Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Ennek szerintem nincs matematikája. Ezek nem kapuáramkörök.. Egyedileg kifejlesztett tárcsa az egyedi leolvasó elektronikához (uC). A két képen pl. két eltérô megoldás látható (a linkelt kép, és a pdf-beli kép). A  pdf-ben lévô, ránézésre, egy inkrementális enkóder, ez nagy felbontású, és egy jóval kissebb felbontású gray kódolású abs. enkóder házasságának látszik.  
Ez utóbbit én úgy oldanám meg, hogy a kis (1-2 fokonként egy lépéses) gray abs.enkóder változásainál lenne az "index" jel, innen lehet származtatni azaz számolni a sürû incr.enkóder jeleket. Tehát, mivel a forgásirány adott (A-B jel), ezzel számol a következô gray abs. billenésig, itt ha valami hiba van, az egybôl detektálható és korrigálható, (vagy hibajel kiadható) mivel ismert a két váltás közötti incr.jelek száma. A párhuzamos abs. értéket a uC programja számolja magában (bb. mint a szervó vezérlô a hibajelet), és adja ki amikor kell...
Remélem érthetôen írtam le.
A belinkelt képen más megoldás van, ott valszeg kötött a minta, mint egy vonalkód esetén, és amikor a felismert minta elhalad bármerre, ott az a referencia, onnan kell számolni az inkrementális sürû jelet a következô felismert mintáig.

svejk

A két ellenőrző index jel közt egy számlálóban tárolják amit egy hagyományos inkrement A/B léptet.
Egyébként a párhuzamos kimenet szinte kizárt, manapság valamilyen nagysebességű soros a divat.

De ezek az encoderek ugye csak egy fordulaton belül abszolutak, mig a hagyományosak akár több milló fordulatot is meg tudnak különböztetni.

Miki2

Szervusztok mindenki !
Kérlek beneteket,segítsetek ! Valamilyen rejtélyes okból hetek óta nem tudom használni a cnctar-t.
A képernyőn a következő hibaüzenetet kapom:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Homovics_Miklos/problema.jpg" TARGET=_fnew>Hibaüzenet
A jeszó, és a többi dolog elvileg rendben, Péterrel már magánban egyeztettem.
Segítségeteket köszönöm

MoparMan

a kapcsolódási paramétereknél (ha jól látotm total commandert használsz, akkor alul találod) pipáld be a "passzív mód használata" négyzetet

Miki2

Köszönöm, a CSODA megtörtént.

keri

Józan paraszti elektronikus ésszel, szerintem sorosan van tárolva a pozíció információ.
Ahogy forgatod a 3 vonalkód közül valamelyik mindig kezdi a pozíció kódot. Persze egy 14bites enkódert feltételezve 3 sor nem lenne elég főleg hogy sorosan tárolni a 14bit összes pozíció értékét gyakorlatilag képtelenség, ezért a vonalkódok között mindig akad ami vált és ezzel működtetnek egy számlálót amit a sorosan kiolvasott ritkább pozíciókhoz igazítanak.

Legalább is én így csinálnám.

000000000

hali
valóban én cm-ben gondoltam...
dehát tudhattam volna, hogy nincs gondolatolvasó köztetek...

4um5b65d

Dehogy nincs ... [#vigyor3]
Mi mindannyian gondoltunk valamire, ne tudd meg, hogy mire...[#nyes]

ukcge40u

Dehogynem van.
Kiolvastam a gondolatodból, hogy miben írtad.
Egyértelműen csak jobb néha az élet...[#nezze][#nevetes2][#nevetes1]

8eznczh4

Üdv Mindenkinek.
Én most kezdek ismerkedni a témával, és igen sok mindent találtamm már itt.
A terv egy ~500*800-as asztalméret, z ~100. és fát szeretnék vele marni.
Ezeddig a léptetőmotoros megoldás tűnik a legegyszerűbbnek és legolcsóbbnak.  
Meg tudja valaki mondani, mekkora teljesítményű kell ehhez? És ha a motorra csak fesz, áram értékek vannak, hgoy lehet kideríteni a nyomatékot? Kösz.

000000000

A Te leendő géped mechanikai ellenállását mi hogyan találjuk ki? Ha a mechanikád szép simán fog és könnyedén futni, akkor 1.3Nm-estől felfelé már jó lesz a motor (bipoláris módban). De ez csak egy tapasztalat részemről, semmi tudományos alapja nincsen (méretezés). Az sem mindegy, hogy a fát gravírozni, marni, átvágni (és milyen mélyen, milyen szerszámmal) akarod megmunkálni!
Ha a motorra csak áram és fesz van megadva, akkor sajnos a nyomatéke nem meghatározható (kell az adatlapja is).

keri

Tényleg, az rendben, hogy a nyomatékot tudjuk a motornál, de a teljesítménye micsoda???
Azért az nem mindegy, mert a nyomatékból tudjuk hoyg megmozdítja a gépet, esetleg a forgácsolási erőt, de a sebességét???

Mert ugye ha a gyári feszt összeszorzom az árammal akkor valószínűtlenül kicsi teljesítmény jön ki, nyilván azok csak határértékek amit egyenáram esetén fázisonként kell érteni.

De akkor mi a valóság?

Aztán a szükséges nyomaték.

keri

Meg kell mérni. Egyik fázisra ráteszed a névleges feszültséget, rászerelsz egy ismert hosszúságú erőkart és ismert súlyokat pakolsz rá, amikor lefittyed, az volt a tartó nyomaték. (erőkar hossza méterben*súly tömege*G)

svejk

A léptető legfontosabb adata a nyomatéka és ennek karakterisztikája.
A tengelyen leadott teljesítmény kiszámolását a Képletek, számítások rovat #3-ban találod.
Ez nagyvonalakban alkalmazható minden forgó gépre.

svejk

A feszültséget felejtsd el!
A léptető második legfontosabb adata a névleges árama.
Üzem közben neked ezt az áramot kel áthajtanod, ha törik ha szakad, mégpedig úgy hogy a feszültséget a fordulattal arányosan emeled.

De ennek fizikáját gondolom neked nem kell elmondani hiszem már több mint 10 éve hajszolod a léptetőket.