Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

vadember

Ez több mindentől függ. A motor teljesítményétől, a mdb átmérőjétől,alapanyagtól, fogásmélységtől, előtolás sebessége, késgeometria. Biztos kihagytam valamit, de a nagyja megvan.
Namármost, nekem TOS S28-as esztergám van. Azon 3 KW-os 2880-as fordulatú motor van. A legnagyobb állítható fordulatszám 3150. Tehát az olyan , mintha közel 1:1 ben lenne a fóorsó meghajtva. Ekkora fordulatot persze sohasem kapcsolok, mert holnap is szeretném még használni a gépet.
De a kérdésedre szerintem válasz, mert nemigen fogná le az alumínium ha itt használnám. Hacsak nem vennék mondjuk 15-mm-es fogást.  De lehet, hogy még azt is bírná, mert acélban, 400-as fordulaton lazán viszi a 8 mm-es fogást. Tehát átmérőben 16 mm-t simán leveszek egyszerre.
A forgácsolási sebesség alunál egyébként indokolná ezt a magas fordulatot, mert lapkás késsel 3-400 méter/perc az általában ajánlott vágósebesség.

s4bkvprb

Sziasztok!

Valaki tudna abban segíteni miért van az, hogy Y irányban mindig jó, viszont X és Z irányban csinál olyat, hogy csak balra és felfelé mozog hiába irányítom a másik irányba. Gombbal és G coddal is ugyan azt csinálja. Mach3 at használok tb6600 val.

Előre is köszönöm!

vadember

Végeztem egy ki tudományos számítást.
D:50
Vágósebesség:350 m/p
Fordulat:2786
Előtolás/fordulat:0.1
Fogásmélység:5
Főél elhelyezési szög:90°
Anyag:500N/mm2

Szükséges teljesítmény:1.45 KW

hostya

Talán azért van, mert...

- Nincs kitöltve az ADATLAPOD!!
- Rosszul van beállítva a Mach3-ban a X és Z tengely..

Kelepeisz Lajos

Akkor elméletileg mehetne ha megvan a kellő teljesítmény, és a feladathoz kellő szerszám.
Köszönöm szépen az információt.

s4bkvprb

Adatlap kitöltve így sem lett jó... :D
Jelenleg így van, de próbáltam 1-2 másik portot de nem megy csak 1 irányban. Esetleg más ötlet vagy én állítottam be rosszul?

Devecz Miklós

A step-dir pin jól van beállítva?

s4bkvprb

Igen, (sz.tem) mivel a tengelyek alapvetően mozognak. Az érdekesség az hogy kb 10 percig most jók voltak az irányok(Nem állítottam semmit)...  akkor gondoltam be állítom a motor tuning ba lévő adatokat.. Simán ment, be lett állítva... Még játszottam vele kicsit, utána hagytam és most megint nem jó. :(

hostya

Asztali PC-ről hajtod?  - mert azoknak az LPT kimenete 5V -

Ha Notebook-ról hajtod, akkor lehet hogy az a baj...
- a Notebook(ok) LPT kimenete (általában) csak 3,2- 3,5V.

A TB6600 meg elvárja az 5V-ot..

Vetesi75

A teljesítmény nem minden! Egy átlagos villanymotornak, mind pontosságban, mind merevségben nagyságrenddel rosszabb a csapágyazása, mint egy átlagos eszterga főorsónak.

2am4nwzib

Tormach CNC itt egy átlagos villanymotorral.

s4bkvprb

Igen asztali pc-ről megy. Esetleg van egy másik software ami mach3 boardal kompatibilis vagy más mód hogy teszteljem nem a progival van baj? Nem volt valakinek hasonló?

Csuhás

Alapvetően nem alkalmas. Elsősorban a motorok tengelyét tengelyirányban csak egy hullámos rugó szokta fogni, ez kb lehetetlenné is teszi a forgácsolást. De ha ki is hézagolod a csapágyat akkor jutsz oda hogy egy pár száz wattos motorral kb azt el tudod végezni mint egy lábhajtós órás esztergával. ( Ekkora motor nem a teljesítmény hanem a tengelyméretek, csapágy méretek, és a tömeg miatt kell )

Vetesi75

Az alap probléma a #38807-ben olvasható. Közvetlen hajtás - motorfőorsó a téma. Erre ide teszel egy szíjhajtásúról készült képet...  [#conf]