Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

ezeken a nyamvadt kis síneken nálam nagyon sok kg fog rohangálni.
Pl az X tengelyem van alul, 25-ös sínekkel.
Viszi az Y-t, motorostul, meg az asztalt, aminek csak a keret vagy 2x kg, plusz 40kg alu.
Nagyjából egy jó 80-90 kg-ot fog terelgetni nálam az a 25-ös nyamvadt sín.
És ahogy látom, nem fog beleszakadni.

Igazán nem azért, de csak leírom.
Van itt pár ember, aki erősen túlméretezi a dolgokat. Ami alapjában véve jó.
Amiben nem jó, nekik, hogy többet költenek a gépre, mint amennyi a feladathoz szükséges.
Én úgy gondolom, hogy adjuk meg mindennek, ami jár +10%, de ne többet.
A beleölt felesleges tömeg, és forintocska nem fog kamatozni azon, hogy a panelmaró gépemhez targonca kell.
Tény, hogy olyan masszív lesz, hogy még az ükükükükunoka is használni tudná, de... nem fogja.
Rájöttem, már régen egy nagyon fontos dologra.
A tömeg jó, de nem minden.
Pl. én terveztem, hogy a gépem vázát (ami 60x40-es zártszelvényből lett) még kiöntöm betonnal.
Rájöttem arra, hogy nem kell.
Rájön az asztalra még 40kg alu asztalnak, a keret is nehéz.
nekem ER16 befogóm van, ebbe max 10-es marót tudok fogni. Egyszerűen fizikai képtelenség/vagy nagyon határon marva esetleg előfurdulhat, hogy a motor terhelését a maxon használva be tudom remegtetni azt a mozgó tömeget amit csak az asztal jelent.

Én ebben vagyok nap mint nap.
Igaz az is, hogy nagy gépeken dolgozom, de ez nem volt mindig így.
Sokszor dolgoztam "hajszálvékony" gépeken, és ha ránéztem, akkor első blikkre az jött, hogy ez halál, nem fog menni. de ment.

Mivel a harmadik sörömet iszom, és képtelen vagyok elaludni, így most jogot formálok arra, hogy elragadtassam magam.

A marás nem arról szól, hogy egy szerszámmal megcsinálok mindent.
Itt nagyon sokan a profizmusra törnek és jól teszik. Sőt, azt is megkockáztatom, hogy nagyon sokan rájöttek már arra is, hogy amivel kikapom a 20mm mélységben az anyagot, talán nem azzal a maróval kellene besimítani.

Kétfajta maró van.
Van a nagyoló, meg a simító. (csak azért, mert ennek már aluban nagy jelentősége tud lenni, vasban pláne, a fa az más kategória, ahhoz elsőre kell erő, meg nyomaték. Ha nem gravírozunk)

A nagyolónak az a dolga, hogy kirabolja az anyagot, sok anyagot válasszon le rövid idő alatt. Nem számít a felület, és nem számít a méret sem. Mint a láncfűrésznél.

A simító más tészta. Csak simításhoz használjuk, oldalanként 1 tizednél nagyobbat nem marunk vele, és olyankor megbízható, hű, és pontos barátunk marad sokáig.

Én úgy dolgozom, hogy ha csinálok egy kontúrt, akkor a kontúr ugyanaz.
Simításnál is, meg nagyolásnál is.
Két trükk van:
Az egyik az, hogy mindig ráforog a maró az anyagra. Egyenirányú marás.
A másik pedig az, hogy a nagyolót 6 mm-ig 1 tizeddel, 6 mm és 20 mm között másfél tizeddel (15 század), 20 mm felett pedig 2 tizeddel nagyobbra adom meg a gépnek. Átmérőben. Ez egy bármilyen kontúrkövetésnél, vagyis G41, vagyis jobbról van az anyag a maróhoz képest; a ráírt plusznak a fele.
Ezt fogja besimítani a simítómarónk, méretre.

Tehát engem nem az érdekel, hogy fog-e hánykolódni a gépem a nagyolás közben, mert fog.
A hánykolódás mértéke fordítottan arányos a gép szilárdságával.

Engem az érdekel, hogy simításkor, amikor a fogásom nem nagyobb 1 tizednél, nos akkor fog-e hánykolódni és dobálni magát.
Nem, nem fog.

Itt a lényeg.

Aki gravírozni akar, annak jó a gyenge felépítés is, ha nem esik bele egyből a gazdi a 10mm-es fogásmélységbe.

Aki marni akar, annak azt kell tudni, hogy a gépe mekkora nagyolást tud elviselni nagyobb deformáció nélkül, és hobbyszinten. Mert most ez a hobbynk.

De én nem fogok olyan gépet építeni, ami századra benagyol, mert nem fogok rá annyit költeni a mostani méretében, amiből már nem hobby szintű gépet is vehetnék.
(a mostani tengelydimenzióim nagyobbak, mint a cégnél lévő Hermle ipari marógép paraméterei)
Egy bizonyos határ fölött a pontossági elvárások a géptest szilárdsága felé költségileg és anyagba is négyzetesen emelkednek. Ezt nem szabad elfelejteni.
Miért tegyek én egy 40-es anyagot oda, ahol a 20-as is vígan megállja a helyét? Fele költség, és a pontosságom az elvárásomon belül nem csökkent.
 Az én elvárásom a gépemmel szemben az, hogy a simító fogást fél századon belül (5 mikron) képes legyen megcsinálni. ha ezt megcsinálja egy 10-es maróval, aminek a szabad mélysége 25mm, és egy fogásban, akkor már bármit el tudok vállalni vele.

Az én gépemmel én maximum vasban gondolkozom, de inkább alu a határ. Vasban majd kipróbáljuk, de az más kategória.
Aluban tudok menni akár 6000-es fordulattal is egy 6-os maróval 4mm mélyen, 300-as tolással, telibe, mert nem gond.
A vas, az más.

(jut eszembe, ha valaki forgácsoló nyomatékot számol háromélű maróra, akkor nehogy beszorozza, az élek számával a kapott adatot.
Ha a maró csavart (mert mindig csavart), akkor maximum az élek nyomatékának a másfélszeresével számoljon, és abban már benne van a hibatűrés is. Egy háromélű marónak mind a három éle SOHA nem forgácsol egyidejűleg. A négyélűnek sem.
Tessék utánanézni.)

Tehát, itt szerintem nem lesz betonbeöntés, hacsak nem szerzek egy jó húsos orvosiműszermarásikategóriás melót.

A vak is azt mondta, majd meglátjuk.

Remélem, rávilágítottam a "nyamvadt sínek" lelkivilágára (meg az enyémre is [#banplz]), és sikerült kicsit segítenem annak a kitalásában, hogy mit is szeretnél, Kedves kiss223.

Üdv.

ukcge40u

Egyetlen mondatomat kijavítanám, ami így szólt:
"A marás nem arról szól, hogy egy szerszámmal megcsinálok mindent."

Helyesen fogalmazva:

A marás nem arról szól, hogy mindent egy szerszámmal csinálok meg.

Remélem,érzitek a különbséget.
Van, és nem kevés... :)

ukcge40u

Akartam mondani, hogy rakjuk át a hogyan marjunk topicba, de olyan nincs.
Pedig marógépekről van szó...
Oktatást bevállalok, tananyagot leadom. :)

Mindegy, vannak itt nálam jóval okosabbak is...

keri

Szép leírás de azt hiszem senki nem vitatkozott ezeken :DD

000000000

Ezt biztos elértad, mert az "órát" a Wattos pörgeti.

svejk

Az aztán jó nagy szívás lenne :)

svejk

Kisebb, pár száz W-os motoroknál akár 0,5 is lehet..

svejk

"Gyakorlatban ha ráírják a VA értéket azt arra szokták használni hogy ennyi teljesítményt vesz fel a konnektorból. "

NEM!!!
Az előbb Te is leírtad a VA az amit mérsz két hagyományos műszerrel és azok szorzata és valóban ez "jön ki a konnektorból" de a forgó-morgó a hasznost méri.
Az egyéni fogyasztóknál nem foglalkoznak a meddő teljesítménnyel (szerencsére), de az ipari nagyfelhasználóknál mindig van COSFI mérő és bizony keményen "büntetik" őket...

keri

OK OK, ebben ti vagytok a profik....francnak pofázok ennyit [#kuss][#rolleyes]

ukcge40u

Igen, nekem is sokat járt tegnap a lepénylesőm.
Szerintem kezd az agyamra menni a honvágy, meg az egyedüllét, és ez szófosásban nyilvánul meg.

Ettől függetlenül nyugodtan oltsatok le, ha már nagyon sok vagyok, mert hajlamos vagyok rá.
Erre is.

http://www.youtube.com/watch?v=Kgg9Dn2ahlM" TARGET=_fnew>Állandó küzdelmeim stílusa... általában én nyerek. :)

000000000

ukcge40u

Nem csaltam, csak átértelmeztem a játékszabályokat... :)

PSoft

Üdv.mindenkinek!
Napok óta keresek "egyvonalas" gravírozható
betűtípusokat.
Hosszas keresgélés után találtam egy linket
http://www.mr-clipart.com/eu/anzeigen_font.php?art_id=2&seite=1&Anzahl=16&strg=" TARGET=_fnew>EZ lenne az,de nem enged letölteni(nevet,jelszót) kér.
Tud valaki segíteni?
Előre is köszönöm.
Béla.

keri

Műszaki rajz szabvány nem jó neked?
Az van az AutoCAD-ben is.

KoLa

Szia PSoft !
próbáld meg CorelDraw-al ott lehet a betűket körvonalként menteni - mindenféle formátumban ,nekem plazmavágónál bevált!