Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

99% hogy igen, a tekercselő majd tudni fogja.

jau5ccsn9

jani300

Szia !
Gondolom ezt gyakorlati tapasztalatból írod .
Természetesen elvi akadályát én sem látok , de .
Azonos méretű , teljesítményű de más póluspárszámú motoroknak más a mechanikai kialakítása .
A nagyobb póluspárszámúnak vastagabb a forgórésze gyengébb az állórész vasteste .
Inkább a nagyobb fordulatút tartanám érdemesnek kisebb fordulatúra tekertetni , de nekem nem szimpatikus dolgok ezek .
Pláne a mai végletekig kihegyezett motorokat nem nagyon javasolnám ilyesmire .
Nem kötekedés de kíváncsi vagyok a véleményedre ebből a szemszögből .
És fel sem merült bennem hogy számodra bármi újdonságot is írtam volna most . :) [#integet2]

svejk

Úgy kb. ennyi:

"a tekercselő majd tudni fogja"

jani300

Nem olcsó mulatság ,és miért beszélne maga ellen :)
Szerintem én is tudom ... :)
De csak fel akartam vetni egy lehetséges problémát .

jau5ccsn9

Ez egy igen masszív kis motor szerintem tőlem idősebb és alu a teste Bauknecht gyártmány.
A test bírni fogja a magasabb fordulatot. Remélem a forgórész sem fog szétesni. Nem több KW-os motorról van szó, ahol a forgórész 200-300 mm átmérőjű.

jani300

Ha régi tervezésű a motor az csak előny lehet .
A méreteket a villamos tulajdonságok miatt írtam .
Adott póluspárszámra  más méretek előnyösek .
Természetesen nem arra gondoltam hogy mechanikusan bármi gond is lenne az áttekercselésből .

svejk

No és a Dahlanderekkel és kétfordulatúakkal mi a helyzet, mire vannak optimalizálva?

Ezért írtam, hogy majd a tekercselő megmondja mire lehet számítani.

Kár látatlanban vele foglalkozni, hogy szabadon idézzem egy fórumtársunkat: A hobbystának az is elég ha forog valahogy.

jani300

Gondolom mértél már Dahlanderen áramfelvételeket .
Hát nem a minimális fogyasztásra van optimalizálva szerintem . Kompromisszum van ott is .
Nem megijeszteni akartam .   Még akár nagyobb teljesítményt is elérhet , vagy nagyobb melegedést , de azt kompenzálhatja a modernebb nagyobb hőtűrésű tekercselőhuzal és a nagyobb fordulattal járó ventilátor , ha van .
Kíváncsi vagyok mit hajt a motor és miért kell a nagyobb fordulat .
Értelme csak akkor van az egésznek ha valami speciális beépített motor ,ami csak sok forgácsoló munka árán cserélhető .

jani300

Tekertem ám át régi mosógépmotort kétpólusúra , és volt boldogság hogy szépen ment :)
Talán a 300 as darabolókorong lett rátéve .
Flex akkor még a mesében sem igen volt .
A háromfázisú emberes 42 voltos egyenestengelyű az igen :)

jau5ccsn9

Semmi speciális. Egy fortuna hajtása lesz. A nagyobb fordulatszám csak azért kellene, mert van itthon 2,3:1 HTD tárcsák és szíj. És egy hobbysta abból építkezik, amit talál (otthon). Ezt úgyis tekercselni kell, helyette márt tettem be másik ugyanilyet és ha nem muszály nem költenék másik motorra. Ha nem jön össze, van egy 1,1 KW-os 2840 fordulatú motorom is, de azt kicsit nagynak találom.

PSoft

IdézTekertem ám át régi mosógépmotort kétpólusúra , és volt boldogság hogy szépen...

...borotválta a füvet.

jani300

Akkor itt azért lehet ágyúval mész verébre ...
Vannak a házi vízmű motorok , 500-700 W .
Szivattyú hibásból szerintem szoktak fortunát építeni ,az eleve kétpólusú .
Viszonylag pici újmódi gagyi . De zárt , occsó , ha hozzá tudsz jutni .

jani300

Úri huncutság :)
Arra ott a kasza .
Még a hosszabbítót sem vagdossa össze :)

PSoft

Úgy negyven-negyvenöt évvel ezelőtt...
Hidd el...megváltás volt az, a kasza, meg a sarló után.[#vigyor2]