Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Megint gondban vagyok a sarokcsiszoló feszültségével![#nemtudom]Egy 3,75 kW-os Parker 3F/3F https://www.artisantg.com/info/PDF__5061726B65725F5370696E646C655F426C6F6B5F4D616E75616C.pdf frekvenciaváltóról akarok üzemeltetni egy 200 V-os [#felkialtas] 3 fázisú (8,8 A-es)2700 W-os  300 Hz-es sarokcsiszolót. Működik-e az elképzelésem vagy szerezzek nagyobb frekiváltót hozzá?[#nemtudom]

fn47xk7ei

Még ráadásnak: természetesen a frekvenciaváltó egy fázisról üzemelne.A kimenetére meg néznék valami háromfázisú fojtótekercset mivel a sarokcsiszoló csak 200 V-os. Valaki esetleg próbálkozott hasonló barkács megoldással?

TBS-TEAM

A frekvenciaváltókon be lehet állítani a max. kimeneti feszültséget.Ez lehet akár 200V is.
Az egy fázisról működő frekiváltók  max kimeneti feszültsége: 3x230V. ha nincs korlátozva a kimeneti feszültség.
József

ANTAL GÁBOR

"Az egy fázisról működő frekiváltók max kimeneti feszültsége: 3x230V" .  Én találkoztam olyan frekiváltóval   ( és állítom a nem gyagyik mind ilyenek )aminél 255 V  volt a max feszültség . És a műszaki indok . A DC busz a betáp gyök 2 szerese ami 230 nál kb 320 V. Abból a PWM képes létrehozni a 255 V ot .. Sokszor jó is mert az U/ f töréspont 55 Hz nél fog létrejönni   (  (255/230)*50 = 55 )   Ez kb 23 % teljesítménynövekedést eredményez az 55 Hz es munkapontban

fn47xk7ei

Ok, de a fő aggodalmam, hogy a sarokcsiszolók 3x200 V-osak.Nem fognak tönkremenni a 30 V-al nagyobb feszültség miatt?[#nemtudom]Nemrégen jártam pórul a kis Bosch sarokcsiszolókkal mert kidobáltam belőlük a bonyolult elektronikát...hát sajna csak egy napot bírtak így ki.[#rinya]

fn47xk7ei

Gábor, te tudod melyik frekvenciaváltóról van szó mert neked is jutott egy. No én ezzel a Pakerral szeretném meghajtani a sarokcsiszolókat mivel gyárilag is 300 Hz-en adják le a 8500-as fordulatot.

Devecz Miklós

Van itt valaki, aki ért a python programozáshoz?

Egy py fájlt kellene lefordítani pyc-re.

ANTAL GÁBOR

Ok... ezek 3 f aszinkron motoros sarokcsiszolók .  ( tehát nem kommersz( kefés)  "flex -ek )   Akkor a frekiváltót úgy kell programozni hogy a 300 Hz en legyen a max megengedhető  feszültség . Ha esetünkben ez  200 V akkor 200 V .
  Punk tum
Korábban használtak pl a Digépben ilyen nagyfrekis aszinkron motoros  sarokcsiszolókat( bugatisztítókat )  de emlékeim szerint ezek kb 48 V osak voltak
Egy forgó átalakító adta a delejt vagyis egy kommersz 3 f motor forgatott egy sokpólusú szinkrongenerátort  

Itt a fórumon időnként feltűnik az orosz nagyfrekis birkanyíró motor   az is kb így működött .. Akkor kitárgyaltuk hogy nem szerencsés a 48 V os birkanyíró motort kommersz frekiváltóról úgy működtetni hogy 48 V ot programozunk .  A PWM létrehozza a 48 V os feszültséget de a négyszögjel csúcsa az a DC busz maximuma lesz ami a motor szigetelését akár tönkre is teheti .

A Parkert újra fel kell eleveníteni de saccra tudni fogja

dtb

Szia Lajos! Ha ez az a frekiváltó, amiből hármat vettünk, akkor azon tetszőleges max feszültséget lehet beállítani a saját szoftverével!

dtb

Ha a teljes python fel van telepítve, akkor __ ITT __ és __ ITT __ találsz segítséget.

Devecz Miklós

Most nem tudok pythont telepíteni a gépemre, ezért kellene olyan valaki, akinek már fenn van a gépén, és csak lefordítaná. [#nemtudom]

fn47xk7ei

Szia Béla. Köszönöm, majd megkereslek ez ügyben(tudod, csatlakozó problémám is van meg persze még más is).[#integet2]

TBS-TEAM

Szia Gábor
Nem értelek meg benneteket, téged, sokszor olyan információkkal bombázzátok az amatöröket amivel összezavarodnak mert akkor mennyi az annyi?
[#csodalk]
[#conf].
Én leírtam egyszerüen az alapesetet, hogy megértse és rákötheti a frekiváltótra a motorját.
Ne legyen kételye, minden rendben lesz.
[#kacsint]
Aztán leírod ugyanazt bonyolultabban ,hogy úgy kell beállítani a frekiváltót, hogy a kimeneti fesz ne legyen nagyobb a rákapcsolt motor feszültségénél.
Az egyszerű válaszokkal sokkal előrébb lesznek, mint a kételyekkel.

De lehet én látom rosszul a dolgokat.

Szép estét
Tisztelettel:Tóth József
József

fn47xk7ei

Szia. Nincs nagy gond, ill. nem zavart be mivel ő is röviden ( mint te is)leírta a lényeget... Akkor a frekiváltót úgy kell programozni hogy a 300 Hz en legyen a max megengedhető feszültség . Ha esetünkben ez 200 V akkor 200 V .
Punk tum ... A frekvenciaváltó beállítása inkább a bonyolult mert egy olyan csatlakozó kell hozzá amivel én nem rendelkezem de azt pedig Béla valószínűleg meg tudja oldani nekem . Többször segített már ilyen ügyben.[#worship]De persze köszönöm a te segítő szándékodat is![#worship]

jani300

Üdv !
A frekiváltó témában amatőrnek érzem magam .
De Gábor hozzászólásait hasznosnak éreztem.
Egyszerűen , még számomra érthetően fogalmazott .
Szeretem tudni ,érteni az alapelveket .
A frekiváltó működéséről is innét szedtem össze azt a keveset amit tudok .
Mostanában már egyre kevesebbet kell belekérdeznem a dolgokba .
Az csak hab a tortán hogy én is vettem a szóban forgó Parker ból :)
Nem igazán bízom benne hogy el tudom indítani , de nem sürgős a dolog ... :)