Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!

Nem tudna valaki segíteni, van ez a Tivéda nevezetű eszköz, kapásból az elején mikor a Wi-Fi modult le kell ellenőrizni a Putty-al, nem tudom kiolvasni a chip tartalmát, ahogy a videón láthat, pedig 2db új modulom is van idehaza. Esetleg valaki próbálkozott már vele?

ywathzay

Eza a tusír
Ez meg a másik.másik.
Ugyanattól az eladótól.

J-Steel

Mennyivel másabb ez a dykem steel blue mint egy oldószeres akryl vastag filc?

vadember

Ezzel nagy felületet könnyebb beecsetelni, egyébként semmi.
A tollal is elérhetsz ugyan olyan fedettséget. Igazából csak a jelöléskor a nagyobb kontraszt elérése a cél. Külhonban lehet sokkal több a rövidlátó ember mint nálunk, ezért használják(?) előszeretettel.[#nevetes1]
Bár azért szívesen megnéznék egy olyasmi gyárat odakint mint nálunk volt a DIGÉP vagy az LKM, hogy pacsmagolnak-e a szakmunkások. Nem szívesen tennék rá nagyobb összeget a TIPP-MIX-en.

ywathzay

Mi annak idején a suliban vízben oldott rézgálicot használtunk rajzolás előtti festésre. Olcsó, gyors.

ywathzay

A kúpok illesztésének ellenőrzéséhez pedig krétát.

TROMF22

Ha már az előrajzolás felmerült...
Nálunk a horizontra vagy nagy marógépekre kerülő öntvény és kovácsolt alkatrészeket egy külön előrajzoló vette először kezelésbe.
Kijelölte a tengelyvonalakat, (azok vetületeit) a középpontokat, a ráhagyások durva határait.
Volt valamilyen - valószínűleg saját készítésű - festék szerű anyaga. Ha jól emlékszem vízben oldható volt, a tejfölnél kicsit hígabb állagú. Szerintem gipsz alapú volt, de más is lehetett benne, mert a színe sötét krém színű volt, viszonylag jól terült és nem száradt nagyon hirtelen.
Kitűnően tapadt a durva öntvény/kovácsolt darabokra és a kiegyenlített száraz felület jó előrajzoló alap lett.
A jelölő karcok felvitele után, a nyomvonalakat, kereszteződéseket pontokkal, pontsorokkal megerősítette.
Felelősségteljes munka volt, rangja volt a műhelyben.

Szerintem így dolgozhattak a DIGÉP, LKM egyedi forgácsoló műhelyeiben is.

hostya

"Volt valamilyen - valószínűleg saját készítésű - festék szerű anyaga. Ha jól emlékszem vízben oldható volt, a tejfölnél kicsit hígabb állagú. Szerintem gipsz alapú volt, de más is lehetett benne, mert a színe sötét krém színű volt, viszonylag jól terült és nem száradt nagyon hirtelen."
===========
Én még az összetételére is emlékszem.. :)

- kb. 1kg "budai föld", (akkoriban a szobafestők is ezt használták a fal festéshez) elkeverve 4liter vízben.
- kb. 20dkg olvasztott csontenyv. (a tapadás miatt)
- 2..3 evőkanál repceolaj. (azért hogy a bevonat ne legyen rideg)
=====
Én anno..,(földrajzilag) az LKM és DIGÉP között voltam ipari tanuló (MÜM 100 Téglagyár u. 2.)
Akkoriban még az előrajzolást is OKTATTÁK a forgácsoló/gépszerelő tanulóknak..

TROMF22

RJancsi

A szép szabályos tömbbe préselt budai föld "piktortégla" néven is ismert volt. Alapvetően egy finomított agyagásvány, amit az enyves festékek "töltőanyagaként" használtak, hogy jobban fedjen.

svejk

Lásd topiccím. :)

Elbizonytalanodtam....

Hogy is lehet képen látható segédpólus rögzítve?

A főpólus az oké, két csavar, vasmag belső fele le, tekercs ki.

De a segédpólus mintha egy anyag lenne a teljes lemezeléssel.
Az rendben, hogy a tekercset a vaspálcikák végén levő bakelit csövecskék tartják, de ha pálcákat ki is húzom attól még nem fog az kb. 4x6 mm-es fazonhuzalból készített segédpólustekercs lejönni, mert túl széles a pólus belső íve. no meg valahogy fel is kellett azt rakni.

Az állórészen kívülről nem találok csavarnyomokat.

Lehet valami váltakozó lemezelés és az acélstift tartja egyben?

Valaki csak szedett már szét ilyent (Jani300 ? :), vagy van itt tekercselő mester is vagy kettő.

(nem rezezni kell, hanem javítani, a segédpólusoknak kicsi a szigetelési ellenállásuk)

svejk

Így talán jobban látszik:

TROMF22

Valamilyen rejtett rögzítési mód abban a háttérben lévő furatban?
(Nem értek hozzá, de lehet hogy így csinálnám.)

svejk

Ott mennek az összehúzató csavarok...

jani300

Csikarc ? :)
De nézem a képeket .....