Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Motoros

Egyélű éles szerszám, amíg nincsen szaga addig nyomhatod neki.
 Ha felgányolja a hasznos oldalára...szőrösödik... akkor válts marási irányt és jó lesz.

ecp4rs0md

Ezt a műszert ismeri valaki, mire jó?

somma

Kapcsolótáblákban voltak ilyen hibarelék.
Úgy működtek, hogy a nagy M alakú kivágáson hibajel esetén a "leeső" háttérlemez eltérő színe láthatóvá vált, piros vagy fekete, de mindenképpen feltűnő, nagy kontrasztú jelzés. Mellette gyakran volt hangjelzés is. Elég volt egy gyors rátekintés is, hogy hol, melyik körben jelentkezett a hiba.
A kis nyomógombbal lehetett nyugtázni, az az a leesett háttér lemezt vissza emelni.
Erőművekben, villamos alállomásokon gyakran lehetett látni ilyeneket. (annó)

Bencze András

Szalai György

ksjus5vax

Sziasztok Pici segítségre lenne szükségem.
Van egy hajtóművem 1:100 áttétellel rajta a léptető motor  hogy kel kiszámolnom a lépését a mach3 motor tuningba? 4 tengelyként üzemelne 360 fokot szeretném be lőni rajta  
Valaki le vezetné nekem?
Köszönőm előre is a segítségeteket. [#worship]

RJancsi

Mekkora a lépésköze a léptető motorodnak? A leggyakoribb a 200 (1,8°) és a 400 (0,9°) osztású. Ha pl. 200 lépés alatt tesz meg egy fordulatot, akkor az 1:100 hajtómű miatt ennek 100 szorosa, azaz 20 000 lépés (step jel) kell egy teljes körülforduláshoz. Ha nem használsz microstepet. Ha igen, akkor azzal is be kell szorozni. Pl. 1/16 microstepnél a 20 000-t még 16-al fel kell szorozni, így 320 000 lépés tesz ki 360°-ot.

ecp4rs0md

ksjus5vax

1.8 fokos próbáltam ezt de valamiért nem jó. A vezérlő pöckök leolvasva  Microstep Resolution Setting 2000 az most menyi ?
10 mikrólépés ?

vadember

Kb. 1 Fabatkát érhet. Sok százat dobtunk már a szemétbe a vezénylőtáblák korszerűsítése miatt. Ahol még használják, ott is van bőven tartalék belőle.

ksjus5vax

Kicsit rossz a minőség de OFF On On OFF

PSoft

Igen!

Annyit mindenképp, hogy szétszeded...
Készítesz pár jó fotót a belsejéről is, majd...
Némi szöveggel fűszerezve, bemutatod nekünk a "boncolós" topikban.

Aztán, hogy utána összerakod, vagy sem, az már a Te dolgod.:)

vadember

Az a baj, hogy nem értetted meg amit RJancsi írt. Pedig ettől világosabban nehéz megfogalmazni.
Te most a vezérlődön 2000 mikrolépést állítottál be.
Tehát amit ott Ő példának a 1/16 os lépésnél írt te cseréld le a 16-ot 2000-re.

ksjus5vax

Értetem csak valami nem jó 22.25 írtam be kb akkor ér körbe
és ez csak hasra ütés csak szeretném pontosra beállítani.

RJancsi

@Vadembernek is: a Te meghajtódon másképp jelölik a mikrolépést. Amit én írtam (1/16) azt jelenti, hogy az eredeti lépésközt pl. 1,8°-ot 16 lépésre osztja fel. A Te meghajtód step/rev-ben adja meg a microlépést, azaz lépés/teljes fordulatban. A 2000 nem azt jelenti, hogy az 1,8°-ot osztja el 2000 mikrolépésre, hanem hogy 2000 lépés alatt tesz meg a motor egy teljes fordulatot, a 400 alaplépést "ötödöli" (1/5 microstep). Még nem találkoztam ilyennel, általában binárisan, a kettő hatványaival variálják a microstep-et (1/2, 1/4, 1/8, 1/16 stb...)
A jelenlegi beállításodban (ha 1,8°-os, 400 step/rev motorod van), akkor egyszerűen a 2000-et kell a hajtómű 1:100 áttételável szorozni, tehát 200 000 lépés/fordulattal megy a géped.