Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

8e8gzzjjj

Szalai György

Az biztos, hogy éles kell, legyen.
De mi az, hogy éles? Mert a 67 HRC kemény anyagokhoz készült maró is éles, fához meg mégsem jó.
Élgeometria.
A fához készült marók él kialakítása és forgácstere fához ideális.
Az élezésen eldől, hogy játék lesz-e vele a munka, vagy szenvedés. Szépen vágja az anyagot, vagy túrja, égeti.
Házilag jól élezni nagyon körülményes, ezért azt kerülöm. Olyat veszek, amit hobbyban sosem kell élezni.
És ne legyen gagyi, mert azzal csak szív az ember, az olcsó végül drága.

Ezeket használom, nincs okom panaszra, ajánlom is.

De még a jó geometria és az él tartósság is kevés, kell a stabil csapágyazás, fordulatszámtartás és a megfelelően magas vágósebesség.

happisusu

Sziasztok, szép napot.
Kérdésem van az E3N esztergával kapcsolatban, a tokmány tárcsa palástján van jelölés 1- től 6-ig, (nem egyenlő távolságban[#csodalk]), illetve a főorsó házon van egy referencia jel. ez mire jó, mit lehet beállítani vele?
üdv Süsü

Dezső

Szia.
Nagyoláshoz 1-2 élűt, simításhoz kétélű gombvégűt.  Legalábbis én ezeket használom.

000000000

Ez a "csavart" élű gömbvégű jó fajta és csendesebben is dolgozik.

Dezső

Ahogy mondod és ráadásul jobb mint a "végig" hengeres. Nagyobb a marási szabadság pl. mélyebb reliefeknél .Már a R0,5 100-120mm hosszban is kapható.

ecp4rs0md

A képen lévő Philips CNC Series feliratot viselő elektronika mi lehet? CNC marógépben volt.

csg67

Ez a vezérlés központi egysége. Valami Philips (Heidenhain) régiség...

h45wyjwrn

Szia. Honét szoktad be szerezni ezeket a marókat ?

000000000

Gondolom ehhez tartozik még pár analóg servo drive is.
Régi gépeken mind analóg jellel hajtották a tengelyeket és a szögpozíció vagy útmérés ebbe az egységbe jött vissza.  
Meg lehet csinálni ezeket Step Dir rendszerre, de ennek az egységnek menni kell.

Dezső

Szia.
Aliexpress a beszerzési forrás. Ép van itthon egy darab R1 és 75mm hosszú.

000000000

Szia!
Én ezt gyártotol használok marokat dimar van forrlapkás és cserélhetö lapkás kivitelekbe....
Minősége kiváló én inkább butotlap megmunkálásra használom amibe létezö minden kitöltö anyag megtalálható fém...közetanyag..faforgács "dimar" de megbirkozik veke.... tartos él marad![#smile]

kua93zk4w

Sziasztok!
Valaki tudna segíteni ! A gépem elkezdett szórakozni, évekig működöt rendesen.
A Z tengely elmászik folyamatosan nem tudok rájönni hogy miért. Először lefelé majd felfelé megy el a null pont.
Cseréltem vezérlőt is, kb fél háromnegyed óra munka után kezd elmászni,és a motor hangja is változik olyan mintha surlódna belül.MSDD vezérlő van rajta pár hetes.A lin csapágyak is könnyen mozognak.

000000000

Mivel generálod a programot ?

kua93zk4w

ArtC eddig nem volt baj vele az 1.db jó utánna megy el
a 2.db-nál, ha hagyom pár órát a gépet megint jó.
Az a baj hogy 25db kellene szerdára, nincs időm pihentetni.