Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Igen ez teljesen világos hogy normál esetben áramgenerátorral kell hajtani, és azt is tudom hogy a névleges feszültség az ohmikus ellenállás és az áthajtott áramból adódik álló motornál (és ha nem veszem vissza a tartóáramot)

De a motor maximális teljesítményét továbbra sem tudom, pedig praktikus infó lenne a gép méretezésénél.

keri

ja bocs, ez kimaradt, akkor nincs több kérdés

ukcge40u

Ha már ennyire vágjátok, akkor leírná nekem a VA összefüggést? Mármint pl egy motor 10VA.

keri

A VA a látszólagos teljesítmény. Ez az amit meg tudsz mérni, úgy hogy megméred a feszültséget és áramot a fogyaszton, összeszorzod és megkapod.

Csakhogy a villanymotorokon, trafókon és kondenzátorokon a konnektorban lévő szinusz hullám áram és feszültség összetevője eltolódik, vagyis fázis eltolódás lép fel. Ezt az eltolódást COS fi-vel szokták jelölni.
Optimális esetben ez az érték 1 (pl vasalón) de motorokon ez kisebb egynél. Ha megszorzod a látszólagos teljesítményt ezzel akkor megkapod a valós teljesítményt.

ukcge40u

Általában mennyivel érdemes szorozni?
A végeredmény Watt-ban értendő, ha jól sejtem...

Ma nézegettem pár böhöm katalógust benn a cégnél, ötletadónak, és nem nagyon tudtam mit kezdeni a VA megjelöléssel.
Többek között Conrad katalógust. Abban van egy CNC NYÁKmaró, valami 50x60-as munkaterülettel, 8900€-ért. A szoftver még +~200€...

Erősen sokallom...
Pár aluprofil, gyengécske motorok, tényleg csak NYÁK marására jó.

keri

Ja és persze ez azért lényeges, mert a villanyórát a látszólagos teljesítmény pörgeti.

keri

Nem érdekelt még annyira hogy meg is nézzem, de talán 0,9-0,8 körül lehet.

ukcge40u

keri

Igen Watt-ot az a valós teljesítmény jelölésére szokták használni.

Gyakorlatban ha ráírják a VA értéket azt arra szokták használni hogy ennyi teljesítményt vesz fel a konnektorból.

Az hogy mennyi a leadott teljesítmény egy komplex gép esetén az már nem csak a cos fi-től függ, hanem pl. a mechanikai hatásfoktól is. Ezért egy gravírozógépnél nincs értelme valós teljesítményt számolgatni, hiszen  minek a teljesítményét nézed? Az X tengely munkateljesítéményét? Na ezt kiszámolni tényleg szép feladat :)

8eznczh4

Kösz a válaszokat (4174)
A mechanika ellenállását még én se tudom, egyenlőre csak az infókat szedegetem össze, hogy legalább nagyjából meg lehessen saccolni mi mennyibe kerül, stb.
Egy két dolog elspőre nem is tűnik bonyolultnak, aztán ahogy olvasgatom a témákat, néha elbizonytalanodom, hogy nem is bizti az az egyszerűség.
Egy mechanikai kérdés:
lineáris tengely kocsival/lineáris tengely csapágyas csúszóelemmel.
Az utóbbi vszínű olcsobb, de mennyivel jobb az első? van valakinek rá tapasztalata?

ukcge40u

Számolja, akinek két anyja van.
Bedugom a konnektorba, és arbeiten!!! :)

ukcge40u

Van.
Linkelek neked egy lineáris vezeték gördülőképességéről videót.
Én csináltam, amikor felpróbáltam a vezetékeket a keretre. Az elmozdulás több lett volna, csak a kocsik végén ott van a pucolóka műanyag, tehát az mindig súrlódik.
A gépen manuálisan a gyorsjárat 8m/s.http://cnctar.hobbycnc.hu/Sanzistift/CNC/Mozg%e1spr%f3ba.3gp" TARGET=_fnew>Mozgáspróba

ukcge40u

a lineáris csapágy ennél rosszabb, csak annyival, hogy a videón vázolt helyzetben az én 40-es csövön lévő lineáris csapágyaim nem mozdultak volna meg.
Ettől függetlenül az is jó a tervedhez, de az 500/800 hasznos hosszhoz kell legalább 30-as cső, vagy tengely, amire a lineáris csapágyat rakod. Számolgatni kell.
A videón a lineárisok 20-asok.

8eznczh4

Megnéztem, jó!
Csak az a baj, hpogy ezek a nyamvadt kis lineáris sinek, kocsik horror áron vannak - legalábbis ahol én eddig néztem -  
Az SKF katalógusban láttam ilyen golyos kütyüt, persze jó lenne látni élőben is, hogy mit tud.

ukcge40u

Ezek a "nyamvadt kis sínek" megfelelő alátámasztással nagyon sokat tudnak. Meg egy picivel még többet is.
Írj nekem emilt, adok neked egy embert.
Olcsó, jó cuccai vannak.