elégetni. a maróim már az új technológiával készülnek valami bazi kemény anyag de nem az a szokásos vidia, ez teljes szárában ugyan az.

279nwbpsa

A 10000ford/perc jól hangzik.
A (vélhetőleg)tömörkeményfém maró is jó lesz.
Efféle nekem is van itthon.A szerszám élkiképzésére figyelj.Olyasmi forma legyen,mint egy "csigafúró hegye".Persze az igényeknek megfelelő élszöggel.
Ez utóbbi soron lehet,hogy sokan jót derülnek,de nem tudom helyesebben kifelyezni magam,fényképet pedig nem tudok feltenni sajnos.

f35ezvjs

Tamás!

Nagyon sok maróm van szerenszére, két élű mint a csigafúró ha jól írom ezek a carbide keményfémek. A gravírtők is ezekből az anyagokból vannak honlapomon van egy két minta marás nézd meg www.cnc.hupont.hu ezeket már megcsináltam különböző keményfába  és habba is.
biztatásodra holnap felteszem a márványt és kimarok valami egyszerűbb figurát.
Köszönöm mégegyszer

279nwbpsa

Megnéztem és nagyon tetszenek.
A gravírtűk viszont "feltöltés alatt" :(
Esetleg magánban küldhetnél képeket,az Általad
használni kívánt gravírtűkről-marókról.
Én meg megmondom,hogy szerintem melyikeket kellene választanod.Vagy,ha a Többieket nem zavarja,akkor tedd ide a fórumra,a megfelelő topikba.

bmejdz9nu

Csak megjegyzem... Nem akarok "kotnyeleskedni" :)
A keményfém fúrók (tisztelet a kivételnek) csak a fúrórészük keményfém... sajnos... így aztán gravírtűként nem tudnak (teljes keménységükben) újjá éledni :)
Általában a szár már egy sima acél... valahogy bele hegesztik vagy forrasztják... nem tudom...
De, hogy a szár Carbide vagy nem... egy mágnessel egyszerűen lehet ellenőrizni...
A keményfémet nem nagyon fogja a mágnes... próbáljátok ki!

279nwbpsa

Alapvetően egy sima acél szárba rézzel beforrasztot lapkára kell gondolni,mely megfelelő élkiképzésű  
(meg persze nincsen rajta élszalag)
Csavar boltban láttam egyszer üvegfúrót.
Ez szerintem márványhoz kis átalakítással jó is lehet akár.
Amúgy két db.maróm van itthon,ami valamilyen ujjmaróból lehetett átszabva.Nagyon nehezek,szerintem valamilyen keményfém végig.
Vasas szakik biztosan jobban meg tudnák mondani,hogy miből lehetnek.

4um5b65d

A keményfém fúrók bizony teljes méretükben keményfémek.... Na persze van olyan is aminek csak az elejébe van beforrasztva egy lapka, de azokat csak keményfém betétes fúróknak nevezik. Legtöbb esetben egy normál HSS csigafúróba ültetik bele. Persze a kőzetfúrókat most ne említsük, az más kategória.
Ne tessék kotnyeleskedni.....[#vigyor2][#vigyor2]

Messer

Nem kotnyeleskedtél. Nekem még maróm is van ebből a fajtából. HSS szár aztán a vágóél kezdete előtt keményfém folytatás. (nem a bevonat tévesztett meg, valóban HSS a befogó rész)

svejk

A NYÁK fúróim szinte kivétel nélkül mind ilyenek..0,5-2 mm-ig 1/8-os száral. A súlypontjukon is lehet érezni hogy a vékony fúrószár szinte nehezebb mint a 3,175 mm-es befogószár.
Valami dörzshegesztéses eljárással van összedolgozva..