Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

"Minthogy aggregát és aggregát között óriási különbség van "

000000000

Minthogy hegesztő és hegesztő között óriási különbség van

fn47xk7ei

Az egyszerű trafós hegesztőgépeknél nincs gond az aggregátorról való hegesztéssel de az invertereseknél kockázatos és pár embernek működött is de sajnos reklámozták is . A kísérletezés pedig elég drága hobbi egy átlag embernek . Amikor leesik a feszültség egy bizonyos szint alá akkor a vezérlés összeomolhat de másik probléma a túlfeszültség mert van egy "köcsög" alkatrész ( varisztor)az inverter bemenetén aminek az anyaga sajnos öregszik a használattól azaz mikor levágja a túlfeszültséget - no ez az öregedés folyamat aggregátoros üzemnél nagyon felgyorsul és mielőtt eldurran nem tölti be a szerepét azaz nagyobb feszültség juthat a gépre .

000000000

Pont ezért maradok a jő öreg vasmagos gépeknél.
Főleg ha "hobbyra" kell ahol nem igazán van hurcolva, csak néha megvarr pár vasat az ember.
Nem mint amikor 95 méteren + 15 a gép teteje kellet ívvel lefújni egy lemezt, hogy hozzáférhető legyen a víztelenítő és ne keljen átbújni a korláton a leeresztéséhez.
Oda a hetrát érdekesen cibáltuk volna fel, még a zuhanásgátló rácsba se fért volna be ! [#nevetes1]
De egy hetra 100/160 gép jófosáson 12000-20000Ft körül már utánad vágják.
Hobby gépnek meg tökéletes, 1000X jobb mint azok a vackok amiket áruházláncok veszegetnek 28000-ért

remrendes

Kicsit ellentmondast erzek, ha nincs hurcolva, akkor altalaban nem kell aramfejleszto.

000000000

Nem ellentmondás csak nem mindenki hobby szinten űzi nézd meg az előző hozzászólásom és értelmezd is !

remrendes

Lehet nekem van csak koran :)
...maradok a jő öreg vasmagos gépeknél... ...Oda a hetrát érdekesen cibáltuk volna fel...
Igaz ez MIG, de melozni en is egy 425-os trafos Linconnal melozok, otthonra viszont inverteres Jasic a befuto. Ha ilyen arban lett volna Kemppi, akkor a melos is inverteres lenne.

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!
Szerintetek ez a hagyományos 11,5kg-os aluminium gázpalack bírná a 8bárt?

fn47xk7ei

Igen , lehet sorolni a trafós és az inverteres gépek előnyeit és hátrányit . Én esetem : mikor kimentünk a csigazabálókhoz dolgozni a hajógyárba a társam már a megérkezés estéjén összekülönbözött a szálláson egy emberkével . Hétfőn az első munkanapon mi újoncok a társammal maradtunk a munkaosztás végére - persze , hogy az az emberke volt a csoportvezető akit a haverom megsértett . Ránk nézett ... ja ti is itt vagytok ? Ott a szerszámos láda és egy 200A-es hegesztőtrafó azzal kezdjétek el új terepen a 13. emeleten a munkát . Jelzem Queen Mary méretű hajóról volt szó és olyan stádiumban volt , hogy a külső személyi liftek még nem üzemeltek . A szintek közötti távolság nem ám a nálunk megszokott szabványos 2,7 m hanem néhol 5-6 m is volt . Mindenesetre leizzadtunk mire fellépcsőztük a trafót és a ládát a 13.-ra . Adtam is utána hideget és meleget a Gyula barátom fejére . De most már befejezem a hegesztő témás ámokfutásom mert biztosan van akit untatok .[#worship]

fn47xk7ei

Pont itt vagyok így válaszolok . Biztosan bírja mert bele is van ütve a max nyomás . Plusz én is most tervezem a PB palack beszerzését a plazmavágóm szárazlevegő pufferjének .

fn47xk7ei

Kelepeisz Lajos

Ennek örülök, akarok egy nagyobb komoresszort építeni ami nem rohad el 5 év alatt, rakok rá egy Zil iker kompresszort , aztán majd meglátom, már csak keresnem kellene valakit aki tudna AVI-val hegeszteni.

keri

Hegesztőgépet nem a barkácsáruházból kell venni, hanem szaküzletből...mondjuk barkács áruházból még facsavart sem vennék mert az is hulladék és túlárazott. Na akkor ezzel az üzletpolitikával gondold el milyen lehet az a hegesztő ha 28-ért még túl is van árazva.
Az 1-es pálcát is csak 10%-os idővel tudják leolvasztani [#hehe]

Mondjuk nekem elég régi hegesztőm van, de trafósat soha többé nem akarok látni, hobbiból sem. Kb. mint a léptető motor és az AC szervó közötti különbség. [#bee1]

jani300

Üdv !
"forgódiódás szinkrongenerátor" , na megint egy csúnya káromkodás :)
De jobban belegondolva ,lehet láttam már ilyet .
A vasúti kocsik kereke által hajtott generátor lehetett ilyen . Egy kifordított körmöspólusú autógenerátor adja a gerjesztést mozgó alkatrész nélkül .
Kettőt láttam bontva ,de le voltak égve . Nagyon tetszett , de azóta sem találkoztam vele .

fn47xk7ei

Én meg fordítva látom - volt anno egy Rilon 40A-es inverteres plazmavágóm és rövid idő után eladtam . A MÉH telepen túrtam egy 45A-es NDK-s gépet és kis átalakítással már magasan veri a 40-50A-es Kínai inverteres gépeket . A hagyományos occsó plazmafejeket 5 perc használata után megsemmisítette . Az üzemi feszültsége 150-160V nem 85-100 V. Az üresjárati pedig 350V és az Esab 100A-es gépi fejet könnyedén indítja . A trafós ( persze csak a jól tervezettre gondolok )még akkor is üzemelni fog mikor már a második inverterest is a kukába kerül . Persze mindennek meg van a helye és nekem is van inverteres MMA hegesztőgépem de jelzem annak súlya is 18 kg !