Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Még azonos forgásnál is jó a jobbos csak akkor az anyagot kell gyorsabban forgatni, nem a fúrót...
A balos fúrónak inkább a ferdeágyas gépeknél van nagyobb jelentősége ahol alapból fordítva forgatják a főorsót és ha a csigafúród nem hajtott szerszám akkor nem kell a fúrás erejéig megfordítani a főorsó forgását.

4um5b65d

Simán félremegy egy menetfúró is. Ha pedig a menetnek valami megvezető szerepe van akkor nem illik félremennie.

svejk

Szupi, köszönöm uraim, már érdemes volt ma is olvasni a fórumot!

Motoros

Menet fúrásnál... metszésnél azért forgatják mindkettőt hogy így elkerüljék a főorsó forgásirány váltását, ami rendkivül macerás, sok gép ezt nem is tudta, sőt a patronszorításnál ez némi nehézségeket okozhat...pl kinyillik a patron.
Tehát menetelésnél szerintem nem a félremenés megakadályozása az ok.

svejk

Ezért írtam a 4229-ben hogy sok balost használnak az NC gépeken..
Bár félelmetes ahogy azok a bazi nagy hidraulikus tokmányok milyen gyorsan irányt tudnak váltani... persze 15-20kw-os motorok hajtják a főorsót...

svejk

Qrva jó..tehát elég a fordalatkülönbség értékét és irányát állítani és lehet ki-be hajtani a menetfúrót..
Hogy hogy nem láttam én még ilyet élőbe?

Motoros

A menetfúró az talán csak nem akar félremenni, a metsző az inkább, bár ezekre nagyobb összegben nem fogadnék.

4um5b65d

Igen, én értettem , hogy miért írod, csak kifejtettem a miértjét mielőtt még valaki enélkül az infó nélkül hajtaná álomra a fejét és az információ hiányból támadó rossz érzés rányomja a bélyegét az elkövetkezendő heteire, hónapjaira, míg végül mély depresszióba zuhan...  
És ezt nem hagyhattam....
[#buck]

svejk

4um5b65d

Sajnos elmegy simán. Épp ezért egy hagyományos gépen, ha jól futó menetet szeretnél előidézni akkor azt késsel kell vágnod...

Motoros

Én meg azt hittem hogy az NC korban kihalnak a balos fúrók, hisz a munkadarabot arra forgatják amerre kedvük szottyan, de ezek szerint mégsem. :)

Motoros

Igen ez természetes. De a balos fúrók kapcsán az eddigieket az automata esztergákra értettem.
A mechanikus  (régi) hossz és revolverautomatákon nemigen vágtak késsel menetet, én nem is láttam olyat ami ezt tudná. A tömeggyártásnál viszont meg amúgy is megtette a metsző meg a fúró.
Különben egész más világ ez a kettő, mármint a hagyományos esztergályos (jobb szó híjján) és az automata esztergályos. Ismerem mindkettő tipust...hogy finoman fogalmazzak: nem vegyülnek egymással. Az is igaz hogy manapság már nem is tudnának, hisz az automatás szakik lassan kihalnak.

4um5b65d

Igen , a tömegtermelés az másvilág. Talán 1 éve feszegettem a fórumon egy mechanikus menetvágó gépnek a megvalósíthatóságát.  Aztán valakitől kaptam egy pár képet ami egy revolver gépre szerelt menetvágó alkalmatosságot ábrázolt. Qrva ötletes és primitíven egyszerű dolog volt. Nem lepődtem meg nagyon, hogy az Oroszok műve volt. Épp ezért én is vallom, hogy tudnak ezek az Oroszok, még ha soxor gúnyos mosollyal is használjuk ezt a mondatot. Bár még nem csináltam meg a saját gépemre, de hihetőnek tűnt a 10 másodpercen belüli 20x1,5-es menet.

Motoros

Kíváncsivá tettél. Majd megnézném ha előkerül a fotó.

bmejdz9nu

Még mindig nem értem.... #4216-ben az "alapkérdést"...  
Mire és miért jó egy szerszámot "ellenkezőleg" forgatni...[#fejvakaras][#fejvakaras][#fejvakaras]