Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Béni

Értem.
Ez esetben ~ 47 m/perces vágósebességgel nem messzire fog jutni a kolléga.
(Szerény tapasztalom alapján 10-15 m/perc lenne a javaslat hosszútávú szerszám használatot tervezve.)

gaben

Sziasztok,

múltkor megjött a LED-es hőmérséklet kijelzőm.
LED hőm. kijelző

A kérdés, hogy más típusú hőmérő szenzort rá lehet e aggatni? Nem találtam róla semmit, hogy ezt vajon mivel szállították, ill. K típusú hőelemet ír az oldal, de azt nem, hogy az hány Ohm-os és milyen hőmérséklet tartományban érzékel.

A következő lehetőségeim lesznek:
NTC10, NTC47, vagy PT100    
Ezek közül melyiket lehet rákötni, hogy mérni tudjak 0-100C-ig?

Persze ha nem marad más, akkor veszek egy másik kijelzőt.

köszi a segítséget, Gábor

D.Laci

Nagyjából úgy szoktam számolni, hogy legnagyobb átmérő (mm) x 10 =max. rpm. (automata acél és jól forgácsolható acélok, a szívósabb keményebb anyagok max. 5-tel szorzom.)
Alunál háromszor nagyobb a fordulatszám.

000000000

A szakirodalom gyorsacél szerszámra 30-60 m/min vágósebességet javasol (én így is ~ középértékkel számoltam). Ráadásul ez egy sokélű szerszám, ahol a fogankénti előtolás optimális értékét alacsonyabb vágósebességnél nehéz lenne még megközelíteni is, azaz igen intenzív lesz a kopás, lőttek az éltartamnak a te esetedben.

Rabb Ferenc

A link szerint egy 45cm hosszú vezetékkel rendelkező "K" típusú hőelemmel van szerelve a hőmérőd. Mi a baj vele?

A hőelemnek egyébként nem az ellenállása a meghatározó, hanem annak a két különböző fémnek az anyaga ami össze van hegesztve az érzékelési pontnál. A hőmérséklet mérése a melegítés hatására létrejövő mV nagyságrendű feszültség mérésével történik

Vagyis az általad felsorolt érzékelők egyike sem köthető a hőelem helyére :(

Egy kis irodalom

000000000

Ez a módszered elég helytelennek tűnik, mondhatnám elvi hibás, hiszen a szerszám átmérővel a fordulatszám fordítottan arányos, és nem egyenesen.

gaben

Ennyi elég is köszönöm, akkor rendelek PT100-as kijelzőt. [#wave]

Béni

Nem akarok belebonyolódni a fogankénti előtolás témájába, mert tényleg nem szándékom vitatkozni.
Viszont konkrét gyártói ajánlást tudok mutatni: (C45 ~600 N/mm2 szakítósz.)
Milling-cutter_ML112.pdf

D.Laci

Igaz!
Maradjunk a 9000/átmérő és akkor minden jó! :)

000000000

Megegyeztünk, hiszen egy acél kategórián belül is akár +-20 %-os lehet a szilárdsági eltérés az egyes gyártmányok között, és nyilván minél keményebb egy anyag, annál inkább lejjebb kell venni a vágósebességet. Ráadásul azt se tudjuk, milyen mértékben lett előmunkálva a horony, amikor ezzel a szerszámmal kezd el majd forgácsolni, ez is korrigálhatja a végeredményt.

D.Laci

Azt nem is említve, hogy HSS szerszámok között is nagy a szórás minőségben. :(

2f428kduf

Hogy jön ide a Pt100, az ugyanis egy 100 ohmos ellenállás platinából, a K tip. pedig nikkelcrom-nikkel hőelem. Ez utóbbi kb.40mVolt-ot ad 1000fokcelsiusnál. Tehát aktiv, a hőellenállás nem.

fakukac

Üdv Urak!

Segítségre lenne szükségem!

Kb 60-70m földkábelre lenne szükségem.
Szeretném a műhelyt a kert végébe telepíteni.
Kérdésem az lenne, hogy milyen keresztmetszetű földkábelt vegyek, ami elbírja a gépeimet...?
A legnagyobb villanymotorom a gépeken 2,5KW
A többi mind jóval kisebb teljesítményű, és egyszerre nem igazán mennek a gépek soha.
Illetve nem is igazán tervezem nagyobb teljesítményű gépek használatát.
4x16-os alumínium földkábel elég lehet ehhez?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Ui: ha valakinek lenne ennyi eladó, érdekelne!
Üdv:Zsolt

gaben

Csupán azért, mert a Pt100-hoz találtam kijelzőt az ebay-en, a többihez meg nem. ;)

jani300

Mekkora a biztosító értéke a betáp oldalon , avval számolj .
A viszonylag nagyobb hosszúság miatt ,egyel nagyobb keresztmetszetet is alkalmazhatsz , mint amit a biztosítás értéke megkíván . Nem terhelés felől méretezünk .
De egy 16 négyzetmilis földkábel 25 A el biztosítható .