Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

4ep4jzk7b

Sziasztok !

Egy Hsz-szel válaszolok mindenkinek aki segített információval .[#mf1][#taps]

Tehát : Nagyon köszönöm MINDEGYIK !! hozzászólónak , a
segítségét !!.

És ,ami kimaradt igen egy hajtóműves motorról van szó ,de

nem tudtam teljesen beazonosítani .

És még valami : akitől vásároltam azt mondta , hogy Kb 2800 /perc a fordulata ,ezt egy "villanyszerelő" mondta neki .

--Ez aggasztott mert akkor 2 pólusú lenne .Jól tudom ?

Na , emiatt voltam bizonytalan .....levettem a venti oldali  védőburkot , megjelöltem a tengelyt , és kézzel
 körbetekertem  kb  11,75 (csak "szemre " mértem )  motorfordulatra volt 1 kihajtó tengely fordulat ...tehát ha igaz a 125 ford. / perc akkor valóban 1440 körül van a fordulata magának a motornak .

Még kérdeznék valamit : Egy másik motor is van amit használok arra van a freki váltó hangolva (1400/perc) Okoz -e valami gondot ha nem állítom át 1440-re amikor ezt a motort használom .

Még egyszer nagyon köszönöm :) [#taps][#taps]

Üdv : öreg

4ep4jzk7b

Szia !
Köszönöm a válaszodat privibe is :)
!

svejk

A frekiváltót igazából nem érdekli, hogy hány pólusú motor van rajta.
Ha kéri is a menüben a megadását csak azért, mert van rajta fordulatszám kijelzés és az pontos legyen.

De a valóságban minden a frekvenciától függ.

RJancsi

Ezzel nem értek egyet. Amikor a Commander SE frekiváltómra egy másik motort kötöttem, egyáltalán nem lehetett szabályozni, bekapcsolásnál egész addig gyorsult a motor, amíg a frekiváltó le nem tiltott. Kiderült, hogy a pólus-szám nem automatikusra, hanem fix 4-re volt beállítva. Miután átállítottam a frekiváltó magától "rájött", hogy ez csak 2 pólusú motor és azóta tökéletesen műxik. (Más kérdés, hogy azóta fix 2-re állítottam, hogy az első bekapcsolásnál ne kelljen fél percet várni, mire leteszteli mi lóg rajta.)

TROMF22

Milyen tapasztalatotok van ezekkel a kis kínai jelölő lézer keresztekkel? (650nm 5mW roter Laser-Kreuzstich  D12mm)
Az adok-veszekben is felbukkantak korábban.
Van olyan ami állítólag fókuszálható.
Rá lehet-e állni a kereszttel például néhány tized mm pontossággal egy rajztűvel előrajtolt középpontra, ami esetleg pontozóval is meg van jelölve.
Olyan 50-60 mm távolságban lenne a tárgy.
Mennyi lehet ilyenkor a vetített sugár szélessége?

ywathzay

Egy NC bekezdőfúróval minimum olyan pontossággal rá tudsz állni egy pontozásra, és még külön védőszemüveg sem kell hozzá. Nem jó használni, én 20 perc után kukába dobtam. Persze ez csak az én véleményem.

TROMF22

Ismerem ezt a lehetőséget, de ehhez a szerszámot cserélgetni kell.
Készülőben van egy mágnestalpas kis fúró alkalmatosság.
Persze nem Weldon száras koronafúrókhoz, azoknál a kis központi kitérőcsúccsal egyszerűbb középpontra állás.

Csak hagyományos csigafúrókat használnék, amelyeket nem szeretnék minden új középpontra álláskor ki-be rakosgatni.
Erre keresek valami kisegítő megoldást.
Tartottam tőle, hogy ez a jelölő lézer sem lesz az igazi.

svejk

Valóban, pongyola voltam vectorosoknál számíthat.
Gondoltam kezdőként csak nem ilyen bonyolulttal kezdi.
De innen nézve a kérdés is béna mert nem írta milyen frekiváltó.

Itt is igaz, hogy végig kell járni a szamárlétrát ha tényleg sejteni akarod a dolgokat.
Persze az is lehet soha nem lesz több dolga frekiváltóval.

Devecz Miklós

Van egy Straus ST/MACP-44B AirBrush Kompresszorom (tartályos).
Eddig tette a dolgát, de az utóbbi időben sokat köhög.

Hidegen még elindul néha, de ha eléri a négy bárt és lekapcsol, akkor már nem hajlandó újra elindulni, illenkor egy buggó hangot hallat. Mechanikusan nem találok hibát, ezért elektromos bajra gondolok.

Lehet, hogy az indító kondenzátor adta meg magát?
Lefotóztam, hátha valaki felismeri, és tudja a beszerzési forrást.

4ep4jzk7b

Szia RJancsi !

Nálam mindkét motor 4 pólusú szerencsére .

A névleges fordulatuk nem egyezik : 1400-1420 , és 1440 vagy 1480

Tehát Kb 60 - 80 ford. különség van

Üdv : öreg

ywathzay

Van olyan is, ami 1 pontot "mutat", nem keresztet. Talán az jobb megoldás, azt átlósan is be lehet tenni valahová és adott magasságnál beállítod a középpontra mutatást. Azzal a kereszttel nekem az volt a gond, a marógépben patront kellett cserélni hozzá, vastagok voltak a "szálak", és csak olyan távolságról tudtam használhatóvá beállítani, hogy sokat kellett emelni- süllyeszteni az asztalon. Így ha csak kicsit kell pontosnak lenni, szemre központozóval -úgyis azzal kezdek fúrni- ha meg nagyon, akkor előbb felveszem a nullpontot, majd a mérőlécek vezetnek.

TROMF22

Sajnos ahogyan nálad is, mindig a magassággal van a gond.
Rövid, vagy rövidített csigafúrók használatával még kiegyeznék. De úgy tűnik, hogy a fókuszáláshoz meg az eszköz elhelyezésére így is kevés hely marad.
(Anélkül, hogy mégis ki kelljen venni a fúrót.)

Valami kis lebutított(nem százados)mérőmikroszkóp-szerűség lenne jó.
Hasonló mint a Deckel vagy Aciera marógépek tartozéka, csak laposabb kivitelben és nem az orsóhoz illesztve, hanem a géptesthez pozicionálva.
És persze valami gyorscsatlakozós kapcsolattal, mint a fegyver távcsövek felerősítése.
No keresgélek tovább...
Az optikai rész már biztosan ki van találva.
Vagy lehet, hogy az egész elmélkedés is, csak még nem találtam rá.[#heureka]

RJancsi

Őszintén szólva amikor itt a fórumon megvettem életem első frekiváltóját fogalmam se volt, hogy egyáltalán létezik vektoros is. Az első "próbamotor" szerencsémre pont passzolt a beállításaival. Amihez vettem (asztali állványos fúró) elsőre komoly kihívást jelentett.

jani300

Üdv ! Frekiváltó . Hát , avval kezdi az ember amihez hozzájut , hobbyban talán . Ha az egyszer már kidobott gépnél drágább a frekiváltó , meg nem is értek hozzá , sok választás nincs ,amit találok avval bohóckodok .
Már adtam egyszer feszültséget a nord -ra .
De végig kellene olvasnom az egész frekiváltós topikot ,tudom ,szinte minden le van ott már írva .
Egyenlőre figyelem miket írtok :)

J-Steel

Mi a neve annak a külső menettel ellátott 30-as átmérőjű 8mm lapos a közepén 15-20 átmérőjű lyukkal ellátott acél izének, amivel a csapágyat lehet belső menetes hüvelybe erősíteni.  
 Az említett izén két pötty van, hogy ezzel a szerszámmal (aminek a magyar nevét megint nem tudom) be lehessen hajtani.:
https://www.otto-meyer.de/shop/images/product_large/Artikel/amf133_0.jpg