Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

D.Laci

4um5b65d

Ez egyértelműen a kétbalkezeseknek való !
[#nyes][#nyes]

Láttál már olyan marómotort aminek mindkét tengelyvégén van egy patronbefogó. A jobbos forgású motor alsó patronjába egy 60 fokos jobbos gravírtűt tesznek a felső patronjába meg egy 30 fokos balost. Revolver fej szerűen megfordítják az egész fejet anélkül, hogy a motornak meg kellene változtatni a forgásirányát.

bmejdz9nu

Tényleg van ilyen főorsó? vagy csak viccelsz :) Milyen egyszerű lenne a szerszámcsere :)

4um5b65d

Mert a balos csavar jobbra tekeredik ki és ha a forgácsoló erőtől megindul akkor vagy betolja az alkatrészedet a tokmányba vagy ami sokkal valószínűbb, hogy eltöri a csigafúrót mert a csavar menetemelkedés értékével megnő az egy fordulatra jutó előtolásod. Ha eddig 1 tizedes előtolással fúrtál akkor egy M16 balos csavarnál 2,1mm lesz. Az pedig káosz kapásból...

svejk

Elég hadilábon álló érveket hozol fel, de mivel én meg végképp nem tudom a választ ezért akár el is hiszem.

A balos marók meglehet még szerintem a régi gépek idejéből való amikor csak az ellenirányú (vagy a másik ?) marást preferálták a gyenge megvezetések miatt.

Az mindenesetre tény hogy az NC-CNC gépeken  rengeteg balos forgásirányú szerszámot használtak(nak?).

D.Laci

Ezért kell kézzel kifúrni. Ha nem tekeriki még mindig ott a lehetőség a törtcsavar kihajtóra.

4um5b65d

Miért ne lenne, még sokkal több szerszámosak is vannak, de azokba nem kell balos szerszám mert ott nem közvetlenül a motor tengelyen vannak a szerszámok. De ha fogsz 2db marómotort és azokat 90 fokos szögben helyezed el egymáson mintha két ceruzát egymásra fektetnél az asztalon akkor 4 szerszámos revolver fejed lesz.

svejk

Ez aztán a csapda!  
A törtcsavar kihajtók meg csak a jobbos csavarokhoz jók mert azok balos menetűek :)
De helyette meg jó balos csavarhoz a jobbos menetfúró:)

D.Laci

Van jobbos és ballos törtcsavar kihajtó. De a példánál maradva, M16 os ballos tört csavart 3,5-4mmfúroval megfúrsz ,majd ~10mm fúró kihajtja.
De nem hiszem hogy mindenkinek van kéznél egy eszterga, hogy egy 3000mmx2000mmx500mm hobbi CNC marógépkészítés közben a gépvázba beletört csavart  eszterga gépen próbálja meg kihajtani. :)

4um5b65d

Kézzel ??? És ha annyira drága az az alkatrész hogy a gatyád is rámegy ha félrefúrod? Akkor megkockáztatnád?
Svejknek is mondom, a balosokat nem egy konkrét céllal gyártják, hogy csak is arra az egyetlen dologra legyen jó. De van hogy az adott probléma ezzel oldható meg a legjobban akkor meg miért ne használnád. Van hogy csak is kizárólag balos szerszámmal oldhatod meg. Kénytelen vagy használni. Amiket írtam az csak egy-egy példa, lehet még 100-at is találni ha sokat gondolkodsz. A balos spirálúra volt is egy esetem több mint 15 éve. Egy 2mm-es üvegszálas lapot kellett úgy megmarni, hogy egy ablak félét kellett a lapba marni, de úgy hogy ne szakadjon át az anyag hanem maradjon egy 0,3-0,4mm fal az asztal síkja és a maró közt. Nagyon sok gond volt vele mert rezonált az egész. A marószerszám állandóan felkapkodta a sík anyagot az asztalról és átlyukasztotta az egész lemezt.

D.Laci

4um5b65d

Laci , lássál tovább az orrodnál. Ez nem szentírás, hogy így vagy úgy kell csinálni.
Létezik 60-as csavar is meg létezik 4-es csavar is balosból. Egyiket sem tudod kitekerni 4-es vagy 10-es fúróval. Akinek nincs esztergálya az elmegy egy esztergályoshoz.  Nyilván hogy sokmindent sokféleképp meg lehet csinálni, de van olyan hogy csak egyetlen egy megoldás van.  
Vagy egyszerűen a sok megoldási módból ez a legbiztonságosabb és akkor balos fúróval fúrunk...

D.Laci

És azok a szerszámok amelyeknek vegyes spirálja van az mire való, pozitiv, negativ spirál ?:)

MoparMan

talán a hobby kategóriánál egy árnyalattal nagyobb, de kis jóindulattal akár még az is lehet...
http://www.youtube.com/watch?v=9sh1Pa3xQoY" TARGET=_fnew>2fejes főorsómotor

D.Laci

60mm csavar? Kiszedem egy fúróval meg egy fűrészlappal...:)