Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Levezetés nélkül a végképlet a függőleges esetedre:
t=v*m/(F-m*g), ahol
v: sebesség
F: gyorsító erő
m: mozgatott tömeg
g: nehézségi gyorsulás (9.81 m/s2)

D.Laci

Kösszi! [#worship]
A vízszintesét is leírhatnád. Egyben a képletek topikban.

000000000

D.Laci

Értem én!.... Csak rakd be oda, hogy meglegyen!
[#wave]

000000000

Sziasztok. Nekem van egy Masterwood project 309 cnc-m és ezzel kapcsolatos lenne a kérésem, kérdésem. Nem tud valaki olyan programot ami dwc vagy dxt kiterjesztésű file-t tud átkonvertálni prg-be. (cad file-t alakít át a masterwood progijához aminek a neve cnc fora v1.03). Ha esetleg valaki tud rá megoldást annak maximális THX

000000000

Sziasztok, laikusként érdeklődök a CNC gépek iránt. Kisebb otthoni munkálatokhoz gondolkodtam egy famegmunkálásra alkalmas CNC gépben.
A minimum asztalméret a 40X70 lenne. Mennyibe kerülne egy ilyen gép? Hol lehetne egy ilyet kipróbálni, közelebbről látni...

Először egy élmarógéppel gondoltam 1-2 munkát megcsinálni. Mit szóltok az alábbi link gépéhez?
www.makitaportal.hu/index.php?ksz=%C3%A9lmar%C3%B3
Egy ilyen élmaró nem égeti meg a fát?
Hol lehet jó marókést venni?

köszönöm segítséget.

rboy

000000000

A 40x70-es munkaterület elég pici, viszonylag olcsón megúsznád.

000000000

Heló vbodi, Ez mit jelent, hogy olcsón?  
És marófejet hol lehet venni?

keri

000000000

Ékszert akarsz gyártani a 40mm x 70mm asztalméreten?

ukcge40u

Gondolom centiméter.
Mint írja, laikus.
Laikusok nagyon ritkán beszélnek mm-ben. :)

Szalai György

http://www.gurley.com/Encoders/Gurley03.jpg" TARGET=_fnew>Elmagyarázná valaki a virtuális abszolút encoder kódolás lényegét?
Érdekesnek tűnik, de nem látom át, a működését és anyagot sem találok róla.

KBalázs

A legelsô gugli találatból:
Egy olyan, felépítésében inkrementális enkóderrôl van szó, ami, természetesen abszolút elfordulás jelet ad, de nem sok biten tárolt gray kódból szedi a jelet (azaz nem pl.12bitnyi a sáv) , hanem, egy  egészen rövid elfordulás árán (minden power up után) kalibrálódik, mivel mintegy folyamatos vonalkód van a tárcsán, így ezt induláskor kiolvasva (ez csak 1-2 sáv), illetve ellenőrzésképp folyamatosan kiolvasva tudja az abszolut pozíciót. Tehát van egy inkrementális enkóder, meg a referencia (mint a zéró poz.), csak a ref. folyamatos. Tehát koszolódás/repedés esetén kibukik a hiba azonnal, mert ha nem változik az egyik jel (inc) miközben a másik igen (barcode-abs), akkor hiba van. Végsôsoron olcsóbb így az enkóder (a gyártónak), mert egy sokezres felbontású abs-enkóderhez is csak 3 sáv kell.

(A csak zéró pozíciót tartalmazó abs.enkódereknek egyszer körbe kell fordulniuk pow.up esetén hogy biztosan tudják hol tartanak.)

s5f8tmfv3

http://www.gurley.com/Encoders/Info/7700.pdf" TARGET=_fnew>Itt van leírás róla. Ha jól értem folyamatos indexjel van rajta, így a bekapcsolás után nem kell egy egész fordulat az index megtalálásához, néhány fok elfordulás után tudja a pozíciót.

Szalai György

Köszönöm! Ha ez ilyen egyszerű lenne!
Akkor megpróbálom még egyszer: A kódolásra vagyok kíváncsi.
Hogy miféle szisztéma szerint vágják a hézagokat a tárcsára. Hogyan áll össze az a folyamatos indexjel. Leolvasáskor pedig a három sávot leolvasó optika kimenetéből, hogyan alakul ki a párhuzamos abszolút érték. Mi ennek a matematikája? Erre nem találtam semmit, amitől kiokosodhatnék. Pedig nagyon érdekel.