Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Motoros

A főorsónál gyorsabban forog a fúró...beelőzi. A kettő különbsége a fúrási fordulatszám.

Motoros

Hosszú vékony furatokat lehetetlen kifúrni hogy ne menjen el, kiesztergályozni meg főleg nem lehet, de így sikerül.

Motoros

Ja és természetesen ha a főorsót be akarod előzni akkor oda balos fúró kell. Még lehet hogy a cnc automatások is használják ezt a módszert mert így nem kell ide oda rángatni a gépet...de inkább  őket kéne megkérdezni.

279nwbpsa

A márványhoz kétélű,a gránithoz egy élű marót használj,keményfémlapkást.Minimum 5-6000 ford./perc kell neki(bár ez előtolástól is függ.)
Ha kísérletezni szeretnél,akkor tudok nélkülözni 1-1db marót a kevésbé használatosakból.

279nwbpsa

Ja,hűteni nem kell,de porelszívás ajánlatos.

4um5b65d

Helyes a módszer. Ez a különbség képző megoldás a menetfúrásnál is jelen van. Főorsó 1000-el forog a menetfúró pedig 900-al. Ekkor van egy 100-as menetfúró fordulat. Ha megtartják a forgásirányt ,de változtatják a fordulatot... főorsó 900 , menetfúró 1000-re akkor pedig kitekeredik a menetfúró.

Motoros

igen. Volt egy 7-es áteresztésű  Bechler hosszautomatám, az is így csinálta. Miket kitaláltak ezek az oroszok. :)

keri

Juj, miket bonyolítanak...fúrásnál nem jó a két ellenkező irányba forgó orsó?
Arra én is rájöttem hogy mindkettőt forgetni kell.Ezzel a módszerrel fúrtam egy 6os csavarba 3-as lukat 40mm hosszan...kézből :DD
220-as fúróba befogtam a fúrót, az akkus fúróba a csavart és elkezdtem tolni mindkettőt.
Ha nem is halál precíz de végigfúrtam a közepét. Bowden feszítőnek jó lett.

000000000

Az a kérdésem,hogyha forog az esztergában a munkadarab és a fúró vele ellentétes irányba forog, akkor mi történik?
Ez a módszer is kedvező a fúrási pontosságra?

000000000

Tehát az eszterga forog normál irányba,erre forog a menetfúró is és a menetfúró normál jobbos. Jól gondolom?

Motoros

[#fejvakaras] biztos jobb lesz mint álló fúrónál.

4um5b65d

Pontosan erről van szó....
Balosnál pedig fordított a dolog.
főorsó 900 / menetfúró 1000  =  behajtás
1000 /900 = kihajtás
Mindezt normál forgásiránynál...

Feltételezem már neki is feküdtél a terveknek a megvalósításhoz... :)

svejk

Aha..én hülye meg azt hittem szemben forognak :(
De akkor fordított főorsó forgásnál jó a jobbos fúró is?

svejk

Na a fúrás az most már oké..
De a menetfúrásnál miért jó ha mindkettő forog?
Ott is ugyanazért hogy ne menjen félre?
Hogy mik vannak? :)

4um5b65d

Ja..ja jobb lesz. Érdemes kipróbálni mikor fog az ember egy csigafúrót aminek egy picit félre van köszörülve a csúcsa. Majd egy oszlopos fúrógépben fúr vele az ember aztán berakja az esztergába és ott is fúr vele egyet. Persze csak úgy, hogy a tokmányban forog az anyag. Aztán meg lehet mérni a két furat közti különbséget.