Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Egyébként arra kell ügyelni, hogy meglegyen a hálózati feszültség. Ha gagyi hosszabító miatt beesik, akkor az elektronika nagyon rákompenzál és elszállhat a FET, meg esetleg a vezérlés. Eddig kizárólag ilyen miatt romlott el gép a környezetemben.
Mondjuk nem értem miért nem tudják erre felkészíteni a vezérlést. Gondolom amelyikre azt írják hogy aggregátorról használható az ilyen.

Szalai György

"egy 20 Kw körüli ,hagyományos, katonai műhelykocsiban volt"
Nem az EVIG gyártotta véletlenül?
Rémlik, hogy készítettünk ilyeneket a múltban a honvédség részére.
Valami SHX vagy hasonló nevű típus volt.

keri

Te nyilván profi vagy, de magunk fajta amatőröknek megfizethetetlen amikor nem 50Hz-el búg az ív, fröcsögve, hanem szépen egyenletesen ég, szabályozza magát, könnyedén gyújt, nem ragad le, szép lesz a varrat, és mindezt úgy hogy a komplett gép a vállamra van akasztva és nem fáradok el a cipelésében.

Szóval soha többet trafósat, még akkor sem ha a teherautó méretű trafósból is biztosan van kellően profi és jó, amivel 30 év gyakorlás után már tudnék ugyanilyen minőséget hegeszteni [#integet2]

keri

Ezzel akkor sokat segítettél, hogy milyet vegyen [#hehe]

jani300

Könnyen lehet ,de nehéz most megnézni . Máshol takarítok , került is elő sok minden :)

fn47xk7ei

Nem vagyok profi és megpróbálok mindent a maga helyén kezelni . Már többször is leírtam , hogy szerintem és persze mások szerint is vannak előnyei és hátrányai mindkét fajtának . Én nagyon ritkán hegesztek már bevont elektródással és melóhelyen és állványzaton tökéletes de műhelyben rögtön a co2 hegesztőhöz nyúlok . Sokkal mélyebben beolvad vagy vékony anyagot jobban tudom meghegeszteni és kényelmes dolgozni vele . Különleges tudású gépre meg nincs szükségem ( impulzus meg hasonlók ) ergo a trafós a co2 hegesztőm és a plazmavágóm tökéletes választás volt számomra . Az inverteresem is háromfázisú így az is csak műhelymunkára jó de csak a sarokban porosodik egyszerűen nem használom . Ha meg majd egyszer olyan munkám (kerítés-helyszíni-stb) lesz amihez egy kis inverteres lesz csak jó akkor veszek egy olcsó 140-160A-es könnyű kis gépet vagy elkérem a vőmtől a kis gépét .Azt viszont gondolom tudod , hogy sok plazmás cnc használó cseréli vissza az inverteres gépét trafósra mivel a mobilitás ott nem számít viszont sokkal határozottabban működik a trafós és az élettartama is jóval hosszabb .Egy komolyabb inverteres plazma javításának költségeit meg gondolom nem kell ecsetelni , leírni .Tehát mindent kezeljünk a helyén . Nem lebeszélni akartam a fórumtársunkat az inverteres gépről csak a beszélgetés közbeni témák hozzák az újabb meg újabb hozzászólást .Igazából én csak azt jegyezném meg - 100 A-es gépet senki ne vegyen ! 140-160 A-es ami rendelkezik annyi tartalékkal amire szükség van vagy lehet otthon . Szervíz háttér a másik nagyon fontos . Nyugodtan lehet venni kínai gépeket mert olcsó és otthoni munkára ár-érték-használhatóság arányban tökéletes választás . Viszont azt még ajánlanám ha lehet ha lehet a diszkrét alkatrészekkel gyártottakat válasszák ne az általam belinkelt smi-s panellal rendelkezőket mert a javításuk egyszerűbb ebből fakadóan olcsóbb is .

jani300

Ezt a mondatot megerősíteném , én is így gondolom   "100 A-es gépet senki ne vegyen ! 140-160 A-es ami rendelkezik annyi tartalékkal amire szükség van vagy lehet otthon "
Akár pancserként is :)

keri

Nem tudom mire cserélgetik a plazmavágósok az gépüket, mert én nem vágok plazmával, és hobbi hegesztésről beszélek.

Én AWI-val és bevonatossal hegesztek. Mindkettőt kiszolgálja a közel 20 éves 140A-es inverterem. Igaz akkoriban 100ezer körül vettem, de ez kellet az AWI-hoz. A trafóssal nem működött, hiába van egyenirányítva.

keri

Ez a gépem van...
Durva hogy ugyan annyiba kerül...pedig már eljárt felette az idő....és hogy már csak 130A-esnek árulják [#hehe]

fn47xk7ei

Én meg azt hittem , hogy a trafós-invertres gépek összehasonlításáról csevegünk . A plazmavágás pedig nagyon közel van a hegesztéshez elektromos szemszögből nézve .Lássd pld. CT416 egy kombigép .Azt meg nem értem , hogy trafóssal miért nem működött az AWI-s hegesztés ? Tökéletes trafós AWI-s gépek vannak . Vagy nem az volt a gond , hogy MMA-s géppel akartál egyszerűen AWI-zni ? Mert hiába tök egyformának tűnnek a bevont elektródás technológia kétszer akkora ívfeszültséget igényel mint az AWI - megint kihangsúlyozom ÍVFESZÜLTSÉG - mert másik topicba kiveséztük , kivitatkoztuk . De még egyszer - MMA V(ív)=20V+("A"x0,04)V míg az AWI V(ív)=10V+("A"x0,04)V .Egy jó trafós AWI-s gépben akkora a fojtó tekercs majdnem mint egy kisebb gép főtrafója és ezekkel volt jó AWI-zni. Az kevés ha valaki sima bevont elektródás gépre rátett egy egyenirányítót meg gázszelepet meg pisztolyt meg... - bár mindennel lehet mindent baszkurálni . Az AWI-zás otthoni előnye a nagyon vékony lemezek hegesztése amit mással már nem megvalósítható arra meg pont a kisteljesítményű trafós házikészítésű fillérekből elkészített a legalkalmasabb mert az inverteres gépek nem az áramot szabályozzák hanem a kitöltési tényezőt ezért gyakran akadoznak 10-20A-es hegesztő áram beállításnál . Szóval maradjunk abban - kinek mi tetszik jobban azt használja .

fn47xk7ei

Nem akarom ezt a gépet sem gyalulni mert én is ismerek ilyen gép tulajdonost és ő is isteníti - volt ilyenem is de 20E-ért megszabadultam tőle (van benne egy kis kerámia lapos vezérlőkártya tán SG3525-össel) . Sok mindent gyűjtök és gyakran beleszaladok egy-egy hegesztőgép vásárlásba - az asszony szerint már orvosilag is kezelhetetlen vagyok .

000000000

Az adot munkaáramnál a bekapcsolási idöt fizeteti meg a gyártó hobbi gépeknél max áramon 10...30% szokot lenni....[#circling]

jani300

Nem baj az a 30 százalék .
A 100 amper kevés . Szeretek kicsit nagyobb árammal hegeszteni . A szomszéd legalább kétszer annyi ideig villog
a 100as nudli trafójával mint én .
Kivágatott vele egy kapuoszlopot az önkormányzat .
Mikor lehetőség  adódott azonnal jött ,hegesszük vissza .
Kis nudlival visszahegesztettem a betonból tőben  kivágott zártszelvényt . Éjjel már jött is a kommandó , ki akarták törni , hát nem jött össze :)
Most nem kell találgatni , teljesen jogos és törvényes volt az oszlop visszaállítása . A rendőrök betörése pedig teljesen törvénysértő , de egy hónapig csesztették .

000000000

igen pláne ha hosszabitozák is még....

érdemes szétnézni mi van a doboz alat ezeket boncolgatják szakmai forumokon rendesen....
https://www.aliexpress.com/wholesale?ltype=wholesale&d=y&origin=y&blanktest=0&SearchText=welding+pcb&tc=af&initiative_id=SB_20170726080824&isViewCP=y&catId=0

kg0sy39yf

Beadta a kulcsot a játszadozós felső maróm (chau-chau)

Kikapcsoltam és soha többé nem lehetett be![#nemtudom]
Érdemes javítani?
Kb 100-150 munkaóra lehet benne összesen!