Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Kár, hogy nem tudsz orsót cserélni, valószínű még  a menetemelkedés is jobb lenne 10-esben.

svejk

Hát...igen.
Egy 25x10-es orsóval -Kmajer-nek vannak precíz köszörült dupla anyásak :)- majd kétszer jobb dinamikát érnél el mint a mostanival.
Az áttétel akkor is maradhat az 1:4-hez de figyelj, hogy a kerekek a lehető legkisebb átmérőjűek legyenek.

Sajnos itt a motor sem ideális választás egy ilyen géphez.

svejk

ja. még egy.
A képen nem látszik a másik végcsapágyazás, de oda ne sajnáld az anyagot, stabilan kell rögzíteni az orsót egy ilyen gépnél.

000000000

Kár a mozgatott tömeget hangsúlyoznod, hiszen a hajtástechnikai képletekben, összefüggésekben általában csak lineáris a hatása.
Mint már írtam van viszont sok más olyan paraméter, ami négyzetesen, köbösen, negyedik hatvánnyal játszik.
Nyilván azzal a paraméterrel kell foglalkozni elsősorban méretezéskor, tervezéskor, aminek a nagyobb a hatása. Neked mint "gépépítő mesternek" ezt tudni kellene.
Ennek alapján a nagyfokú hajtás dinamikai különbség világosan látszik pl. egy 20 mm-es és a 30 mm-es átmérőjű mozgató orsó között, a Robsy topik televolt ilyen méretezési példákkal, és a cnctar könyvtáramban is találsz rá még nyomokban grafikon példát.

svejk

Neked pl. a Yaskawa SGMP sorozatú motor lenne ideális.
Ezeknek nagyobb a saját inerciájuk, így jobban illeszkednek az ilyen gépekhez.

Egy szóbeli 400 W-os motorral és 25x10 orsóval az 5 m/s2-es gyorsulás is elérhető lenne.  Csak a lábak bírják! :)

kart emg

Jó ez a nagy munkaterület! Nemrég kerestem CNC műhelyt, ahol 800x760x20 alu lemezt meg tudnak munkálni. Nem volt könnyű találni, végül Tárnokon találtam ilyen céget.

svejk

Ha hobbyra kell akkor gondolom nem akarsz kapkodni.
A lépetős hajtást teljesen elveted?

Ma már a 8-12 Nm-es motorok kommersznek számítanak és akár 20-30 Nm-eseket is lehet kapni.
Akár encoderes visszacsatolással.

Egy 12 Nm-es motor 25x10-es orsóval "szétszaggatná" a gépet, ráadásul akár direkthajtásban is.
De még a mostani orsóddal is menne szépen.

Csuhás

Ilyen esetben nem volna nyerőbb egy feszített két végén befogott orsóval egy forgatott anyás mozgatás? Számolás nélkül úgy érzem hogy ilyenkor elég egy vékonyabb orsó, így az ahhoz tartozó anyának kisebb lehet az inerciája.

svejk

Ugyan nem tőlem kérdezted, de nem.
A forgó anyás megoldásnál muszáj relatív nagy átmérőket forgatni.
Úgy 2000-mm feletti orsóknál kezd el jobb lenni egy ilyen hajtás tehetetlensége.
Ami ugye egybevág azzal, hogy a kihajlás miatt nem lehet a hosszú orsókat egyébként sem gyorsan forgatni.

Csuhás

Hmm, ha két végén befogott és húzott az orsó akkor nem fog kihajolni, így vékonyabb orsó is elég, amihez karcsúbb anya tartozik, amire közvetlenül felszerelhető egy alu bordásszíj tárcsa. Még így sem tud jobb lenni mint egy vastagabb orsó?

000000000

Utána kéne számolni, a negyedik hatvány egy elég goromba függvény, és mivel itt a pörgő anyát is még be kell csapágyazni X mm kritikus konstrukciós átmérő könnyen kialakulhat, ahol már nagyobb az eredő J.
Egyébként ha picit törődünk a hajtások méretezésével, és jól válsztunk motor típust, akkor sokszor az 1:1 áttételre is optimalizálhatunk, és ilyenkor és nyomulhatunk direkt hajtással. Így elmaradhat a "nyűgös" mechanikai áttétel a sok hátrányával (több konstrukciós elem, nagyobb pozicionálási pontatlanság, ...) és nyomulhatunk direkt hajtással. Már csak ezért is megéri ezeken elgondolkozni, és törődni velük.

svejk

De azt a forgó anyát még meg kell csapágyazni is...
Sok kicsi -ami esetünkben nagy, mert nagy az átmérő- sokra megy.

A szóbeli 32x5x1000 orsó inerciája ~ 8 kgcm2.
Ekkor az inerciája egy átmérő 60 x 100 mm hosszú acélrúdnak is.
Persze a forgó alkatrészeket aluból kell csinálni, de hidd el nem leszel előrébb.

Ráadásul az asztal alatt nem is egyszerű kivitelezni egy forgó anyát.

Én több gépnél kiszámoltam alig volt pár eset ahol érdemes lett volna de a bonyolultsága miatt el lett vetve.

Érdemes böngészni a golyósorsó katalógusokat sok okosságot lehet belőlük meríteni.

Bordogh

Had kérdezzem meg hogy ennek a gömbcsuklós eszköznek ami a pneu tengely végén van mi a neve? Esetleg hol kapható?

Köszi!

szf

Mindenki másképp hívja. Gömbcsukló, gömbfej stb
Csapágyboltokban a legkülönfélébb méretekben és menettel illetve anyagminőségben tudsz vásárolni.

Bordogh

Köszi szépen egy karos prés motoros hajtását akarom megoldani egy tárcsával és egy rudazattal, és a két végére tennék ilyet. Hasonlóan mint az alábbi videoban: https://www.youtube.com/watch?v=wXbLxgJnBnI