Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Olyan lemezanyagot célszerű vele marni ami az asztal síkjától el van emelve. Átlyukasztod, aztán csak x/y irányban dolgozol vele.

bmejdz9nu

Ezeket a szerszámokat megtartom egy esetleges későbbi rétegelt lemez munkához... Mert ott állítólag csodás élet vág...
Műanyaghoz, fémhez pedig vannak egy élű és 2 élű szerszámaim...

4um5b65d

Motoros kolléga, előkerültek a fotók.
A fórum rendszeren nem tudom átküldeni. Nyiss egy közvetlen e-mail kaput.. :)

Motoros

Kösz. A cnc21kukacfwponthu-n biztos eljön.

vthgizrff

Minden csapágynak van bizonyos mértékű lógása, ami miatt az esztergáláskor körkörösségi alakhiba lép fel. Ezt úgy a legegyszerűbb kivédeni, hogy a főorsót az óra járásával megegyező irányban forgatjuk és balos szerszámokat használunk. Ezért gyártanak balos csigafúrót, marót meg gravírtűt nem tudom miért készítenek. Biztosan ennek is van valami oka.

4um5b65d

"Ezt úgy a legegyszerűbb kivédeni, hogy a főorsót az óra járásával megegyező irányban forgatjuk és balos szerszámokat használunk"

Ezt fejtsd már ki bővebben, mert ezt vagy nem értem, vagy fogalmam sincs, hogy miről beszélsz....  
Illetve 1 esetben valami dereng valami, de akkor tisztázni kellene, hogy szemből nézel e rá a tokmányra, mikor az óramutató járásáról írsz?

4um5b65d

Na tessék, úgy megzavarodtam mint vasorrú bába az erős mágneses viharban.

"valami dereng valami"..... már Magyarni sem tudom jól a nyelvet... :))

vthgizrff

Igen szemből nézem a tokmányt.
Alap esetben mikor a kés belehatol az anyagba megemeli a forgácsoló erő a főorsót. Ekkor a kés központ alá kerül, csökken a forgácskeresztmetszet, ezért a főorsó visszaáll az eredeti állapotba. Majd kezdődik minden előlről. Ebből adódóan az alkatrész nem lesz körkörös.  
Ha az ellenkező irányban forog a tokmány akkor a forgácsoló erő megemeli a főorsót és folyamatosan ott is tartja.

4um5b65d

Még mindig nem értem. Az általad javasolt esetben nyilván a hátsó késtartóban helyezkedik el a kés, ha jól sejtem. Mitől lesz így más a forgácsolás, mint normál főorsó forgásnál és az első késtartóban levő kés esetén ?

vthgizrff

Túl későn van ahoz, hogy ezt most kifejtsem. Javaslok egy egyszerű próbát. 5mm anyagot egy fogással esztergálj le 4mm-re. Ha összehasonlítod a két esetet rögtön érteni fogod miről beszélek.

4um5b65d

vthgizrff

Próbáld ki holnap, 20-25mm hosszan. Utána megbeszéljük a tapasztalatokat.

e3h0cv4ph

Sziasztok.
Hogy tudok csinálni corel rajzból (.cdr) G-kódot?
Milyen program csinál ilyet?
Köszi.

4um5b65d

Esztergálgatok már egy ideje a gépemmel, próba nélkül is tudom az eredményt.
25mm hosszan ha leesztergálok egy 5-ös anyagot 4-esre egy az első késtartóba fogott jobbos késsel az ugyanazt az eredményt hozza mint a hátsó késtartóba fogott balos kés esetén fordított forgásiránnyal.  
Mindkét esetben körkörös marad az anyag, legalább is számomra nem mérhető az eltérés.
Sejtem, hogy te mire gondolhatsz, de akkor nem fordítjuk meg a forgásirányt hanem a hátsó késtartóba is jobbost kést rakunk, csak éllel lefelé. Vagy ha nem erre gondolsz akkor passzolok...

KoLa

Ezt milyen gépen tapasztaltad?milyen anyagnál?mekkora fogásnál?stb...