Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Egy 12 Nm-es stepmotor sajnos nem egy "világbajnok"
dinamikában. Vigyázz, nehogy úgy járj,
mint Varsányi, az erő itt kevés. A motor J
sokkal fontosabb.  Ugynis hirtelen fel is
kell tudni pörögni vagy éppen megállni
lépésvesztés, és fagyás nélkül, a gyors és pontos CNC menetesztergálásnak ez a nagy
kihívása.

KoLa

Egyébként ez itt a Hobby cnc és nem szégyellem bevallani hogy már sok sok éve innen gyűjtöm a tudást ebben a témában, és most hogy már mozog a gépem és részt vettem a hatvani talin és láttam hogy itt hasonlóan gondolkodóak vannak, regeltem be ide a fórumra.
Amit tudok fölrakok ide a saját tudásomból ami inkább a mechanikai dolgokra vonatkozik - cserébe kérek segítséget az elektronika és szoftveres problémák megoldásában.
Egyébként évekkel korábban csak a léptecseket dicsérte a közvélemény és én akkor kijelöltem ezt az irányt, most már ezzel a cuccal kell beüzemelnem az esztergát(anyagi okok miatt is)

KoLa

[#worship]OK mit javasolsz a rendelkezésre álló dolgaimmal?Hagyjam abba?

bmejdz9nu

Már megint én...:)
Én is tudom minél nagyobb (Nm) egy léptetőmotor annál inkább veszti a nyomatékát a fordulat emelkedésével...
Sőt minél nagyobb annál kisebb gyorsításokra képes...  
Léptető motor = léptet. Ez a dolga. Az, hogy viszonylag egészen gyorsan is tudja ezt a "funkcióját" ... örüljünk neki :)

Egyébként igazad van... mármint a főorsó encoder felbontásával kapcsolatba...
Talán írd le úgy, hogy ha a főorsó egyet fordul... akkor milyenek a pozició "esélyei" egy menetvágásnál... különböző encoder felbontásoknál...

svejk

Ha van egy 12 Nm-es léptetőd a hozzá való vezérlővel akkor nem biztos hogy egy kis ügyes servora sokat kellene fizetned...
Cserébe szárazabb tisztább érzés :)))

000000000

Nincs azokkal a léptecsekkel semmi baj,
imádom én is őket néha még jobbak is
lehetnek mint a szervók (pl. ha állnak vagy alig forognak éppen.) De hidd el alig lett volna
drágább a géped, ha eleve szervóra tervezed.
És Te egy komoly forgácsoló szakember vagy,
és ahogyan érzékelem a Te géped mechanikája
nagyon szép munka, és nem egészen Hobby
kategória már. És azt meg biztosan tudod,
a visszacsatolás azért minőségi különbség
hajtás és hajtás között.

000000000

Már itt is írkálsz Te nagy vasgyűjtő, a 3-4 kilós
motorok szerelmese.:) Szerintem Neked egy
lendkerék gyártó vállalkozást kellene csinálni,
tuti lenne a sikered!:)))

KoLa

Igen ez valsz így van , ez az EU 175 egy iszonyatosan túlméretezett gép 1954-ből, ezért is tetszett meg, a főorsó házban nagy mérető fogaskerekek vannak , mint az új úgy néznek ki, tehát forgótömeg adott,hitachi L100 frefiváltóval hajtom ami 5.5Kw-os - a motor 3 Kw-os, úgy állítottam be hogy a főorsó max fordulata 1500 legyen , de a menetet 900-on vágtam a Mach3 menetvágó makrójával, csak mikor tévesztett vettem észre a Gkódban 700-as fordulat volt programozva - ez is lehet a hiba oka?

KoLa

bmejdz9nu

Mikor írod át a nicknevedet "MicroServoMotorosra" ? [#hehe]
Persze tudom, hogy neked a kedvelt művészeti formák (habból és balsafából) faragásokhoz gyors gép kell és nem erő:)

000000000

Egyébként ez a menetkészítés egy "kőkemény"
eszterga téma...
Nem lenne érdemes átmenni vele az eszterga
topikba?

KoLa

000000000

Majd viszek Neked egy aranyos 1100 W-os
Mavilor tárcsa szervót a kiállításra,
csakhogy láss egy is "MicroServoMotorosracsodát"
és meglegyen a kielégülésed!:))
Így aztán nem is értem, miről írkálsz itt..
Persze az is igaz, több tonnás gépet mozgatunk
ezzel a mocikával.. Tudod azt szokták mondani,
aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli!:)))

bmejdz9nu

Próbapad, mérő műszerek, terhelés szükséges a bemutatón! Nemcsak egy tengelyvég...

000000000

Én feltétlenül javasolnék jelformálást (Smithtrigert) az opto és LPT input közé! Az is lehet probléma, ha a jelvezeték zavart szed össze (masszívan árnyékolni és az opto tápjára, az optó helyén tápszűrő kondit is rakj)!
Nem biztos, hogy amit látsz ingadozást, az mechanikailag is valós (lehet rossz mérés is)!