Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez az esetleges X1-X2 szétcsúszását nem kompenzálja! A Mach3 minden tengelyen keresi a ref.pontot, így a nem felszerelt tengelyek esetén az idő végezetéig keresne!

000000000

Ertem, ezert gondoltam,azt hittem,hogy a slave tengelyeket nem ellenorzi kulon.Tehat, ha lesz egy kis csuszas a ket torony kozt a "hazafutassal" korrigalja magat.[#smile]

4um5b65d

Urak !
Ha egy cnc esztergán menetet is szeretnék vágni akkor a főorsó motornak mindenképp servo mocinak kell lennie vagy egy aszinkron motor + encoder + frekiváltó is megfelel erre a célra ?

D.Laci

Hát az milyen CNC eszterga ami menetet nem tud vágni?:)

D.Laci

Ha fix munkadarabra szánod a masinát. Akkor elég egy fix motor megfelelő áttételel. Főorsóra egy tárcsa 1-vagy 4réssel+ jeladó.

KoLa

Laslie én tegnap már vágtam 16x1.5 menetet a félkész esztergámon - még nem publikus az eredmény .
A főorsó vezérli egy tárcsával (amin egyelőre egy bevágás van ) egy optikai kapu van rajta és ez adja az index jelet a Mach3-nak amit be kell állítani egy bemeneti tű-re.
Rögtön mutatja a pillanatnyi fordulatot is.
Hát elsőre kiváló menetet vágtam de a másodikat ledarálta félkészen - azt vettem észre hogy a kijelzett sebesség néha 700-ról felugrik 1300 körülire és ezt már valsz nem tudta lekövetni a Z tengely, cak néhány pillanat volt de léptető motor befütyült tőle.
Szerintem kevés az egy jel fordulatonként - a leírás azt mondja - ha egynél több rovátkát használ engedélyezze a timing-et és állítsa be!
Ha valaki tudna segíteni szóljon!

ra8nsmk6w

Ha a gépeden egy nagy tokmány van akkor felesleges a négy rés. Ha patronos géped van tokmány (lendkerék) nélkül akkor szükséges. Az oka az, hogy ilyenkor egy fordulaton belül is jelentösen tud változni a szögsebesség. A négy résből az egyiknek dupla széleségünek kell lennie

000000000

Bocs, de a léptető motoros hajtásod meg a Mach
féle játékos 4 réses érzékelő megoldás
együtt katasztrófális komolyabb menetek  
készítéséhez.
Tegyél fel legalább egy 200-300 osztású tárcsát
a főorsódra, cserélj vez.progit, és hajtást.
Ekkor tudsz majd normálisabb menetet készíteni.:)
Egyébként figyelemmel szoktam követni a
gépépítési dolgaidat és gratulálok.
Kár hogy egy ilyen komoly, mechanikát elrontottál azzal, hogy léptecsekkel hajtod.
Szerintem ekkora és ilyen minőségű gépet
már nem szabad erre tervezni, persze ettől még
szép lassan, és ha nem kell gyakran menetet
készíteni, fog ez frankón működni így is.

000000000

Mach3-al is lehet menetet vágni szépet gyorsan. video is van róla. A Mach és szerintem más vezérlő sem tudna mit kezdeni 1500-as fordulaton egy 300osztásu tárcsával menetvágáskor. Itt a nincs arra szükség, hogy egy főorsó körülforduláson belül többször legyen szinkronizálva az előtolás.  

svejk

Nem foglalkoztam még a Mach eszterga részével, pedig kellene..
Ez amit írsz érthető paraszti ésszel is.
De mi az igazi megoldás Mach-ék szerint?
Mezei AC motor frekiváltóval tahos visszacsatolással?
DC vagy AC servo sebességszabályzó körben?
De miként vezérli a Mach a fenti valamelyik kört? PWM-el, és továbbra is kell az 1-4 fogú jeladó?
Valahogy nekem is sántít ez, mintha nem is igazából lenne ez kidolgozva a Mach-ben :(

Én valahogy 4. tengelynek felkonfigurálva tudnám a helyes megoldást elképzelni..

svejk

Ha állandó a fordulat..
De a hobby gépeken bizony spórolósak a motorok és el tudom képzelni hogy anyagba érve meglassul a motor..
Vagy ez a gyakorlatban nem okoz észrevehető linearitási hibát a menetben?

ra8nsmk6w

Én valahogy 4. tengelynek felkonfigurálva tudnám a helyes megoldást elképzelni..  
Igen de akkor a főmotor már szervómotor és hát az egy bizonyos teljesitmény felett már nagyon kemény "beruha"
A mach-nak ez a réses megoldása csak afféle program eladhatósági segédlet, ami még müködik is.

KoLa

Kell még részleteznem a dolgot.
A léptecsek 12Nm-ek de csak félgázon mennek(árambeállításilag)A Z tengelyen van egy felező áttétel ami dupla nyomatékot ad a hosszánnak ami egyébként két golyósorsóval van mozgatva egy elől egy hátul a teherkarok optimalizálása végett.
Tehát elég erős a cucc 5mm-es menetemelkedéssel.
A jeladó tárcsán egy rovátka van mert a leírásban is ezt ajánlották kezdetnek.Mikor először próbáltam álló helyzetben is ezer fölötti fordulatot jelzett a kijelző aztán kipipáltam az activelow-ra és rögtön jó lett, mechanikus fodulatszámmérőhöz viszonyítva kissé ingadozó - nem tud megállapodni,és ezért gondoltam hogy több jel kellene fordulatonként.
És még az is feltünt hogy nagyobb fordulaton stabilabb volt ha viszont lejjebb vettem a fordulatot a Z tengely léptecse rögtön befütyült, ezért gondolom hogy több infó kéne a Mach-nak.
Ez a gép max 1500 fordulatra van tervezve és nem is kell több.
Elektronikailag is lehet itt probléma azt hiszem, mert a számítógép 5 voltját adtam az optokapura és ami lejön azt a 12-es tűre ráadtam, lehet hogy kéne egy ellenállás valahová?

4um5b65d

Az opto környékére nem kell valami schmitt trigger ? Vagy a vezérlő már úgy van kiképezve ?

000000000

Üdv!:)
"A Mach és szerintem más vezérlő sem tudna mit
kezdeni 1500-as fordulaton egy 300osztásu
tárcsával menetvágáskor."

"Vicces" emberke vagy és főleg új még itt a
Fórumon és talán a szinkron szervókról is
keveset hallottál még.
Nagy Zoltán Fórum társunk feltett 9 hónappal egy
videót. Javaslom nézd meg, Ő hogy vág menetet
1500-as fordulaton 200-as szinkron jeladóval.
CNC videó topic #173.