Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Motoros

Ha a pógárok lehetnek balosak meg jobbosak akkor a szerszámok mán miért nem? Miért pont nekik lenne jobb. Így foroghatnak ők is erre arra mint mi. ..Érted mán??

4um5b65d

Bakker, tökön döngölöm magam rögtön......
[#falbav][#violent]

Egyszerűen az egyik fajtát a délelőttös, míg a másikat a délutános műszak készítette....

KoLa

Van pl. egy sorozat furat fúró szerszám egy hajtás ,és a fúrók tengelyeit fogaskerekekkel kötik össze - minden másodikba balos kell.
Ezt egy faipari üzemben láttam.

KoLa

Nekem volt egy trükköm régebben  menet vágásra - M24x1.5 menet fordulat 1250 - köszörült vídiakés - menetvágás 1 fogásból ( átmérő 23.6 körülre)a kés kinyomta az átmérőt 24-re a menet végig fényes volt csak rettentő sorjás ,ekkor jött a trükk ,hátsókéstartóba befogtam egy leszúrókés szerű kést és menetvágásba kapcsolva végigsimítootam a menet tetejét,mondanom sem kell ez a menetprofil úgy nézett ki mint amit a könyvekbe szoktak rajzolni,fényes és sima felületű

bmejdz9nu

Egyébként amit kitaláltál... hogy a motor mindkét tengelyére tenni egy-egy szerszámot... nem is annyira hüleség :) Sőt...

Pl. egy nyák gyártásnál..
Ugye ez egy gravírtű... a másik felébe pl. egy 0.8-as fúró vagy kontúrmaró...
A motort csak egy csapágyon 180 fokot kell forgatni és kész a "két szerszámos" automata szerszámcserélő...
Szerintem... megint fel lett találva a spanyolviasz :) Csak meg kellene találni a neten ezt :)
Ez szerintem annyira logikus... (jobb magyarázat híján), mert ugyebár pont egy gravírtű "balos" (LH)... és pont egy 30 fokos 0,3mm-es éltöréssel...(talán ez a legtipikusabb méret azaz a legelterjedtebb általánosságban)
De nem csak nyák gyártásnál jöhet jól egy ilyen "motormegforgatós" módszer... hanem bármilyen kontúrmarásos " jelölős (azaz begravírozós) munkánál...

Motoros

Hát ezt nem volna sokkal egyszerűbb megcsinálni mint egy egyszerű szerszámcserélő fejet, lásd pl.: Bungard CCD .
 Ezt én tényleg a spanyolviaszok és a fából vaskarikák közé raknám.

D.Laci

A negatív spirálnak az a lényege, hogy nem sorjázza az anyagot.
Az ujjmarók kontúrozásnál és tányérszerű munkadarabok 3D-s marásánál használatos.
Az Up-Down Spirál szerszám lemez megmunkálásnál hasznos, nem emeli meg az anyagot és nem sorjáz.  A gravírtű sem fog sorját hagyni, főleg a V-Carve típusú marásnál használják.

PSoft

Úgy egy évvel ezelőtt itt a fórumon "valaki"
segítetthttp://www.mr-clipart.com/eu/anzeigen_font.php?art_id=2&seite=1&Anzahl=16&strg=" TARGET=_fnew>EZZEL a linkel kapcsolatban a Varsányinak.
Úgy gondoltam....talán nekem is segít.:((

bmejdz9nu

Szerintem ez lehet a "szerszámcserélésnek" a legegyszerűbb módja... azaz "két szerszám felváltásának" :)
Holnap postázok neked ebből a 2 élű "balos" gravírtűből tesztelésre...
De egyébként ha a marómotor forgatást meg lehetne oldani...Gondolom tudnál balos gravírtűt is csinálni...
Mert szerintem nem akkora hüleség ez...
pl. 2db ER11-es befogó... valahogy ráaplikálni a motor tegelyeire...vagy szíjjal meghajtani...
Vagy a motor csonkjaiba 1/8" befogásokat kialakítani...(saját forgással)
Aztán egy duplasoros csapágyon elforgatni... Még szerszámcserélős progi sem kellene...
Ahogy egy német hobbysta ezt megcsinálta... elmegy a szerszám egy "munkaterületen kívüli" pontba... ott saját maga megnyom egy kapcsolót... "megpördül" és megy vissza...
Csak a rajzba ill. a Gcodba kell beírni ezt "szerszámcsere" kapcsoló pozicióját... stb...

s5f8tmfv3

Akkor Varsányival kellene konzultálnod. [#email]

s5f8tmfv3

Ha már ilyen szépen kivesézitek a jobbos meg a balos szerszámokat: Valaki felvilágosíthatna engem is hogy mire használatosak a 0 helix, másnéven egyenes élű marók?

bmejdz9nu

A 0 Helixes állítólag eszméletlen jó rétegelt lemezhez... Állítólag egy kicsit sem szőrözi fel a felületet...
De egyébként műanyag vágáshoz ajánlják... de gondolom a forgácsot nem szépen emeli ki... mert 0-ás...
(sajnos még nem próbáltam ki őket)

Ilyenre gondoltál:?  
(ez 3 élű és a belépő élek is vannak... mert van olyan amin nincs... azaz oldalról kell az anyagba bele... :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Szerszamok/NewTools_2009/1.58mm_3Flute.jpg" border=0>

s5f8tmfv3

Igen, erre gondoltam. Rétegelt lemezben már volt alkalmam ilyent használni, úgy van ahogy írod: szép felület, de a forgácsot nem tudja kihordani. Azért kíváncsi volnék mi járhatott még a szerszámkészítő fejében amikor ezt tervezte, talán nem csak fához meg műanyaghoz jó.

bmejdz9nu

Gondolom vagy át kell vágni egy fogásban az anyagot és/vagy fúvatni a forgácsot nagy nyomású levegővel ahogy csak lehet :)

HJózsi

Közel a Kolumbusz tojásához ... [#vigyor3]